TOC BOOKS: Κατάθεση ζωής, ματιά στο σύμπαν και μια «άλλη» Οδύσσεια

Διαβάζουμε τα «Οταν μίλησε ο χρόνος» της Εφης Σακελλαράκη, «Είμαστε αστρόσκονη» του Διονύση Π. Σιμόπουλου και «Η Οδύσσεια του Ομήρου» του Guiseppe Zanetto.

toc-books-katathesi-zwis-matia-sto-sumpan-kai-mia-alli-odusseia
|
SHARE THIS
0
SHARES

 Μια κατάθεση ψυχής και ζωής από την αρχαιολόγο, Εφη Σακελλαράκη η οποία μαζί με το σύζυγό της, Γιάννη, έκαναν μερικές από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στον τόπο μας. Μια - ακόμα - ματιά στο απροσμέτρητο σύμπαν που μας περιβάλλει από τον Διονύση Σιμόπουλο. Και μια «ιδιαίτερη» ανάγνωση της Οδύσσειας για παιδιά κι εφήβους από τον καθηγητή Ελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, Guiseppe Zanetto

 

 

Εφη Σακελλλαράκη, «Οταν μίλησε ο χρόνος» (εκδόσεις Ικαρος)

  Γνωρίστηκαν από τα χρόνια του Πανεπιστημίου. Εκείνος μεγαλύτερος φοιτητής, κι εκείνη μικρότερη, ένα αγοροκόριτσο που της άρεσε ο χορός κι είχε πάθος για την αρχαιολογία. Αυτό το κοινό πάθος ένωσε τον Γιάννη και την ΄Εφη Σακελλαράκη, δυο ανθρώπους που έζησαν «μια ζωή όχι μόνο για γιορτές, χαρές, για την αναγνώριση των αρχαιολογικών τους ανασκαφών σε διεθνές επίπεδο, αλλά και για τα δύσκολα που τους βρήκαν ενωμένους κι αγαπημένους», όπως τόνισε στην παρουσίαση του βιβλίου «Όταν μίλησε ο χρόνος» των εκδόσεων Ίκαρος στον Ιανό προχθές, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, η δημοσιογράφος Μαρία Θερμού.  

Ανασκαφές, βιβλία, επιστημονικές ανακοινώσεις, διακρίσεις και τιμές, κυρίως όμως η πραγματική ζωή με τις χαρές και τις λύπες της, τις επιτυχίες αλλά και τις απογοητεύσεις, τις φιλίες, τα ταξίδια. Αυτά κι άλλα πολλά μ' έναν ευθύ «καθαρό» λόγο απ' την αρχή ως το τέλος του βιβλίου, περιλαμβάνει η μαρτυρία της ΄Εφης Σακελλαράκη. Μια κατάθεση ψυχής γεμάτη συναισθήματα και αγάπη για την κοινή πορεία τους στη ζωή και την επιστήμη με τον αρχαιολόγο Γιάννη Σακελλαράκη που έφυγε από τη ζωή πριν από 7 χρόνια. Σημειωτέον, εκείνη συνεχίζει ακάθεκτη...

 Αρχάνες, Ιδαίον Αντρον, Κυθηρα, Ζώμινθος, Κύμη, είναι μερικές μόνο από τις περιοχές που η σκαπάνη του ζεύγους Σακελλαράκη έφερε στο φως ευρήματα με διεθνή αναγνώριση. Ροστροπόβιτς, Κλοντ Πικάσο, Παλόμα Πικάσο αλλά και Κούνδουρος, Κουνέλης, Αγγελόπουλος ήταν μερικοί μόνο από τους πολύτιμους φίλους τους. Μαζί με μια ολόκληρη εποχή παρελαύνουν σ' ένα βιβλίο που συμπαρουσίασαν εκείνη τη βραδιά ο Αδωνις Κύρου κι η Ιουλίτα Ηλιοπούλου. 

 

Διονύσης Π. Σιμόπουλος, «Είμαστε αστρόσκονη. Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος» (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα. Κάποια μέρα θα υπάρξουν άλλοι κόσμοι, γεμάτοι με άλλα όντα, αστράνθρωποι σαν εμάς, που θα γεννηθούν από τις στάχτες ενός, κάποιου  άλλου, πεθαμένου άστρου. Ενός άστρου που σήμερα το λέμε Ήλιο.

Και ποιος δεν γνωρίζει τον Διονύση Σιμόπουλο! Ο διακεκριμένος φυσικός και αστρονόμος, επίτιμος διευθυντής της Ευγενίδειου Πλανηταρίου, προσθέτει άλλη μια διάσταση στο επιμορφωτικό του έργο. Ο λόγος για το «Είμαστε αστρόσκονη. Μια ιστορία χωρίς τέλος».
 
Ας αφήσουμε τον ίδιο να μιλήσει: «Το άγνωστο συχνά τρομάζει τον κόσμο. Πολλούς τους κάνει να αισθάνονται χαμένοι. Μόνοι. Ανασφαλείς. Σε άλλους το άγνωστο κεντρίζει την περιέργεια. Τους κάνει ανυπόμονους. Περήφανους. Να αισθάνονται μέρος από κάτι μεγαλύτερο απ’ αυτούς. Και η απόκτηση νέων γνώσεων για το άγνωστο, ειδικά γνώσεων που προκαλούν αλλαγές στις φιλοσοφικές ιδέες του ανθρώπου σχετικά με τον εαυτό του και τη σχέση του με τη φύση, θα αντιμετωπίζεται πάντα με επαίνους και με εχθρότητα μαζί. 

Στο Σύμπαν υπάρχουν περίπου ένα τρισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια άστρα. Όσοι είναι και οι κόκκοι της άμμου όλων των ωκεανών της Γης. Και από την άλλη, στην ύλη που περιέχεται μέσα σε μία μόνο δαχτυλήθρα βρίσκουμε ένα δισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια άτομα. Πού βρίσκεται λοιπόν τώρα το κέντρο του Σύμπαντος; Βρίσκεται άραγε ο άνθρωπος πραγματικά πολύ μακριά απ’ αυτό; Ή μήπως το απροσδιόριστο αυτό κέντρο δεν είναι πραγματικά παρά θέμα προοπτικής και σχετικότητας;

Από τη γέννηση των άστρων ως τις μαύρες τρύπες, από τα στοιχειώδη σωματίδια ως τα βαρυτικά κύματα, από τους πιο μακρινούς γαλαξίες ως το ανθρώπινο είδος, αυτό το βιβλίο περιγράφει το αέναο ταξίδι της υλοενέργειας που απαρτίζει το Σύμπαν». 

 

Guiseppe Zanetto, «Η Οδύσσεια του Ομήρου» (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα)

Δεν είναι μόνο ότι ο Guiseppe Zanetto που διδάσκει Ελληνική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου εισάγει με πρωτότυπο τρόπο τα παιδιά στον πλούτο της κλασικής αρχαιότητας. Είναι κι ότι πρόκειται για τα πρώτα βιβλία για παιδιά και εφήβους της νέας εποχής του ιστορικού εκδοτικού οίκου «Ελληνικά Γράμματα» που επαναλειτουργεί. 

Στο ταξίδι της επιστροφής του από την Τροία στην Ιθάκη, λοιπόν, ο Οδυσσέας αντιμετωπίζει τέρατα, τρικυμίες, μάγισσες και σειρήνες, και χάνει όλους του τους συντρόφους. Αυτά αφηγείται η Οδύσσεια, το πρώτο και σημαντικότερο λογοτεχνικό μυθιστόρημα του δυτικού πολιτισμού, που το πνεύμα και οι αξίες του συνιστούν, κατά γενική ομολογία, πολύτιμα και αναντικατάστατα εφόδια για την ανθρωπότητα και περισσότερο για τη νέα γενιά. Στη δική του «Οδύσσεια του Ομήρου» είναι οι πρωταγωνιστές και αυτόπτες μάρτυρες που αφηγούνται τα γεγονότα: ο Τηλέμαχος, ο γιος του Οδυσσέα, η Αρήτη, η βασίλισσα των Φαιάκων, ο Εύμαιος, ο πιστός δούλος, η Πηνελόπη, η γυναίκα του βασιλιά της Ιθάκης, αλλά και ο ίδιος ο Οδυσσέας.

Το σημαντικό στο βιβλίο αυτό είναι ότι οι αφηγήσεις των ηρώων δεν παρεκκλίνουν από το πρωτότυπο κείμενο, αναπαράγοντας έτσι ζωντανές αλλά πιστές εικόνες του ομηρικού έπους. Οι μικροί αναγνώστες μπορούν έτσι να ταυτιστούν με τις εμπειρίες των ηρώων και παράλληλα να κατανοήσουν το βαθύτερο νόημα του ομηρικού έπους. (Μετάφραση: Γιάννα Σκαρβέλη)

Στα ελληνικά κυκλοφορεί (επίσης από τις εκδόσεις
Ελληνικά Γράμματα) το βιβλίο του Ταξίδι στην Ελλάδα: χώρα των μύθων, των θεών και των ηρώων.

Ολα τα βιβλία θα τα βρείτε στο www.public.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook