TOC BOOKS: Η Σώτη, ο μετρ του φόβου Χ.Φ.Λάβκραφτ κι η Νεράιδα Ευγενία

Διαβάζουμε τα: Μόνοι στον κόσμο της Σώτης Τριανταφύλλου, ΄Απαντα του Χ.Φ.Λάβκραφτ και Η Νεράιδα Ευγενία και το Τζίνι Βοηθεία της Αγγελικής Μάνου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
TOC BOOKS: Η Σώτη, ο μετρ του φόβου Χ.Φ.Λάβκραφτ κι η Νεράιδα Ευγενία

Το νέο βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου είναι από μόνο του μια είδηση. Στις βιβλιοφιλικές προτάσεις της εβδομάδας τα ΄Απαντα του - παραγνωρισμένου όσο ζούσε - αλλά καταξιωμένου μετρ του τρόμου στα χρόνια που ακολούθησαν, Χ. Φ. Λάβκραφτ - κι ένα παραμύθι-ύμνο στην ευγένεια, το θάρρος και τη συλλογικότητα που παρουσιάζεται την Κυριακή 14 Απριλίου (ώρα 12.00) στον πολυχώρο Αίτιον (Τζιραίων 8 - 10 Αθήνα).

TOC BOOKS: Η Σώτη, ο μετρ του φόβου Χ.Φ.Λάβκραφτ κι η Νεράιδα Ευγενία

Σώτη Τριανταφύλλου, Μόνοι στον κόσμο (εκδόσεις Πατάκη)

Είναι άραγε οι Αµερικανοί από τον Άρη και οι Ευρωπαίοι από την Αφροδίτη; Mήπως ο αντιαµερικανισµός είναι νοµιµοποιη­µένος ρατσισµός; Ή µήπως πρόκειται για κάτι ανύπαρκτο, για µια κατασκευή των Αµερικανών υπερπατριωτών που δεν δέχονται κριτική και δεν παίρνουν από λόγια; Πολλοί αποδίδουν την ευρωπαϊκή εχθρότητα εναντίον των ΗΠΑ στον φθόνο και θεωρούν τον «εξαµερικανισµό» άριστη µορφή εκσυγχρονισµού. Πράγµατι, σε πολλές περιπτώσεις, ο αντιαµερικανισµός είναι µια σειρά από στερεότυπα, προκαταλήψεις και υπεραπλουστευµένες, συνήθως ανακριβείς, πληροφορίες: το πρόβληµα στις κοινωνίες µας είναι ότι όλες οι παρεξηγήσεις, αν και συ­νι­στούν ψεύτικες ιδέες, παραµένουν αληθινά γεγονότα.

Τα αρνητικά αισθήµατα µαζί µε κάθε λογής φαντασιώσεις για την Αµερική χρονολογούνται από την ανακάλυψη του Νέου Κόσµου· από τότε που ο Κολόµβος µετέφερε την εικόνα ενός ελκυστικού πρωτογονισµού στον οποίο απέδιδε ταυτοχρόνως στοιχεία εκφυλισµού. Και προτού ο Νέος Κόσµος εξελιχθεί στις Ηνωµένες Πολιτείες και στη συνέχεια σε παγκόσµια δύναµη –«υπερδύναµη»–, η Ευρώπη ένιωθε ένα είδος ανηµπόριας που πήγαζε από την ίδια: η Αµερική φάνταζε σαν ένας απειλητικός νεόπλουτος που ανέβαινε γοργά στην παγκόσµια κλίµακα. Αυτά τα αισθήµατα δεν ήταν πάντοτε ξεκάθαρα και χωρίς αµφισηµία: πολλοί Ευρωπαίοι ταλαντεύονταν ανάµεσα στην ανησυχία και στο θάµβος, ενώ άλλοι έβλεπαν την Αµερική σαν το ιδανικό καταφύγιο από την ευρωπαϊκή στενότητα, τις ασφυκτικές παραδόσεις και τα αυταρχικά καθεστώτα.

Η Σώτη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Το τελευταίο της µυθιστόρηµα, Το τέλος του κόσµου σε αγγλικό κήπο, κυκλοφόρησε τον Νοέµβριο του 2017 από τις Eκδόσεις Πατάκη.

TOC BOOKS: Η Σώτη, ο μετρ του φόβου Χ.Φ.Λάβκραφτ κι η Νεράιδα Ευγενία - εικόνα 2

Αγγελική Μάνου, Η νεράιδα Ευγενία και το Τζίνι Βοηθεία! (εκδόσεις Υδροπλάνο)

«Μια σταγόνα μέλι μαζεύει πιο πολλές μύγες, παρά ένα βαρέλι ξύδι» (ξένη παροιμία)

Απ’ όλες τις αρετές που, ολοένα κι εντονότερα, νιώθουμε να λείπουν από την καθημερινότητά μας κι ώρες – ώρες θα θέλαμε μ’ ένα μαγικό ραβδάκι να ξαναφέρναμε πίσω, η Αγγελική Μάνου επιλέγει την ευγένεια. Μια συμπαθητική αρετή που μπαίνει από πολλούς στο περιθώριο, κι ίσως να θεωρείται ξεπερασμένη, απαρχαιωμένη που θέση δεν έχει στη σύγχρονη ζωή.

Κι όμως, αν το καλοσκεφτεί κανείς, η ευγένεια είναι ένας από τους πιο όμορφους ανθούς της αγάπης. Μεταδίδεται εύκολα. Και κατορθώνει, πολύ ευκολότερα, ότι δεν πετυχαίνει η βία κι αγένεια. «Ο ευγενής άνθρωπος δίνει αξιοπρέπεια σ’ όλες τις πράξεις», λέει ο Πλούταρχος. Και τι καλύτερο έδαφος να καλλιεργηθεί απ’ αυτό της παιδικής ψυχής;

Το πρώτο παραμύθι της συγγραφέως «Η Νεράιδα Ευγενία και το τζίνι Βοηθεία» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Υδροπλάνο» δίνει χώρο στην ευγένεια, λοιπόν, μέσα από μια μικρή ιστορία – ύμνο επίσης στο θάρρος και τη συλλογικότητα. Στο ντεμπούτο της αυτό, η Αγγελική Μάνου καταθέτει δείγματα αμεσότητας γραφής στον τρόπο που επικοινωνεί τα μηνύματά της απευθυνόμενη στους μικρούς της αναγνώστες με σκοπό να τους τέρψει και να τους εκπαιδεύσει. Τα κατορθώνει και τα δυο.

Το παραμύθι, ωστόσο, έχει κι άλλους αποδέκτες. Γραμμένο και σε μορφή θεατρικού συνιστά ένα καλό εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευτικού ώστε να μπορεί να επιλέξει πώς θα το διαχειριστεί ή θα το αξιοποιήσει στην τάξη του.

Η συγγραφέας, η εικονογράφος, Λιάνα Δενεζάκη κι οι εκδόσεις Υδρoπλάνο σας προσκαλούν στην παρουσίαση της «Νεράιδας Ευγενίας» την Κυριακή 14 Απριλίου (ώρα 12.00) στον πολυχώρο Αίτιον (Τζιραίων 8 - 10 Αθήνα).

TOC BOOKS: Η Σώτη, ο μετρ του φόβου Χ.Φ.Λάβκραφτ κι η Νεράιδα Ευγενία - εικόνα 3

TOC BOOKS: Η Σώτη, ο μετρ του φόβου Χ.Φ.Λάβκραφτ κι η Νεράιδα Ευγενία - εικόνα 4

H.P. Lovecraft, Άπαντα Ι, (εκδόσεις Οξύ)

«Το αρχαιότερο και δυνατότερο συναίσθημα του ανθρώπου είναι ο φόβος και το αρχαιότερο και δυνατότερο είδος φόβου είναι ο φόβος για το άγνωστο» - H.P. Lovecraft

Ο Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ (20/8/1890 15/3/1937) ήταν αμερικανός συγγραφέας φανταστικής λογοτεχνίας τρόμου. Ήταν, ίσως, από τους πρώτους που έδωσαν στις ιστορίες τους έναν τόνο επιστημονικής φαντασίας. Τα έργα του δεν έτυχαν ευρείας αναγνώρισης κατά την διάρκεια της ζωής του, αλλά το έργο του αποδείχτηκε σημαντικό και είχε μεγάλη επιρροή μεταξύ άλλων συγγραφέων και φίλων της φανταστικής λογοτεχνίας τρόμου.

Η σειρά των Απάντων του αξεπέραστου άρχοντα του τρόμου και του αλλόκοτου Howard Phillips Lovecraft από τις εκδόσεις Οξύ εγκαινιάζεται με τρία από τα πλέον γνωστά δείγματα της τέχνης του συγγραφέα που σφράγισε όσο κανείς άλλος τη λογοτεχνία του φανταστικού και του μυστηρίου: Το κάλεσμα του Κθούλου, Η μουσική του Έριχ Ζαν και Το μοντέλο του Πίκμαν.

Μπορείτε να βρείτε όλα τα βιβλία στο www.public.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 69 ΕΤΩΝ 25 Οκτ 2020 | 14:10

Νίκος Μπελογιάννης: Πέθανε ο γιος του "ανθρώπου με το γαρύφαλλο"

Μετά από τα 10 ημέρες νοσηλείας, ο γιος του Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά άφησε την τελευταία του πνοή.

Η EUROLIFE FFH ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 23 Οκτ 2020 | 15:34

Οι Μουσειοσκευές ταξιδεύουν με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη Eurolife FFH

Δύο εκπαιδευτικές μουσειοσκευές βρίσκονται ήδη στον πρώτο παιδικό σταθμό της Πάτμου και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης Καβάλας

23 Οκτ 2020 | 13:29

Marina Abramović: "Δεν μπορούμε να δούμε την πανδημία ως μια απελπιστική κατάσταση, πρέπει να διατηρήσουμε το χιούμορ μας"

Η καλλιτέχνης - ίσως στο πιο future forward έργο της - πουλάει μια εκδοχή επαυξημένης πραγματικότητας του εαυτού της.

Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 23 Οκτ 2020 | 10:44

Βικτόρια Χίσλοπ: Μετά το "Νησί" έρχεται στην ΕΡΤ - Ετοιμάζει σειρά 12 αυτοτελών επεισοδίων

Τη συνεργασία της με την πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέα, Βικτόρια Χίσλοπ, ανακοίνωσε η ΕΡΤ.

ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΗΘΗΚΑΝ 22 Οκτ 2020 | 20:00

Εντυπωσιακά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς Αιγίου [Εικόνες]

Ένα πλήθος ταφικών κτερισμάτων και σκευής τάφων υψηλής ποιότητας, αποκαλύφθηκε στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς,

22 Οκτ 2020 | 15:58

Ο "Ελληνικός Κόσμος" επαναλειτουργεί από τις 30 Οκτωβρίου

Το Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" υποδέχεται ξανά το κοινό από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου

ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2020 | 12:58

Ξάνθη: 95 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, η γενέτειρά του τιμά τη μνήμη του

Με αφορμή την 95η επέτειο από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, πλήθος εκδηλώσεων

«ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ, ΧΑΜΗΛΟΤΟΝΗ ΒΡΑΔΙΑ» 21 Οκτ 2020 | 19:58

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": "Το θέατρο είναι ο τόπος της συγκινησιακής αμεσότητας"

"Δύναμη και έμπνευση, ώστε να συντηρήσουν το θαύμα" ευχήθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου "Μελίνα Μερκούρη".

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ 21 Οκτ 2020 | 12:20

"Ας κρατήσουν οι χοροί"- Με Σαββόπουλο το βιντεοκλίπ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση- Η ηχογράφηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο [βίντεο]

Το βίντεο παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Ελλάδας, μέσα από την αλληγορία της γιορτής μιας παρέας σύγχρονων Ελλήνων.

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ REX- ΣΚΗΝΗ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ 20 Οκτ 2020 | 22:45

Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": Φετινή νικήτρια η Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου

ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 20 Οκτ 2020 | 14:10

Πέθανε ο Jose Padilla - Ο "νονός" της Chill out μουσικής

Ο Jose Padilla θεωρούνταν ο "νονός" της Chill Out μουσικής.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 20 Οκτ 2020 | 09:52

Με λέμφωμα διαγνώστηκε ο ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες- Το μήνυμα του "Μπιγκ Λεμπόφσκι"

Ο 70χρονος Αμερικανός ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε μήνυμά του στο Twitter ότι έχει λέμφωμα.

19 Οκτ 2020 | 14:27

Η Μελίνα Μερκούρη μιλά για... τη Μελίνα στο ERTFLIX

Η Μελίνα Μερκούρη μιλάει για γνωστές και άγνωστες πτυχές τόσο της προσωπικής της ζωής όσο και της καριέρας της ως ηθοποιού και πολιτικού.