TOC BOOKS: Σύμπαν, Βικτωριανά βιβλία και η Ελλη να...κρύβει ένα λιοντάρι

Διαβάζουμε τα βιβλία: Η άνοιξη του Σύμπαντος, Ανόητα Γυναικεία Μυθιστορήματα και Πως να κρύψεις ένα λιοντάρι στο σχολείο

toc-books-sumpan-biktwriana-biblia-kai-i-elli-nakrubei-ena-liontari
SHARE THIS
0
SHARES

Τι σχέση μπορεί να έχει η ιστορία του σύμπαντος που μας περιβάλλει, η λογοτεχνία της βικτωριανής εποχής και μια αληθινή ιστορία αγάπης όπως αυτή που μόνο ένα παιδί κι ένα ζώο μπορούν να αναπτύξουν; Συνιστούν τις βιβλιοφιλικές προτάσεις της εβδομάδας από τρεις διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους.

 

Διονύσης Π. Σιμόπουλος, Η άνοιξη του Σύμπαντος (εκδόσεις Μεταίχμιο)

"Σήμερα, ο Γαλαξίας μας βρίσκεται στην άνοιξη της ζωής του, μιαν άνοιξη γεμάτη με τη δόξα και το μεγαλείο των λευκών και γαλάζιων άστρων σαν τον Σείριο και τον Βέγα, αλλά και άστρων σαν τον Ήλιο μας. Η ενήλικη όμως ιστορία του Σύμπαντος απέχει πολύ από το σήμερα και υπολογίζεται ότι θα φτάσει σε τρισεκατομμύρια χρόνια, όταν τα άστρα αυτά θα πάψουν να υπάρχουν"

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο σύγχρονος Ελληνας φυσικός και αστρονόμος, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, Διονύσης Π. Σιμόπουλος. 

Στο νέο του βιβλίο με τίτλο H άνοιξη του Σύμπαντος που είναι υπό έκδοση από το Μεταίχμιο σκιαγραφεί τα πρώτα βήματα και η εξέλιξή του κόσμου μας. Και μας προκαλεί να βυθιστούμε στις σελίδες του με προσμονή για νέες ανακαλύψεις.

 

 

George Eliot, Ανόητα Γυναικεία Μυθιστορήματα (εκδόσεις Ποταμός)

Η μεγάλη βικτωριανή συγγραφέας (που υποχρεώθηκε να γράφει με ανδρικό όνομα) λοιδωρεί τα γυναικεία μυθιστορήματα της εποχής της. Ενάμιση αιώνα αργότερα το πεδίο παραμένει αναλλοίωτο.

«Κι έπειτα, κοιτάξτε τα γραπτά της! Εκλαμβάνει την ασάφεια ως βαθύτητα, τον στόμφο ως ευγλωττία και την προσποίηση ως πρωτοτυπία. Στη μια σελίδα κομπάζει, αγανακτεί στην επόμενη, μορφάζει στην τρίτη και γίνεται υστερική στην τέταρτη».

Ποια βρισκόταν πίσω από το ψευδώνυμο Τζορτζ ΄Ελιοτ

Η Τζορτζ Έλιοτ είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Μαίρη Ανν Έβανς (1819 - 1880). Ήταν μία από τις κορυφαίες συγγραφείς της Βικτωριανής εποχής. Τα μυθιστορήματά της, που συνήθως αφηγούνταν τη ζωή στην επαρχιακή Αγγλία, είναι γνωστά για το ρεαλισμό και την ψυχολογική οξυδέρκειά τους.

(Η μετάφραση είναι του Σπύρου Γιανναρά)

 

Helen Stephens, Πως να κρύψεις ένα λιοντάρι στο σχολείο (εκδόσεις Ικαρος)

Τα λιοντάρια δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν στο σχολείο. Αλλά το λιοντάρι της Έλλης δεν θέλει να μένει μόνο του. Την ακολουθεί στα κρυφά, και κατά λάθος βρίσκεται μαζί της στη σχολική εκδρομή στο μουσείο. Μπορεί η Έλλη να κρύψει το λιοντάρι από τη δασκάλα της;

Από την δημιουργό της επιτυχημένης σειράς βιβλίων Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι, Helen Stephens, κυκλοφορεί μια νέα ιστορία με ήρωες την Έλλη και το λιοντάρι που δεν αποχωρίζονται ποτέ, ούτε και στο σχολείο. Μια ιστορία για την άδολη αγάπη του παιδιού με το ζώο, μια αγάπη χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας. Αρα και αληθινή.

Λίγα λόγια για την Helen Stephens

H Helen Stephens είναι εικονογράφος βιβλίων για παιδιά. Είναι δημοφιλής για τη σειρά βιβλίων της Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι, η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία και διασκευάστηκε στο θέατρο από τη θεατρική ομάδα Polka στο Λονδίνο.
Μεταξύ άλλων, η Helen, έχει εικονογραφήσει ιστορίες για μερικούς από τους αγαπημένους της συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένων των Roger McGough, Michael Morpurgo, Sophie Hannah, Holly Webb, και Cecile Aubry. Ζει στη γεμάτη από ανέμους ακτή του Νορθάμπερλαντ της Αγγλίας μαζί με την οικογένειά της.

Μπορείτε να βρείτε όλα τα βιβλία στο www.public.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook