Follow us

TOC BOOKS: Κατάθεση ζωής, ματιά στο σύμπαν και μια «άλλη» Οδύσσεια

Διαβάζουμε τα «Οταν μίλησε ο χρόνος» της Εφης Σακελλαράκη, «Είμαστε αστρόσκονη» του Διονύση Π. Σιμόπουλου και «Η Οδύσσεια του Ομήρου» του Guiseppe Zanetto.

TOC BOOKS: Κατάθεση ζωής, ματιά στο σύμπαν και μια «άλλη» Οδύσσεια

Μια κατάθεση ψυχής και ζωής από την αρχαιολόγο, Εφη Σακελλαράκη η οποία μαζί με το σύζυγό της, Γιάννη, έκαναν μερικές από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στον τόπο μας. Μια - ακόμα - ματιά στο απροσμέτρητο σύμπαν που μας περιβάλλει από τον Διονύση Σιμόπουλο. Και μια «ιδιαίτερη» ανάγνωση της Οδύσσειας για παιδιά κι εφήβους από τον καθηγητή Ελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, Guiseppe Zanetto

TOC BOOKS: Κατάθεση ζωής, ματιά στο σύμπαν και μια «άλλη» Οδύσσεια

Εφη Σακελλλαράκη, «Οταν μίλησε ο χρόνος» (εκδόσεις Ικαρος)

Γνωρίστηκαν από τα χρόνια του Πανεπιστημίου. Εκείνος μεγαλύτερος φοιτητής, κι εκείνη μικρότερη, ένα αγοροκόριτσο που της άρεσε ο χορός κι είχε πάθος για την αρχαιολογία. Αυτό το κοινό πάθος ένωσε τον Γιάννη και την ΄Εφη Σακελλαράκη, δυο ανθρώπους που έζησαν «μια ζωή όχι μόνο για γιορτές, χαρές, για την αναγνώριση των αρχαιολογικών τους ανασκαφών σε διεθνές επίπεδο, αλλά και για τα δύσκολα που τους βρήκαν ενωμένους κι αγαπημένους», όπως τόνισε στην παρουσίαση του βιβλίου «Όταν μίλησε ο χρόνος» των εκδόσεων Ίκαρος στον Ιανό προχθές, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, η δημοσιογράφος Μαρία Θερμού.

Ανασκαφές, βιβλία, επιστημονικές ανακοινώσεις, διακρίσεις και τιμές, κυρίως όμως η πραγματική ζωή με τις χαρές και τις λύπες της, τις επιτυχίες αλλά και τις απογοητεύσεις, τις φιλίες, τα ταξίδια. Αυτά κι άλλα πολλά μ' έναν ευθύ «καθαρό» λόγο απ' την αρχή ως το τέλος του βιβλίου, περιλαμβάνει η μαρτυρία της ΄Εφης Σακελλαράκη. Μια κατάθεση ψυχής γεμάτη συναισθήματα και αγάπη για την κοινή πορεία τους στη ζωή και την επιστήμη με τον αρχαιολόγο Γιάννη Σακελλαράκη που έφυγε από τη ζωή πριν από 7 χρόνια. Σημειωτέον, εκείνη συνεχίζει ακάθεκτη...

Αρχάνες, Ιδαίον Αντρον, Κυθηρα, Ζώμινθος, Κύμη, είναι μερικές μόνο από τις περιοχές που η σκαπάνη του ζεύγους Σακελλαράκη έφερε στο φως ευρήματα με διεθνή αναγνώριση. Ροστροπόβιτς, Κλοντ Πικάσο, Παλόμα Πικάσο αλλά και Κούνδουρος, Κουνέλης, Αγγελόπουλος ήταν μερικοί μόνο από τους πολύτιμους φίλους τους. Μαζί με μια ολόκληρη εποχή παρελαύνουν σ' ένα βιβλίο που συμπαρουσίασαν εκείνη τη βραδιά ο Αδωνις Κύρου κι η Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

TOC BOOKS: Κατάθεση ζωής, ματιά στο σύμπαν και μια «άλλη» Οδύσσεια - εικόνα 2

Διονύσης Π. Σιμόπουλος, «Είμαστε αστρόσκονη. Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος» (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα. Κάποια μέρα θα υπάρξουν άλλοι κόσμοι, γεμάτοι με άλλα όντα, αστράνθρωποι σαν εμάς, που θα γεννηθούν από τις στάχτες ενός, κάποιου άλλου, πεθαμένου άστρου. Ενός άστρου που σήμερα το λέμε Ήλιο.

Και ποιος δεν γνωρίζει τον Διονύση Σιμόπουλο! Ο διακεκριμένος φυσικός και αστρονόμος, επίτιμος διευθυντής της Ευγενίδειου Πλανηταρίου, προσθέτει άλλη μια διάσταση στο επιμορφωτικό του έργο. Ο λόγος για το «Είμαστε αστρόσκονη. Μια ιστορία χωρίς τέλος».
Ας αφήσουμε τον ίδιο να μιλήσει: «Το άγνωστο συχνά τρομάζει τον κόσμο. Πολλούς τους κάνει να αισθάνονται χαμένοι. Μόνοι. Ανασφαλείς. Σε άλλους το άγνωστο κεντρίζει την περιέργεια. Τους κάνει ανυπόμονους. Περήφανους. Να αισθάνονται μέρος από κάτι μεγαλύτερο απ’ αυτούς. Και η απόκτηση νέων γνώσεων για το άγνωστο, ειδικά γνώσεων που προκαλούν αλλαγές στις φιλοσοφικές ιδέες του ανθρώπου σχετικά με τον εαυτό του και τη σχέση του με τη φύση, θα αντιμετωπίζεται πάντα με επαίνους και με εχθρότητα μαζί.

Στο Σύμπαν υπάρχουν περίπου ένα τρισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια άστρα. Όσοι είναι και οι κόκκοι της άμμου όλων των ωκεανών της Γης. Και από την άλλη, στην ύλη που περιέχεται μέσα σε μία μόνο δαχτυλήθρα βρίσκουμε ένα δισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια άτομα. Πού βρίσκεται λοιπόν τώρα το κέντρο του Σύμπαντος; Βρίσκεται άραγε ο άνθρωπος πραγματικά πολύ μακριά απ’ αυτό; Ή μήπως το απροσδιόριστο αυτό κέντρο δεν είναι πραγματικά παρά θέμα προοπτικής και σχετικότητας;

Από τη γέννηση των άστρων ως τις μαύρες τρύπες, από τα στοιχειώδη σωματίδια ως τα βαρυτικά κύματα, από τους πιο μακρινούς γαλαξίες ως το ανθρώπινο είδος, αυτό το βιβλίο περιγράφει το αέναο ταξίδι της υλοενέργειας που απαρτίζει το Σύμπαν».

TOC BOOKS: Κατάθεση ζωής, ματιά στο σύμπαν και μια «άλλη» Οδύσσεια - εικόνα 3

Guiseppe Zanetto, «Η Οδύσσεια του Ομήρου» (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα)

Δεν είναι μόνο ότι ο Guiseppe Zanetto που διδάσκει Ελληνική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου εισάγει με πρωτότυπο τρόπο τα παιδιά στον πλούτο της κλασικής αρχαιότητας. Είναι κι ότι πρόκειται για τα πρώτα βιβλία για παιδιά και εφήβους της νέας εποχής του ιστορικού εκδοτικού οίκου «Ελληνικά Γράμματα» που επαναλειτουργεί.

Στο ταξίδι της επιστροφής του από την Τροία στην Ιθάκη, λοιπόν, ο Οδυσσέας αντιμετωπίζει τέρατα, τρικυμίες, μάγισσες και σειρήνες, και χάνει όλους του τους συντρόφους. Αυτά αφηγείται η Οδύσσεια, το πρώτο και σημαντικότερο λογοτεχνικό μυθιστόρημα του δυτικού πολιτισμού, που το πνεύμα και οι αξίες του συνιστούν, κατά γενική ομολογία, πολύτιμα και αναντικατάστατα εφόδια για την ανθρωπότητα και περισσότερο για τη νέα γενιά. Στη δική του «Οδύσσεια του Ομήρου» είναι οι πρωταγωνιστές και αυτόπτες μάρτυρες που αφηγούνται τα γεγονότα: ο Τηλέμαχος, ο γιος του Οδυσσέα, η Αρήτη, η βασίλισσα των Φαιάκων, ο Εύμαιος, ο πιστός δούλος, η Πηνελόπη, η γυναίκα του βασιλιά της Ιθάκης, αλλά και ο ίδιος ο Οδυσσέας.

Το σημαντικό στο βιβλίο αυτό είναι ότι οι αφηγήσεις των ηρώων δεν παρεκκλίνουν από το πρωτότυπο κείμενο, αναπαράγοντας έτσι ζωντανές αλλά πιστές εικόνες του ομηρικού έπους. Οι μικροί αναγνώστες μπορούν έτσι να ταυτιστούν με τις εμπειρίες των ηρώων και παράλληλα να κατανοήσουν το βαθύτερο νόημα του ομηρικού έπους. (Μετάφραση: Γιάννα Σκαρβέλη)

Στα ελληνικά κυκλοφορεί (επίσης από τις εκδόσεις
Ελληνικά Γράμματα) το βιβλίο του Ταξίδι στην Ελλάδα: χώρα των μύθων, των θεών και των ηρώων.

Ολα τα βιβλία θα τα βρείτε στο www.public.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΣΚΡΟΥΤΖ 02 Δεκ 2022 | 19:33

Ο Σκρουτζ φέτος είναι ένας... ξεπεσμένος ροκ σταρ και έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής με τον μοναδικό Πάνο Μουζουράκη

Σκρουτζ, ο χαρακτήρας του Ντίκενς, είναι φέτος ένας ξιπασμένος, παρηκμασμένος και δύστροπος ροκ σταρ με το πρόσωπο του Πάνου Μουζουράκη και όλα αυτά θα συμβούν στο Μέγαρο Μουσικής.

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΕΡ 02 Δεκ 2022 | 19:25

Φένια Παπαδόδημα και Γεράσιμος Γεννατάς συμπράττουν σε μια μουσική παράσταση για τον Σεφέρη

Ο Γεράσιμος Γεννατάς ταυτίζεται ενίοτε με το πρόσωπο του Σεφέρη, διαβάζοντας επί σκηνής τα γράμματα, τα ημερολόγια, τα ποιήματα του.

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ 02 Δεκ 2022 | 19:12

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος και ο γιος του παίζουν για πρώτη φορά μαζί στο θέατρο, σε έργο που έγραψε ο δεύτερος

"Τάο", μια άγρια κωμωδία με στιγμές που παγώνουν το αίμα και έχουν δραματικά μοιραίες συνέπειες.

ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟ ΓΚΛΟΡΙΑ" 02 Δεκ 2022 | 19:01

"Παιχνιδοποιός": Το απόλυτο sold out θεατρικό θρίλερ παίρνει παράταση μετά την τεράστια επιτυχία του

Το ανατριχιαστικό θρίλερ του χολιγουντιανού σταρ Γκάρντνερ ΜακΚέυ, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν, με τους Ραφίκα Σαουίς και Γιώργη Παρταλίδη, έγινε talk of the town της θεατρικής Αθήνας και σημειώνει απανωτά sold out.

ΓΙΑ 2 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 02 Δεκ 2022 | 18:54

Η Παιδική Χορωδία Μότσαρτ της Βιέννης για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Στο Μέγαρο Μουσικής

Τα νεαρά μέλη του ιστορικού αυστριακού συνόλου θα ψάλλουν παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλο τον κόσμο, κλασικά αριστουργήματα αλλά και τα δικά μας κάλαντα!

ΘΕΑΤΡΟ ΜΠΕΛΛΟΣ 02 Δεκ 2022 | 18:46

Μετά τα "Καλύτερά μας χρόνια", Ελπίδα και Γιάννης Χριστοδουλόπουλος συναντιούνται ζωντανά... στην Τοποθεσία Πλάκα

Μετά την συνεργασία τους στην τηλεοπτική σειρά "Τα καλύτερα μας χρόνια" η Ελπίδα και ο Γιάννης συναντιούνται ζωντανά στη σκηνή του θεάτρου Μπέλλος.

02 Δεκ 2022 | 18:41

"Το Χριστουγεννιάτικο Μυστικό" για μικρούς και μεγάλους στο θέατρο Αλκμήνη

Το θέατρο Αλκμήνη παρουσιάζει το νέο χριστουγεννιάτικο έργο του Άγγελου Ανδρεόπουλου για μικρούς και μεγάλους, με τίτλο "Το Χριστουγεννιάτικο Μυστικό", σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου.

ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ 02 Δεκ 2022 | 17:58

Ξαναζωντανεύει το σπίτι της Μαρίας Κάλλας στην Αθήνα - Ο Δήμος θα αποκαταστήσει το αρχιτεκτονικό κόσμημα της Πατησίων

Το κτίριο, στο οποίο έζησε η κορυφαία Ελληνίδα σοπράνο, Μαρία Κάλλας, θα στεγάσει την ομώνυμη Ακαδημία Λυρικής Τέχνης.

02 Δεκ 2022 | 13:21

Η πραγματική ιστορία πίσω από το Blockbuster στο Netflix

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Το Blockbuster είναι σειρά στο Netflix, στριμάρει ήδη στην πλατφόρμα, και δεν έχει καμία σχέση με την 30χρονη σειρά Blockbusters.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 02 Δεκ 2022 | 09:49

ΠΙΟΠ: Πώς φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια και γιρλάντες - Ολες οι γιορτινές δράσεις

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) υποδέχεται τα Χριστούγεννα, αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων, με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

ΤΟ ΕΡΓΟ 02 Δεκ 2022 | 07:35

Η συγκλονιστική μεταμόρφωση του Ιεροκλή Μιχαηλίδη για τον νέο του ρόλο - Μαζί με τον Σκιαδαρέση [εικόνες]

Εικόνες από την ολική μεταμόρφωση του Ιεροκλή Μιχαηλίδη για τον νέο του θεατρικό ρόλο.

01 Δεκ 2022 | 13:00

Αυτή είναι η σειρά με τις περισσότερες θεάσεις στο Netflix σε μία μόνο εβδομάδα - Εσπασε ρεκόρ

Η σειρά με την μεγαλύτερη τηλεθέαση στο αγγλόφωνο Netflix κατά την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας της, κάνοντας ρεκόρ.