Follow us

TOC BOOKS: Κατάθεση ζωής, ματιά στο σύμπαν και μια «άλλη» Οδύσσεια

Διαβάζουμε τα «Οταν μίλησε ο χρόνος» της Εφης Σακελλαράκη, «Είμαστε αστρόσκονη» του Διονύση Π. Σιμόπουλου και «Η Οδύσσεια του Ομήρου» του Guiseppe Zanetto.

TOC BOOKS: Κατάθεση ζωής, ματιά στο σύμπαν και μια «άλλη» Οδύσσεια

Μια κατάθεση ψυχής και ζωής από την αρχαιολόγο, Εφη Σακελλαράκη η οποία μαζί με το σύζυγό της, Γιάννη, έκαναν μερικές από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στον τόπο μας. Μια - ακόμα - ματιά στο απροσμέτρητο σύμπαν που μας περιβάλλει από τον Διονύση Σιμόπουλο. Και μια «ιδιαίτερη» ανάγνωση της Οδύσσειας για παιδιά κι εφήβους από τον καθηγητή Ελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, Guiseppe Zanetto

TOC BOOKS: Κατάθεση ζωής, ματιά στο σύμπαν και μια «άλλη» Οδύσσεια

Εφη Σακελλλαράκη, «Οταν μίλησε ο χρόνος» (εκδόσεις Ικαρος)

Γνωρίστηκαν από τα χρόνια του Πανεπιστημίου. Εκείνος μεγαλύτερος φοιτητής, κι εκείνη μικρότερη, ένα αγοροκόριτσο που της άρεσε ο χορός κι είχε πάθος για την αρχαιολογία. Αυτό το κοινό πάθος ένωσε τον Γιάννη και την ΄Εφη Σακελλαράκη, δυο ανθρώπους που έζησαν «μια ζωή όχι μόνο για γιορτές, χαρές, για την αναγνώριση των αρχαιολογικών τους ανασκαφών σε διεθνές επίπεδο, αλλά και για τα δύσκολα που τους βρήκαν ενωμένους κι αγαπημένους», όπως τόνισε στην παρουσίαση του βιβλίου «Όταν μίλησε ο χρόνος» των εκδόσεων Ίκαρος στον Ιανό προχθές, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, η δημοσιογράφος Μαρία Θερμού.

Ανασκαφές, βιβλία, επιστημονικές ανακοινώσεις, διακρίσεις και τιμές, κυρίως όμως η πραγματική ζωή με τις χαρές και τις λύπες της, τις επιτυχίες αλλά και τις απογοητεύσεις, τις φιλίες, τα ταξίδια. Αυτά κι άλλα πολλά μ' έναν ευθύ «καθαρό» λόγο απ' την αρχή ως το τέλος του βιβλίου, περιλαμβάνει η μαρτυρία της ΄Εφης Σακελλαράκη. Μια κατάθεση ψυχής γεμάτη συναισθήματα και αγάπη για την κοινή πορεία τους στη ζωή και την επιστήμη με τον αρχαιολόγο Γιάννη Σακελλαράκη που έφυγε από τη ζωή πριν από 7 χρόνια. Σημειωτέον, εκείνη συνεχίζει ακάθεκτη...

Αρχάνες, Ιδαίον Αντρον, Κυθηρα, Ζώμινθος, Κύμη, είναι μερικές μόνο από τις περιοχές που η σκαπάνη του ζεύγους Σακελλαράκη έφερε στο φως ευρήματα με διεθνή αναγνώριση. Ροστροπόβιτς, Κλοντ Πικάσο, Παλόμα Πικάσο αλλά και Κούνδουρος, Κουνέλης, Αγγελόπουλος ήταν μερικοί μόνο από τους πολύτιμους φίλους τους. Μαζί με μια ολόκληρη εποχή παρελαύνουν σ' ένα βιβλίο που συμπαρουσίασαν εκείνη τη βραδιά ο Αδωνις Κύρου κι η Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

TOC BOOKS: Κατάθεση ζωής, ματιά στο σύμπαν και μια «άλλη» Οδύσσεια - εικόνα 2

Διονύσης Π. Σιμόπουλος, «Είμαστε αστρόσκονη. Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος» (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα. Κάποια μέρα θα υπάρξουν άλλοι κόσμοι, γεμάτοι με άλλα όντα, αστράνθρωποι σαν εμάς, που θα γεννηθούν από τις στάχτες ενός, κάποιου άλλου, πεθαμένου άστρου. Ενός άστρου που σήμερα το λέμε Ήλιο.

Και ποιος δεν γνωρίζει τον Διονύση Σιμόπουλο! Ο διακεκριμένος φυσικός και αστρονόμος, επίτιμος διευθυντής της Ευγενίδειου Πλανηταρίου, προσθέτει άλλη μια διάσταση στο επιμορφωτικό του έργο. Ο λόγος για το «Είμαστε αστρόσκονη. Μια ιστορία χωρίς τέλος».
Ας αφήσουμε τον ίδιο να μιλήσει: «Το άγνωστο συχνά τρομάζει τον κόσμο. Πολλούς τους κάνει να αισθάνονται χαμένοι. Μόνοι. Ανασφαλείς. Σε άλλους το άγνωστο κεντρίζει την περιέργεια. Τους κάνει ανυπόμονους. Περήφανους. Να αισθάνονται μέρος από κάτι μεγαλύτερο απ’ αυτούς. Και η απόκτηση νέων γνώσεων για το άγνωστο, ειδικά γνώσεων που προκαλούν αλλαγές στις φιλοσοφικές ιδέες του ανθρώπου σχετικά με τον εαυτό του και τη σχέση του με τη φύση, θα αντιμετωπίζεται πάντα με επαίνους και με εχθρότητα μαζί.

Στο Σύμπαν υπάρχουν περίπου ένα τρισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια άστρα. Όσοι είναι και οι κόκκοι της άμμου όλων των ωκεανών της Γης. Και από την άλλη, στην ύλη που περιέχεται μέσα σε μία μόνο δαχτυλήθρα βρίσκουμε ένα δισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια άτομα. Πού βρίσκεται λοιπόν τώρα το κέντρο του Σύμπαντος; Βρίσκεται άραγε ο άνθρωπος πραγματικά πολύ μακριά απ’ αυτό; Ή μήπως το απροσδιόριστο αυτό κέντρο δεν είναι πραγματικά παρά θέμα προοπτικής και σχετικότητας;

Από τη γέννηση των άστρων ως τις μαύρες τρύπες, από τα στοιχειώδη σωματίδια ως τα βαρυτικά κύματα, από τους πιο μακρινούς γαλαξίες ως το ανθρώπινο είδος, αυτό το βιβλίο περιγράφει το αέναο ταξίδι της υλοενέργειας που απαρτίζει το Σύμπαν».

TOC BOOKS: Κατάθεση ζωής, ματιά στο σύμπαν και μια «άλλη» Οδύσσεια - εικόνα 3

Guiseppe Zanetto, «Η Οδύσσεια του Ομήρου» (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα)

Δεν είναι μόνο ότι ο Guiseppe Zanetto που διδάσκει Ελληνική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου εισάγει με πρωτότυπο τρόπο τα παιδιά στον πλούτο της κλασικής αρχαιότητας. Είναι κι ότι πρόκειται για τα πρώτα βιβλία για παιδιά και εφήβους της νέας εποχής του ιστορικού εκδοτικού οίκου «Ελληνικά Γράμματα» που επαναλειτουργεί.

Στο ταξίδι της επιστροφής του από την Τροία στην Ιθάκη, λοιπόν, ο Οδυσσέας αντιμετωπίζει τέρατα, τρικυμίες, μάγισσες και σειρήνες, και χάνει όλους του τους συντρόφους. Αυτά αφηγείται η Οδύσσεια, το πρώτο και σημαντικότερο λογοτεχνικό μυθιστόρημα του δυτικού πολιτισμού, που το πνεύμα και οι αξίες του συνιστούν, κατά γενική ομολογία, πολύτιμα και αναντικατάστατα εφόδια για την ανθρωπότητα και περισσότερο για τη νέα γενιά. Στη δική του «Οδύσσεια του Ομήρου» είναι οι πρωταγωνιστές και αυτόπτες μάρτυρες που αφηγούνται τα γεγονότα: ο Τηλέμαχος, ο γιος του Οδυσσέα, η Αρήτη, η βασίλισσα των Φαιάκων, ο Εύμαιος, ο πιστός δούλος, η Πηνελόπη, η γυναίκα του βασιλιά της Ιθάκης, αλλά και ο ίδιος ο Οδυσσέας.

Το σημαντικό στο βιβλίο αυτό είναι ότι οι αφηγήσεις των ηρώων δεν παρεκκλίνουν από το πρωτότυπο κείμενο, αναπαράγοντας έτσι ζωντανές αλλά πιστές εικόνες του ομηρικού έπους. Οι μικροί αναγνώστες μπορούν έτσι να ταυτιστούν με τις εμπειρίες των ηρώων και παράλληλα να κατανοήσουν το βαθύτερο νόημα του ομηρικού έπους. (Μετάφραση: Γιάννα Σκαρβέλη)

Στα ελληνικά κυκλοφορεί (επίσης από τις εκδόσεις
Ελληνικά Γράμματα) το βιβλίο του Ταξίδι στην Ελλάδα: χώρα των μύθων, των θεών και των ηρώων.

Ολα τα βιβλία θα τα βρείτε στο www.public.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 90 ΕΤΩΝ 04 Οκτ 2022 | 19:39

Λορέτα Λιν: Πέθανε η θρυλική τραγουδίστρια της κάντρι και κορυφαία φεμινίστρια

Στον ανδροκρατούμενο κόσμο της κάντρι μουσικής τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, η Λιν έχτισε τη φήμη μιας ανερχόμενης φεμινίστριας

04 Οκτ 2022 | 09:49

Το "Θέατρο Τέχνης" κλείνει 80 χρόνια: Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της φετινής σεζόν - Ολο το ρεπερτόριο

Το "Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν" συμπληρώνει φέτος 80 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας και εκπαιδευτικής προσφοράς.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ 04 Οκτ 2022 | 08:43

Αποκαλυπτική έρευνα: Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν στον στρατό μισθοφόρους από πολύ μακρινά μέρη

Η ανάλυση αποκάλυψε τη σημαντική παρουσία στη μάχη της Ιμέρας μισθοφόρων από τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, τις Στέπες και τον Καύκασο, οι οποίοι πολέμησαν για λογαριασμό των Ελλήνων.

ΣΕΙΡΑ 14 ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ 02 Οκτ 2022 | 15:51

"Μια νύχτα του Αυγούστου": Η συνέχεια της σειράς "Νησί" κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ - Με εξαιρετικό καστ ηθοποιών

Η σειρά "Μια νύχτα του Αυγούστου" κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στις 22:00, ενώ την ίδια ώρα, κάθε Κυριακή, θα μεταδίδεται και στην ERT WORLD.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 02 Οκτ 2022 | 14:41

Ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωστόπουλος στο TheTOC: Ο κορονοϊός άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και επικοινωνούμε

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης, ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Θεάτρου της Κολωνίας, Κώστας Παπακωστόπουλος, μιλά στο TheTOC.

Η ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 01 Οκτ 2022 | 17:26

Ο Γιώργος Νταλάρας αποχαιρετά τον Σταμάτη Κόκοτα: Μαζί του κλείνει μια ολόκληρη εποχή

Ο Γιώργος Νταλάρας αποχαιρέτησε τον Σταμάτη Κόκοτα μέσω μιας συγκινητικής ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ 30 Σεπ 2022 | 18:13

Σάκης Πετκίδης: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός του ΚΘΒΕ

Ο ηθοποιός Σάκης Πετκίδης, ένα από τα βασικά στελέχη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), πέθανε έχοντας διαγράψει μια μακρά και συνεπή διαδρομή στην υποκριτική.

ΒΡΑΒΕΙΑ ALL4FUN 30 Σεπ 2022 | 12:21

Θεατρικά βραβεία με παραπληροφόρηση, πισώπλατα μαχαιρώματα και... στη μέση το έργο του Τάσου Ιορδανίδη

Πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Ακροπόλ η απονομή των θεατρικών βραβείων All4Fun. Τι συνέβη με το βραβείο του Τάσου Ιορδανίδη για την παράσταση "Θέλω να σου κρατάω το χέρι".

ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 29 Σεπ 2022 | 13:43

Κώστας Γαβράς: Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου της Μασσαλίας ο σκηνοθέτης

Πρόκειται για τίτλο που απονέμεται σε προσωπικότητες ξένης υπηκοότητας για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στην επιστήμη, τα γράμματα και τις τέχνες.

ΓΙΑ ΤΟ 2023 29 Σεπ 2022 | 13:39

Είναι επίσημο: Τα "Μαγνητικά Πεδία" είναι η υποψηφιότητα της Ελλάδας για τα βραβεία Οσκαρ

Η ταινία "Μαγνητικά Πεδία" του Γιώργου Γούση, επελέγη για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 95η διοργάνωση βραβείων Οσκαρ, με σκοπό τη διεκδίκηση του Βραβείου Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Σεπ 2022 | 06:46

Η ΕΡΤ κερδίζει το μεγάλο στοίχημα: Οι δύο σειρές που σαρώνουν και η δυναμική στο αντρικό κοινό

Δύο στα δύο για τις νέες σειρές της ΕΡΤ. Αναλυτικά τα ποσοστά τηλεθέασης στο δυναμικό κοινό.

Η ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ 28 Σεπ 2022 | 17:36

Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Η Τάνια Τσανακλίδου τιμά το έργο του Γιάννη Σπανού

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου η Τάνια Τσανακλίδου συμπράττει με τον Κώστα Νικολόπουλο και καλεί στη σκηνή του Ωδείου Ηρώδου Αττικού πέντε σημαντικούς εκπροσώπους του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού

ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΕΧΝΗΣ NOUCMAS 28 Σεπ 2022 | 14:10

"Women Move: Imaginary & Real Encounters": Μία μοναδική έκθεση για τις γυναίκες-πρότυπα, στην Κυψέλη

Η ομαδική έκθεση "Women Move: Imaginary & Real Encounters" φιλοξενείται στον χώρο τέχνης NOUCMAS, στην Κυψέλη από τις 6 εώς τις 23 Οκτωβρίου. Με ελεύθερη είσοδο.