TOC BOOKS: Η ανακάλυψη της...άλλης Αρλέτας, και δυο "θησαυροί" για παιδιά

Η προφητική Αρλέτα, η τρυφερή ιστορία της Ιω. Μπαμπέτα και το ελληνικό καλοκαίρι που «μυρίζει» στις σελίδες της Ζωρζ Σαρρή, είναι οι προτάσεις της εβδομάδας.

TOC BOOKS: Η ανακάλυψη της...άλλης Αρλέτας, και δυο "θησαυροί" για παιδιά

Η κατάθεση ψυχής της (ποιήτριας, σκιτσογράφου και βεβαίως τραγουδοποιού) Αρλέτας που γράφτηκε το 1997 και δυο βιβλία για (μικρά και μεγάλα) παιδιά: Διαβάζουμε το «Από που πάνε για την΄Ανοιξη» της Αρλέτας (εκδόσεις Καστανιώτη), το «Βοήθεια, αχινός!» της Ιωάννας Μπαμπέτα σε εικονογράφηση Ρένιας Μεταλληνού (εκδόσεις Μεταίχμιο) και τον «Θησαυρό της Βαγίας» της Σωρζ Σαρρή (εκδόσεις Πατάκη).

TOC BOOKS: Η ανακάλυψη της...άλλης Αρλέτας, και δυο "θησαυροί" για παιδιά

«Από που πάνε για την ΄Ανοιξη;», Αρλέτα (Καστανιώτης)

«Ζούμε σε έναν κακομεταφρασμένο κόσμο. Άλλοι κόσμοι, χειρότεροι ίσως, είχαν μια κοινή γλώσσα, κοινά κατανοητούς κώδικες. Σήμερα, όλα θέλουν μετάφραση, όλα αυθαίρετα φορούν την ταμπελίτσα που τα βολεύει. Τίποτα σ’ αυτή την εποχή της εικόνας δεν δείχνει τι είναι, όλα δείχνουν κάτι άλλο. Λέμε φύγε κι εννοούμε μείνε, λέμε καλημέρα κι εννοούμε άι στο διάολο, λέμε καλώς όρισες κι εννοούμε ξεκουμπίδια. Όσο για τους πολιτικούς, η μετάφραση είναι αδύνατη. Όσο πιο αδύνατη, τόσο πιο πετυχημένος ο πολιτικός. Η τέχνη είναι από τη φύση της ανοχύρωτη κι έτσι ήταν εύκολο θύμα. Όσο πιο ασαφής, τόσο καλύτερα, λένε οι πορνοβοσκοί της. Άλλο περίπλοκο, άλλο περίτεχνο, άλλο ασαφές, αλλά ποιός νοιάζεται , μιας και μπερδεμένη βολεύει καλύτερα!
Άλλωστε, ποιός έχει χρόνο; Time is money , poylaki moy!
Ζούμε σ’ έναν κακομεταφρασμένο κόσμο, γι’ αυτό τσακωθήκαμε.
Εσύ με μετέφραζες λάθος, εγώ νόμιζα ότι με μεταφράζεις σωστά.
Το γελοίο είναι ότι δεν χρειαζότανε μετάφραση...»

Πόσο προφητική αποδεικνύεται η Αρλέτα σ' αυτό το - μοναδικό - βιβλίο που εξέδωσε το 1997 με τίτλο «Από που πάνε για την Ανοιξη;» (εκδόσεις Καστανιώτη)! Η απώλεια της τραγουδοποιού με την τρυφερή φωνή που ξεκίνησε την καριέρα της με το Νέο Κύμα (όσο κι αν δεν ήθελε να ταυτίζεται μ' αυτό) ίσως και να αποτελεί μια ευκαιρία να δοκιμάσουμε να τη γνωρίσουμε και πέρα από τα τραγούδια της που ταυτίστηκαν τόσο με το συλλογικό υποσυνείδητο. Το βιβλίο αυτό, λοιπόν, μας αποκαλύπτει την Αρλέτα όχι μόνο ως στιχουργό, αλλά και ως ποιήτρια με ελεύθερο στίχο, συγγραφέα με μικρά πεζά κείμενα αλλά και καταπληκτική σκιτσογράφο με την εικονογράφηση του βιβλίου. Ισως εκεί να έγκειται η ουσία της σκέψης της που «διαβάζεται» φρέσκια τόσα χρόνια μετά: Στις διαχρονικές αλήθεις των κειμένων της που - με μελαγχολία, αλλά χωρίς καταθλιπτικό πνεύμα - εκφράζουν τη διεισδυτικότητα του μυαλού και την ευαισθησία της ψυχής της.

TOC BOOKS: Η ανακάλυψη της...άλλης Αρλέτας, και δυο "θησαυροί" για παιδιά - εικόνα 2

«Βοήθεια, αχινός!», Ιωάννα Μπαμπέτα Εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού (Μεταίχμιο)

Η Αλίκη λατρεύει το καλοκαίρι, τις διακοπές, τη θάλασσα. Ο μικρός αχινός τις μακρινές βόλτες, τα μύδια, τα κύματα. Η Αλίκη και ο αχινός θα συναντηθούν. Κι όταν γίνει αυτό, πέντε ολόκληρα αγκάθια θα τσιμπήσουν το πόδι της Αλίκης. Πέντε αγκάθια ξεκολλάνε από τον μικρό αχινό. Κι αμέσως θα σημάνει συναγερμός, μέσα κι έξω από τη θάλασσα.

Τι είναι αυτό που κάνει ενδιαφέρον το τελευταίο βιβλίο της συγγραφέως παιδικής λογοτεχνίας, Ιωάννας Μπαμπέτα, (σημειωτέον, τα βιβλία της «Ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου» και «Ο Βασιλιάς Λύκος» έχουν βρεθεί στη βραχεία λίστα για τα κρατικά βραβεία); ΄Ισως η ομορφιά της συνύπαρξης που κουβαλάει. ΄Ισως πάλι η υπόγεια προτροπή ότι μπορούμε να μοιραστούμε τη θάλασσα και την ακτή, με σεβασμό και... λίγη προσοχή! Ισως, ακόμα περισσότερο, η προτροπή να μπούμε στη θέση του άλλου - που τόσο λίγο μας συμβαίνει. Κι εν προκειμένω του ... αχινού.

Το ατύχημά της θα σταθεί η αιτία να δοκιμάσουμε να εισέλθουμε κι εμείς στον κόσμο του μικρού αχινού. Μήπως ανησύχησε κι η δικιά του η μαμά; Χωρίς θυμό και επιθυμία για εκδίκηση (παρ' ότι πόνεσε πολύ...) η Αλίκη θα πλησιάσει τον αχινό. «Συγνώμη που σε πόνεσα», του λέει. «Θα σε ξαναβάλω στη θάλασσα να πας στη μαμά σου. Άλλωστε εγώ μπήκα στο σπίτι σου....»

TOC BOOKS: Η ανακάλυψη της...άλλης Αρλέτας, και δυο "θησαυροί" για παιδιά - εικόνα 3

Ο θησαυρός της Βαγίας, Ζωρζ Σαρρή (εκδόσεις Πατάκη)

Εντάξει, οι περισσότεροι από τους «ενήλικες» το έχουν διαβάσει αυτό το βιβλίο που παραπέμπει στις εποχές της αθωότητας - της δικές τους αλλά και της περίφημης ομάδας των μικρών ηρώων του. Σίγουρα, όμως, θα ανακαλύψουν καινούργια πράγματα αν μπουν στον κόπο να το ξεφυλλίσουν σε περίπτωση που ξαναπέσει στα χέρια τους.

Μια ματιά στα συμπληρωματικά κείμενα του βιβλίου κι εύκολα μπορεί κανείς να πληροφορηθεί ότι ο «Θησαυρός της Βαγίας»- που σύστησε τη Ζωρζ Σαρρή στα ελληνικά γράμματα το 1969 και συνεχίζεται να διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον - ξεκίνησε σαν ένα παιχνίδι με τα παιδιά της και τους φίλους τους. Τουλάχιστον σε δυο πρόσωπα της ιστορίας θα βρει κανείς ομοιότητες με άτομα του οικογενειακού της περιβάλλοντος.

Μυρίζει καλοκαίρι, λοιπόν, εποχή ξεγνοιασιάς, ανεμελιάς, μυρίζει Ελλάδα με τους αρχαιοελληνικούς ναούς και τις εκκλησιές της Αίγινας κι ένας κατασκοπικός «χορός» μιας ομάδας παιδιών με φόντο τις λίρες που έχει κλέψει έμας Γερμανός φέρνει στην ιστορία κατοχικές μνήμες και γίνεται αφορμή για ωραία ψυχογραφήματα και μια ωδή στις αξίες της παιδικής ψυχής. Ξαναδιαβάστε το μαζί με τα παιδιά σας. Μπορεί τώρα να σας αρέσει - ακόμα - πιο πολύ.

Βρείτε όλα τα βιβλία στο Public.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΠΑΤΕΡΑΣ» ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ 08 Μαϊ 2021 | 15:25

Ευγένιος Σπαθάρης: 12 χρόνια χωρίς τον πιο διάσημο δάσκαλο του ελληνικού θεάτρου σκιών [βίντεο]

Τιμώντας τη μνήμη του Ευγένιου Σπαθάρη, το ΥΠΠΟΑ παρουσιάζει το μικρής διάρκειας βίντεο γύρω από τη σημασία του έργου του.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 08 Μαϊ 2021 | 13:16

Πώς θα λειτουργήσουν σινεμά, μουσεία, θέατρα - Διευκρινίσεις Γιατρομανωλάκη

"Ανοίγει επιτέλους ο Πολιτισμός. Ανοίγουμε σταδιακά και με μέτρα", είπε ο κ. Γιατρομανωλάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΣΤΑΛΗ 07 Μαϊ 2021 | 14:50

Η Μενδώνη απαντά στη Liberation για το "τσιμέντο" στην Ακρόπολη: Ανακριβέστατο το ρεπορτάζ

Επιστολή στη διεύθυνση της Liberation σχετικά με το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας για το έργο των διαδρομών στην Ακρόπολη, έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΠΟΑ.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 07 Μαϊ 2021 | 07:57

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών γιορτάζει τα 30 χρόνια του στο Ηρώδειο με τον μαέστρο - μύθο Ζούμπιν Μέτα

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ) παρουσιάζει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού μια μεγαλειώδη συναυλία για τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του, με τον μαέστρο-μύθο Ζούμπιν Μέτα.

ΑΥΛΑΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 17 ΧΡΟΝΙΑ 06 Μαϊ 2021 | 15:28

Οριστικό τέλος στην εκπομπή "Στην υγειά μας ρε παιδιά": Το συγκινητικό αντίο του Σπύρου Παπαδόπουλου

Αυλαία για την εκπομπή "Στην υγειά μας ρε παιδιά" του Σπύρου Παπαδόπουλου

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ Η ΑΠΟΝΟΜΗ 05 Μαϊ 2021 | 21:43

Ακρόπολη: Κέρδισε τρία βραβεία στα "Όσκαρ" φωτισμού – Άλλη μία διεθνής αναγνώριση

Τα Darc Awards θεωρούνται τα "Όσκαρ" του φωτισμού παγκοσμίως - Ψήφισαν 14.000 άτομα και ο φωτισμός της Ακρόπολης απέσπασε τρία βραβεία.

ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ 03 Μαϊ 2021 | 20:48

Πέθανε ο Κώστας Γ. Παπαγεωργίου

Έφυγε από την ζωή ο πολυβραβευμένος ποιητής Κώστας Γ. Παπαγεωργίου.

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΣ 03 Μαϊ 2021 | 09:16

Δέκα χρόνια χωρίς τον αξέχαστο Θανάση Βέγγο, τον άνθρωπο που πάντα έτρεχε

Ο Θανάσης Βέγγος, ο λαϊκός ήρωας που απέδωσε με την μεγαλύτερη ευκρίνεια τον "φουκαρά" Έλληνα, τον "πολυτεχνίτη και ερημοσπίτη", τον γκαφατζή.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 90 ΕΤΩΝ 02 Μαϊ 2021 | 08:20

Ολυμπία Δουκάκη: "Εφυγε" η ελληνικής καταγωγής ηθοποιός που κέρδισε το Οσκαρ

Η ελληνικής καταγωγής, βραβευμένη με Όσκαρ, ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.

40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ 29 Απρ 2021 | 16:45

Η απίστευτη ιστορία του φιλέλληνα Charles Williams που τίμησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Τα Νέα γράφουν για την απίστευτη ιστορία του αρχαιολόγου Charles Williams που τίμησε προ ημερών η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 92 ΕΤΩΝ 29 Απρ 2021 | 11:35

Εφυγε από τη ζωή η σπουδαία ζωγράφος Τζένη Δρόσου

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή η ζωγράφος Τζένη Δρόσου, σε ηλικία 92 ετών.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ 29 Απρ 2021 | 00:26

Ο Δημήτρης Καταλειφός διαβάζει ερωτικά ποιήματα του Καβάφη για την ημέρα του Πάσχα

Ο Δημήτρης Καταλειφός επέλεξε για την ημέρα της αγάπης, την Κυριακή του Πάσχα στις 18.00 να διαβάσει ερωτικά ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη.

ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ 28 Απρ 2021 | 22:29

Σπουδαία ανακάλυψη στην Αίγυπτο: Βρέθηκαν σπάνιοι τάφοι της εποχής πριν από τους Φαραώ - Εντυπωσιακές εικόνες

Πρόκειται για τάφους 5.000 χρόνων στην Αίγυπτο - Σε ποιες περιπτώσεις οι νεκροί τοποθετούνταν σε καθιστή θέση.