TOC BOOKS: Μάγοι της Ρόουλιγνκ, η Κύπρος της Σωτηρίου και η επιρροή του Πόε

Το δραματικό χρονικό της διχοτόμησης της Κύπρου, το μαγικό σύμπαν που διαδέχεται τον Χάρι Πότερ και ιστορίες τρόμου απ' όσους επηρέασε ο Ε.Α. Πόε.

TOC BOOKS: Μάγοι της Ρόουλιγνκ, η Κύπρος της Σωτηρίου και η επιρροή του Πόε

Ενα βιβλίο για τη δραματική νύχτα που χώρισε την Κύπρο στα δυο από τη βραβευμένη ελληνίδα συγγραφέα, Κωνσταντία Σωτηρίου, το μαγικό σύμπαν της Ρόουλινγκ που διαδέχεται αυτό του Χάρι Πότερ και ένα ανθολόγιο ιστοριών τρόμου από τον επιμελητή και αυθεντία σε ό,τι αφορά τον Σέρλοκ Χολμς, Λέσλι Κλίνγκερ στις κινηματογραφικές προτάσεις της εβδομάδας.

Φωνές από Χώμα Κωνσταντία Σωτηρίου (εκδόσεις Πατάκη)

«Όµως εγιώ εν µιλώ. Έµαθα την τέγνη να µεν αθθυµούµαι. Τζιαι να µε αξιώσει ο Θεός ώσπου να πεθάνω να µάθω τζιαι την τέγνη του να ξηχάνεις. Αλλά τζιείνον λαλούν εν το πιο δύσκολο, εν πιο µεγάλη τέγνη να ξεχάνεις. Εγιώ µόνο να µεν θυµούµαι έµαθα».

Ηταν η νύχτα που στάθηκε η αφορμή να ξεκινήσει η αιματοχυσία. Ηταν Σάββατο βράδυ 20 προς 21 Δεκεμβρίου όταν ένας αστυνομικός έλεγχος στην κεντρική οδό Ερμού της Λευκωσίας είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δυο Τουρκοκυπρίων και τη γενίκευση των συγκρούσεων σε όλη την Κύπρο που ήδη από το Νοέμβριο του ίδιου έτους ήταν ένα καζάνι που έβραζε. Αποτέλεσμα, εκατοντάδες νεκροί, αγνοούμενοι και χάραξη στον χάρτη «πράσινης γραμμής» με την οποία κοπηκε στα δυο η κυπριακή πρωτεύουσα.

Αυτή είναι η νύχτα που θυμάται η μία από τις 13 γυναίκες που «παίρνουν το λόγο» στο νέο βιβλίο της Κωνσταντίας Σωτηρίου «Φωνές από Χώμα». Μετά τη νουβέλα «Η Αισέ πάει διακοπές» που χάρισε στη 42χρονη συγγραφέα το Βραβείο Ελληνικού Μυθιστορήματος του The Athens Prize for Literature, η Κωνσταντίνα Σωτηρίου επιστρέφει δυναμικά για να αφηγηθεί την σκοτεινότερη, ίσως, ιστορία της πατρίδας της, Λευκωσίας. Δεκατρείς γυναίκες, µε κοινό παρονοµαστή τον σκοτεινό Δεκέµβρη του 1963 που οδήγησε στις διακοινοτικές ταραχές και στη χάραξη της Πράσινης Γραµµής που χώρισε τη Λευκωσία στα δύο, µιλούν για εκείνες τις στιγµές που συγκλόνισαν τον κόσµο τους. Της µίας ο άντρας δεν µπορεί να ανασάνει πνιγµένος στις αµαρτίες του, της άλλης γυρίζει µέσα στον τάφο χωρίς να µπορεί να ησυχάσει, η τρίτη κλαίει για τις άγριες αγκινάρες που της στέρησε ο πόλεµος. Γυναίκες που µιλούν για τα έργα των αντρών. Καλούνται να µαζέψουν τα συντρίµµια, να πλύνουν τα ρούχα των νεκρών, να καθαρίσουν πίσω από τα χαλάσµατα και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Και στο επίκεντρο, η άµεση πρωταγωνίστρια της καταστροφής, η Τουρκοκύπρια πόρνη Τζεµαλιγιέ, που µαζί µε τον Τουρκοκύπριο εραστή της Ζεκή υπήρξαν οι πρώτοι νεκροί, ενώ ο θάνατός τους ήταν η αφορµή να ξεκινήσει το κακό.

Ισως ο πιο βιωματικός – συγγραφικά – τρόπος για να νιώσει κανείς τη δίνη μιας κρίσης πολύ περισσότερο καταλυτικής για την ανθρώπινη ύπαρξη απ’ ότι η οικονομική.

Φανταστικά ζώα και που βρίσκονται, Τζ Κ. Ρόουλινγκ (εκδόσεις Ψυχογιός)

«Κανένα σπίτι μάγων δεν είναι πλήρες αν δεν έχει ένα αντίτυπο αυτού του βιβλίου».

Πού ζει το Πεντάποδο, τι τρώει το Πάφσκιν και γιατί δεν είναι σοφό να αφήνουμε γάλα στη βεράντα για το Ναρλ;

Η «μαμά» του Χάρι Πότερ, Τζ, Κ. Ρόουλινγκ, επιστρέφει. Το νέο στοίχημα της συγγραφέως της σειράς των εφτά βιβλίων που έχουν πουλήσει περισσότερα από 450 αντίτυπα παγκοσμίως, έχουν μεταφραστεί σε 79 γλώσσες κι έχουν γυριστεί σε 8 κινηματογραφικές σειρές είναι με τον … εαυτό της. Η Ρόουλινγκ μας συστήνει μια νέα εποχή του κόσμου των μάγων της της, που «ζει» δεκαετίες πριν τις ταινίες Χάρι Πότερ και σχεδόν μισό κόσμο μακριά: Τον κόσμο των μάγων της Νέας Υόρκης του 1926 με τον κίνδυνο να παραμονεύει. Κάτι μυστηριώδες αφήνει ένα μονοπάτι καταστροφής στους δρόμους της πόλης, απειλώντας να ξεσκεπάσει την κοινότητα των μάγων στους Δεύτερους Σαλεμαίους, μια φανατική φατρία Άμαγων (οι Μαγκλ για τους Αμερικάνους), αποφασισμένων να τους εξολοθρεύσουν. Την ίδια στιγμή, ο πανίσχυρος, σκοτεινός μάγος Γκέλερτ Γκρίντελβαλντ, αφού έχει σπείρει το χάος στην Ευρώπη, έχει ξαφνικά χαθεί... από προσώπου Γης. Θα μπορέσει το βιβλίο – που σημειωτέον έγινε ταινία με τη Ρόουλινγκ να δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε ρόλο σεναριογράφου μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Ντέιβιντ Γέιτς και χαρακτηρίστηκε ως ένα «ωραίο παραμύθι και τίποτα παραπάνω» - να κάνει το σουξέ του Χάρι Πότερ; Η μήπως αυτή η «απογείωση» είναι από εκείνα τα πράγματα που συμβαίνουν μια φορά στη ζωή;

Στη σκιά του Εντγκαρ Αλαν Πόε, Leslie S. Klinger, εκδόσεις Κλειδάριθμος

«Και τώρα ήρθε η ώρα να διαβάσετε τα διηγήματα. Ίσως μ’ ένα αναμμένο κερί ή μια λάμπα πετρελαίου δίπλα σας…»

Οι ιστορίες τρόμου δεν αποτελούν επινόηση του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Πολλοί συγγραφείς που επηρέασαν το έργο του –και ακόμη περισσότεροι που επηρεάστηκαν από αυτόν– έγραψαν διηγήματα τα οποία ανήκουν στη λογοτεχνία του υπερφυσικού. Όμως, η ιδιοφυΐα του Πόε συχνά επισκιάζει τη συμβολή τους στο είδος

Αυτή την αδικία επιθυμεί να «διορθώσει» ο Λέσλι Σ. Κλίνγκερ, διακεκριμένος επιμελητής και αυθεντία σε ό,τι αφορά τον Σέρλοκ Χολμς και τον Δράκουλα (σημειωτέον, ο συγγραφέας του οποίου, Μπραμ Στόουκερ δεν είναι γνωστός για τα διηγήματά του). Αποτέλεσμα, αυτή η συλλογή ιστοριών τρόμου καταξιωμένων συγγραφέων.

Ο Κλίνγκερ, όπως ομολογεί, γοητεύτηκε από αυτούς τους συγγραφείς που έγραψαν «στη σκιά» του Πόε αλλά έχουν να διηγηθούν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ιστορίες. Στη συλλογή αυτή συμπεριέλαβε κάποιες από τις καλύτερες ιστορίες τρόμου των πιο καταξιωμένων συγγραφέων του 19ου αιώνα, με βάση το ιστορικό και λογοτεχνικό στίγμα που άφησαν πίσω τους. Κάθε διήγημα συνοδεύεται από ένα σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα, καθώς και σχόλια.

«Κύριε βοήθησε τη φτωχή ψυχή μου…». Αυτό λέγεται ότι ήταν η τελευταία φράση του Εντγκαρ Αλαν Πόε, αμερικανού συγγραφέα, ποιητή και κριτικού που υπήρξε ένας από τους κύριους εκπροσώπους του αμερικανικού ρομαντισμού. ΄Εζησε μια ζωή με οικονομικά προβλήματα, ενώ για το θάνατό του που σκεπάζει πέπλο μυστηρίου έχουν ακουστεί θεωρίες για κατάχρηση αλκοόλ, εγκεφαλική συμφόρηση, χολέρα, ναρκωτικά, καρδιοπάθεια, λύσσα, φυματίωση έως και αυτοκτονία.

To λογοτεχνικό του έργο, ωστόσο, είχε σημαντική επίδραση στην παγκόσμια λογοτεχνία, αποτελώντας θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη σύγχρονων λογοτεχνικών ειδών, όπως η αστυνομική λογοτεχνία ή οι ιστορίες τρόμου και φαντασίας. Κι αυτό είναι που επισφραγίζεται μέσα απ’ αυτό το βιβλίο.

Βρείτε όλα τα βιβλία στο Public.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΚΕΝΟ 22 Σεπ 2020 | 08:20

Παραιτήθηκε το Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου - "Άμεσα δεκτή" η παραίτηση από την υπουργό Λίνα Μενδώνη

Με καταγγελίες για μη νόμιμες διαδικασίες και κατάφορες και κραυγαλέες παραβιάσεις της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ 21 Σεπ 2020 | 11:07

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Πώς οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες και λόγω... καιρού - Η πρωτότυπη έρευνα του Χρήστου Ζερεφού

Ο φετινός Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την επέτειο των 2.500 ετών από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός φωτίζει μια άγνωστη πτυχή της.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ 18 Σεπ 2020 | 13:56

Σοκ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης - Τον βρήκε νεκρό η σύζυγός του

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 18 Σεπ 2020 | 10:55

Νέσμπο: Θα μπορούσα αντί για αστυνομικά μυθιστορήματα, να παίζω μπάλα και να βάζω πολλά γκολ

Ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Γιου Νέσμπο, συνομίλησε για το πρόσφατο βιβλίο του "Το βασίλειο", με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο.

ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ 17 Σεπ 2020 | 15:27

Ορκίστηκε Ελληνίδα η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ- Η συνάντηση με τον Μητσοτάκη [εικόνες]

Και επίσημα Ελληνίδα πολίτης είναι από σήμερα η πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 Σεπ 2020 | 13:50

Η "Θαλασσινή ηχώ" της Ζάννας Αρτέμη στην αίθουσα τέχνης Artshot-Sophia Gaitani

Η αίθουσα τέχνης Artshot – Sophia Gaitani παρουσιάζει την ατομική της έκθεση από την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020, με τίτλο "Θαλασσινή ηχώ".

ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ 15 Σεπ 2020 | 23:50

Athens Open Art: Έκθεση στο Θησείο με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο

Το Art Number 23 προσφέρει τα εκθέματά του σε έναν πολύ όμορφο χώρο στο Θησείο

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 15 Σεπ 2020 | 08:52

"Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός", μια μοναδική συλλογή στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μέγαρο Σταθάτου, ένα εμβληματικό δείγμα του ελληνικού αρχιτεκτονικού Νεοκλασικισμού, θα μεταμορφωθεί σε εσωτερικό μιας μεγαλοαστικής ευρωπαϊκής κατοικίας του 19ου αιώνα.

ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΓΙΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ 14 Σεπ 2020 | 10:33

Τομ Χανκς: Επιστροφή στην Αυστραλία για την ταινία του Έλβις Πρίσλεϊ - Χωρίς τη Ρίτα Γουίλσον

Ο Τομ Χανκς και η Ρίτα Γουίλσον είχαν νοσήσει από κορονοϊό στα γυρίσματα της ταινίας για τη ζωή του Έλβις Πρίσλεϊ.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 95 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ 13 Σεπ 2020 | 17:45

"Ο Γαλαξίας του Μίκη Θεοδωράκη" θα εγκαινιαστεί στις 5 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής

Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε με 120.000 από το ΥΠΠΟΑ, ενώ την διοργάνωση ανέλαβε ο "Σύλλογος Φίλων της Μουσικής".

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 13 Σεπ 2020 | 12:08

77η Mostra: Ο Χρυσός Λέοντας στην αμερικανική ταινία "Nomadland" της Κλόε Ζάο

Η 38χρονη Ζάο είναι η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει αυτό το βραβείο τα τελευταία 10 χρόνια.

12 Σεπ 2020 | 13:57

Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών: Ανακαλύψτε το Μοναστήρι με τους 13 τρούλους [εικόνες]

Είναι χτισμένο σε μια ράχη σε υψόμετρο 1.150 μέτρα, κρυμμένο μέσα στο ελατόδασος.

ΕΝΑ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ ΜΝΗΜΗΣ 11 Σεπ 2020 | 10:28

Η Αθήνα αποκτά ένα δικό κέντρο μνήμης και μελέτης της ιστορίας της

86 χρόνια από την επίσημη ανακήρυξή της ως πρωτεύουσας της Ελλάδας.