TOC BOOKS: Fake μνήμες, οδηγός ευτυχίας κι ένα έργο με βραβείο Πούλιτζερ

Διαβάζουμε τα: «Ο απατεώνας» του Χαβιέρ Θέρκας, «Η Επιστροφή» του Hisham Matar και το «Η δεύτερη ζωή σου ξεκινά όταν καταλάβεις ότι έχεις μόνο μια» της Ρ. Τζορντανό

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
TOC BOOKS: Fake μνήμες, οδηγός ευτυχίας κι ένα έργο με βραβείο Πούλιτζερ

Ο ενενηντάχρονος Βαρκελoνέζος που παρίστανε τον επιζώντα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, ο δεκαεννιάχρονος φοιτητής στο Λονδίνο που μαθαίνει πως ο πατέρας του Τζάμπαλα Ματάρ, πολιτικός αντίπαλος του Μουαμάρ Καντάφι, πέφτει θύμα απαγωγής κι η τριανταοχτάχρονη Καρίμ που ψάχνει να βρει το δρόμο προς την αληθινή ευτυχία είναι οι πρωταγωνιστές των προτάσεων των σημερινλών TOC Books.

Και μια χρήσιμη πληροφορία: Ο συγγραφέας του «Απατεώνα», που φιλοξενείται στη σημερινή βιβλιοπαρουσίαση, Χαβιέρ Θέρκας, θα παραστεί στην Αθήνα σε δυο δημόσιες εκδηλώσεις (λεπτομέρειες ακολουθούν). ΄Οσοι πιστοί προσέλθετε!

TOC BOOKS: Fake μνήμες, οδηγός ευτυχίας κι ένα έργο με βραβείο Πούλιτζερ

Χαβιέρ Θέρκας, «Ο απατεώνας» (εκδόσεις Πατάκη)

Μετάφραση: Γεωργία Ζακοπούλου

Ο Ενρίκ Μάρκο είναι ένας ενενηντάχρονος Βαρκελoνέζος που παρίστανε τον επιζώντα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και ο οποίος, µέχρι τον Μάιο του 2005, που αποκαλύφθηκε η απάτη του, είχε διατελέσει τρία χρόνια πρόεδρος της ισπανικής ένωσης επιζώντων, είχε παραχωρήσει δεκάδες συνεντεύξεις στον τύπο και στην τηλεόραση, είχε δώσει εκατοντάδες διαλέξεις σε σχολεία, είχε τιµηθεί µε πολλές σηµαντικές διακρίσεις και είχε συγκινήσει µε την οµιλία του τους Ισπανούς βουλευτές (ορισµένους µέχρι δακρύων) που είχαν συγκεντρωθεί στο κοινοβούλιο για να αποτίσουν φόρο τιµής για πρώτη φορά στους Δηµοκρατικούς εκτοπισθέντες από το Γ΄ Ράιχ. Η είδηση της απάτης του έκανε τον γύρο όλου του κόσµου, µετατρέποντας τον Μάρκο από ήρωα στον μεγάλο απατεώνα, στον τρισκατάρατο σφετεριστή του ηρωισµού και της ιστορίας των άλλων. Ποιος ήταν όµως στ’ αλήθεια ο Ενρίκ Μάρκο;

Ο συγγραφέας εφορµά στην αλήθεια της απάτης του Μάρκο για να καταδυθεί στα βάθη της ίδιας µας της ύπαρξης – στην ανεξάντλητη ικανότητά µας να τρέφουµε αυταπάτες, στον καθηµερινό κοµφορµισµό και στα ηρωικά ψέµατά µας, στην ακόρεστη δίψα µας για στοργή και κοινωνική αναγνώριση, στις αντιτιθέµενες ανάγκες µας για µυθοπλασία και πραγµατικότητα, στις πιο οδυνηρές περιοχές του πρόσφατου ιστορικού παρελθόντος µας. Το αποτέλεσµα είναι ένα βιβλίο που δε µιλάει για τον Ενρίκ Μάρκο αλλά για τον καθένα από µας.

Λίγα λόγια για τον Χαβιέρ Θέρκας

Ο Χαβιέρ Θέρκας γεννήθηκε το 1962 στο Κάθερες. Έχει γράψει άλλα επτά µυθιστορήµατα: El mόvil, Ο ένοικος (Εκδόσεις Πατάκη, 2011), El vientre de la ballena, Στρατιώτες της Σαλαµίνας (Εκδόσεις Πατάκη, 2002), Η ταχύτητα του φωτός (Εκδόσεις Πατάκη, 2007), Οι νόµοι των συνόρων (Εκδόσεις Πατάκη, 2015), El monarca de las sompras. Στο έργο του συγκαταλέγεται επίσης το αταξινόµητο Anatomίa de un instante, το δοκίµιο La obra literaria de Gonzalo Suárez καθώς και τέσσερις τόµοι µε ποικίλα θέµατα: Una buena temporada, Relatos reales, La verdad de Agamenόn, Formas de ocultarse. Τα βιβλία του έχουν µεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες και έχουν τιµηθεί µε διάφορα εθνικά και διεθνή βραβεία. Το 2011, στην Έκθεση Βιβλίου του Τορίνου, έλαβε το Διεθνές Βραβείο για το σύνολο του έργου του. Δίδαξε για δύο χρόνια στο Πανεπιστήµιο του Ιλλινόις και από το 1989 είναι καθηγητής Ισπανικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήµιο της Χερόνα.

Ο Χαβιέρ Θέρκας στην Αθήνα στο πλαίσιο του Festival LEA

Σάββατο 9 Ιουνίου στο ΚΠΙΣΝ

Ο συγραφέας θα συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα «Η τέχνη της μυθιστοριογραφίας» με τη Ρέα Γαλανάκη και τον Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε. Συντονίζει ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.

Δευτέρα 11 Ιουνίου Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς)

Θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Ο απατεώνας». Με τον συγγραφέα συνομιλούν η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη, η μεταφράστρια Γεωργία Ζακοπούλου και ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης.

TOC BOOKS: Fake μνήμες, οδηγός ευτυχίας κι ένα έργο με βραβείο Πούλιτζερ - εικόνα 2

Χίσαμ Ματάρ, Η Επιστροφή (εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Έχοντας ήδη δημιουργήσει αίσθηση με τα μυθιστορήματά του, το 2016 ο Λίβυος συγγραφέας Χίσαμ Ματάρ γράφει ένα αυτοβιογραφικό έργο κερδίζοντας το βραβείο Pulitzer. Το βιβλίο «Η Επιστροφή», που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, είναι μια ιστορία γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο σχετικά με την απώλεια, τη σχέση πατέρα και γιου, το βάρος της κληρονομιάς και την επούλωση του τραύματος: Το 1989 ο Χίσαμ Ματάρ είναι δεκαεννιάχρονος φοιτητής στο Λονδίνο όταν μαθαίνει πως ο πατέρας του Τζάμπαλα Ματάρ, πολιτικός αντίπαλος του Μουαμάρ Καντάφι, πέφτει θύμα απαγωγής. «Η Επιστροφή» είναι ένα συγκλονιστικό χρονικό της αναζήτησης αυτού του επί πολλά χρόνια αγνοούμενου πατέρα, του οποίου η τύχη ποτέ δεν θα διαλευκανθεί, από τον γιο του, τον ίδιο τον συγγραφέα· ένα αυτοβιογραφικό, λυρικό οδοιπορικό και συνάμα μια συνοπτική και άκρως διαφωτιστική ιστορία της σύγχρονης Λιβύης και των δεινών της. Ο Χισάμ Ματάρ επιστρέφει στη Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι, προσπαθεί μάταια να βρει τα ίχνη του «απόντος-παρόντος» πατέρα του, αλλά στην πορεία συνδέεται με το παρελθόν και τον τόπο του, και «θεραπεύεται από την ίδια του την πατρίδα».

Η πολύ καλή μετάφραση του βιβλίου είναι της Κατερίνας Σχινά.

TOC BOOKS: Fake μνήμες, οδηγός ευτυχίας κι ένα έργο με βραβείο Πούλιτζερ - εικόνα 3

Ραφαέλ Τζορντανό: Η δεύτερη ζωή σου ξεκινά όταν καταλάβεις ότι έχεις μόνο μια (εκδόσεος Ελληνικά Γράμματα)

Η Καµίγ, τριάντα οκτώ ετών και τεσσάρων µηνών, έχει φαινοµενικά όσα της χρειάζονται για να είναι ευτυχισµένη. Γιατί λοιπόν νιώθει ότι η ευτυχία τής γλιστρά µέσα από τα χέρια; Το µόνο που θέλει είναι να ξαναβρεί τον δρόµο της χαράς και της δηµιουργίας. Όταν ο Κλοντ, ο οποίος της συστήνεται ως ρουτινολόγος, της προτείνει έναν πρωτότυπο τρόπο για να τη βοηθήσει, εκείνη δέχεται χωρίς δισταγµό. Μέσα από εκπληκτικές, δηµιουργικές και πλούσιες σε νοήµατα εµπειρίες, βήµα βήµα, θα αλλάξει εντελώς τη ζωή της και θα κατακτήσει τα όνειρά της... Ενα βιβλίο στη νέα περίοδο λειτουργίας του ιστορικού εκδοτικού οίκου.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ραφαέλ Τζορντανό είναι συγγραφέας, ζωγράφος και κόουτς στη δημιουργικότητα και την προσωπική ανάπτυξη. Η δημιουργία είναι η κόκκινη γραμμή στη ζωή της Ραφαέλ. Διπλωματούχος της Ανωτάτης Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών Estienne, καλλιεργεί το πάθος της για τις λέξεις και τις έννοιες εδώ και μερικά χρόνια σε επικοινωνιακούς οργανισμούς στο Παρίσι, πριν δημιουργήσει τη δική της δομή συμβάντων και την προπόνηση στη δημιουργικότητα (www.emotone.com). Από μικρή ασχολήθηκε με την ψυχολογία, που είναι η άλλη ειδικότητά της. Με τα πρώτα βιβλία της προτείνει μια δημιουργική προσέγγιση της ανάπτυξης του ατόμου, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, τόσο στο βάθος όσο και στη μορφή. "Les secrets du docteur Coolzen" (Τα μυστικά του γιατρού Κουλζέν), μια συλλογή τεσσάρων τίτλων, "Mon carnet de coaching 100% Bonheur" (Το καρνέ μου της προπόνησης 100% Ευτυχία), "J’ai decide d’etre zen" (Αποφάσισα να είμαι ζεν...").

Για να παρακολουθείτε τις δραστηριότητες της Ραφαέλ Τζορντανό, επισκεφθείτε τη στο www.routinologue.com

Θα βρείτε όλα τα βιβλία στο Public.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ 11 Αυγ 2020 | 12:25

Ξεκινά την Παρασκευή 21 Αυγούστου το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Wim Vandekeybus, Israel Galván, Karine Ponties το πρώτο σαββατοκύριακο.

ΑΠΟ ΤΙΣ 8 ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 11 Αυγ 2020 | 10:07

Διαδικτυακά η Art Athina 2020 - Ψηφιακή και ανοιχτή σε όλους

H πλατφόρμα Αrt Athina Viewing Rooms θα παρουσιαστεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 08 Αυγ 2020 | 12:36

Αισχύλεια 2020: Ξεκινά το ιστορικό και ενδιαφέρον φεστιβάλ της Ελευσίνας

Το Φεστιβάλ, από τα επιδραστικότερα και μακροβιότερα στην ελληνική επικράτεια, καταξιώνεται ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση των πολιτών.

ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 07 Αυγ 2020 | 11:55

Το Εθνικό Θέατρο συνεχίζει τις παραστάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο.

ΕΝΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΣΚΗΝΙΚΟ 07 Αυγ 2020 | 10:44

Αποκάλυψη: Μετά από 50 χρόνια ο Πολ Μακάρτνεϊ αποκαλύπτει γιατί μήνυσε τους Beatles

Μίλησε σχετικά με τη διαβόητη διάλυση των Beatles το 1970 και την μυστηριώδη μήνυση που είχε καταθέσει.

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΚΟΝΟΥ 05 Αυγ 2020 | 12:34

"Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή" - Μοναδική ματιά στον σπουδαίο πολιτισμό

150 αντικείμενα συγκεντρώνονται για πρώτη φορά και αποκαλύπτουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2020 04 Αυγ 2020 | 20:18

Επίδαυρος: Οι "Όρνιθες" πετούν στο Αρχαίο Θέατρο το τριήμερο 7-8-9 Αυγούστου

Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΓΚΑΛΕΡΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ 04 Αυγ 2020 | 12:23

Επαναπατρίστηκε κλεμμένη εικόνα από την Ήπειρο, έργο του 19ου αιώνα

Η εικόνα είχε κλαπεί τον Σεπτέμβριο 2005 μαζί με άλλες έντεκα εικόνες.

ΣΕ ΝΕΟ ΧΩΡΟ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 03 Αυγ 2020 | 19:00

Εκθαμβωτικά τα βασιλικά αυτοκίνητα στο Τατόι: Η συντήρηση, αποκατάσταση και μεταμόρφωσή τους [Εικόνες-Βίντεο]

Εντυπωσιάζουν τα αυτοκίνητα της τέως Βασιλικής οικογένειας με ηλικία από 55 έως 82 έτη

ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ 03 Αυγ 2020 | 08:25

Motorway 65: Η ελληνική ταινία που διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών

Η ταινία της Εύης Καλογηροπούλου στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών 2020

02 Αυγ 2020 | 20:29

Μάγεψε στη συναυλία στους Φιλίππους ο Σταύρος Ξαρχάκος - Τηρήθηκαν τα μέτρα από τους 1.000 θεατές [εικόνες,βίντεο]

Όλοι οι θεατές φορούσαν μάσκα, ενώ τηρήθηκαν και οι αποστάσεις των δύο μέτρων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 02 Αυγ 2020 | 11:57

"Στο Φως του Φεγγαριού": Αρβανιτάκη, Πασπαλά, Δάρρα τραγουδούν για την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Μια μαγική βραδιά, κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο, θα χαρίσουν σε αρχαιολογικούς χώρους ανά την χώρα η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Φωτεινή Δάρρα και η Έλλη Πασπαλά - Όλο το πρόγραμμα

ΣΤΙΣ 4 ΚΑΙ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 01 Αυγ 2020 | 20:46

Με την όπερα "Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα" επανέρχεται η Καμεράτα στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα ιταλικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Αυγούστου.