Τριετής κύκλος «Μάνος Χατζιδάκις» ξεκινά από τη Λυρική στο Ιδρυμα Νιάρχος

Με μια νέα ανάγνωση της περίφημης «Εποχής της Μελισσάνθης» ξεκινά ο κύκλος που η Λυρική Σκηνή αφιερώνει στον στον «μεγάλο ερωτικό» της ελληνικής μουσικής δημιουργίας

trietis-kuklos-manos-xatzidakis-ksekina-apo-ti-luriki-sto-idruma-niarxos
SHARE THIS
0
SHARES

Τριετής Κύκλος «Μάνος Χατζιδάκις» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ξεκινά στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2017 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, με μια νέα ανάγνωση του εμβληματικού κύκλου τραγουδιών «Η εποχή της Μελισσάνθης», μιας μουσικής αυτοβιογραφίας βασισμένης σε ποιήματα του συνθέτη.

Ο Μάνος Χατζιδάκις αφιέρωσε την Εποχή της Μελισσάνθης (έργο 37) στη μνήμη της μητέρας του. Πρόκειται για μια καντάτα για ώριμη γυναικεία φωνή, δύο νεανικές ανδρικές, μεικτή και παιδική χορωδία, ορχήστρα δωματίου και στρατιωτική μπάντα, με βασικό μουσικό όργανο το μπουζούκι.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή και ο Γιώργος Χατζιδάκις θα παρουσιάσουν μια νέα ανάγνωση του έργου σε μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού της ΕΛΣ Λουκά Καρυτινού και με σολίστ τρεις νέους ερμηνευτές, τη μεσόφωνο Θεοδώρα Μπάκα και τους ερμηνευτές Γιώργο Περρή και Σταύρο Νιφοράτο, ο οποίος επελέγη μετά από ακροάσεις που προκήρυξε η ΕΛΣ.

Κατά την παρουσίαση της Μελισσάνθης, στη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος θα στηθεί το έργο Sipario - Uscite (Αυλαία - Έξοδοι) του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα εικαστικού Γιάννη Κουνέλλη. Με αυτό το έργο, η Εθνική Λυρική Σκηνή επιθυμεί να αποτίσει και έναν φόρο τιμής στον σπουδαίο Έλληνα εικαστικό της διασποράς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2017. Το έργο αυτό, δημιουργήθηκε το 1981, λίγους μήνες μετά την πρώτη παρουσίαση της Εποχής της Μελισσάνθης, και συνδέει τον θεατή με την εύθραυστη μνήμη της «υάλινης γυναίκας» εν προκειμένω τη μορφή της Μελισσάνθης. O επιμελητής του έργου, Ιστορικός Τέχνης, Ντένης Ζαχαρόπουλος, σημειώνει: «Το έργο του Κουνέλλη που στήνεται στη σκηνή της Λυρικής σε αντικατοπτρισμό με την Εποχή της Μελισσάνθης, είναι μια Aυλαία (Sipario) και μια σειρά από Εξόδους (Uscite)... Το σημαντικό είναι πως "επί σκηνής" την ερμηνεία την δίνει η συγκίνηση του θεατή μπρος σε ότι ο ερμηνευτής – η φωνή κι ο ήχος πρώτα από όλα – επιτρέπουν να περάσει από το φως στο σκοτάδι κι αντίστροφα, από τη μνήμη στην παρουσία και από την αίσθηση στην απουσία».

Μάνος Χατζιδάκις από το 2017 ως το 2020

 Σε συνεργασία με τον γιο του Γιώργο Χατζιδάκι, από το 2017 έως το 2020 η ΕΛΣ θα παρουσιάσει «εκείνα που ξεχάσαμε, αλλά και αυτά που δεν γνωρίσαμε».Παράλληλα με την επανασύσταση και παρουσίαση του έργου του Χατζιδάκι, στις δύο σκηνές της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ θα ερμηνευτούν επίσης ανέκδοτα έργα του.

Κύκλοι τραγουδιών, πιανιστικά έργα, σουίτες, έργα για μπαλέτο, οπερατικά, μεταγραφές θα ερμηνευτούν από τα σύνολα της ΕΛΣ (Ορχήστρα, Χορωδία, Παιδική Χορωδία) και από διακεκριμένους και νεότερους ερμηνευτές.

Επιθυμία της ΕΛΣ δεν είναι απλώς να τιμήσει τον συνθέτη και διανοητή Μάνο Χατζιδάκι, αλλά κυρίως να φέρει το έργο του στο σήμερα, να το κάνει κτήμα της καθημερινής μας ζωής, να το συστήσει στις νεότερες γενιές, να το ηχογραφήσει εκ νέου, να το επαναπροσδιορίσει, να το διασκευάσει και να του προσδώσει μια νέα περίοδο ακμής και διαχρονικότητας.

Στην πρώτη καλλιτεχνική περίοδο 2017/18, στο πλαίσιο του αφιερώματος θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, οι νέες ερμηνείες πάνω στα έργα «Η Εποχή της Μελισσάνθης» (Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος), τα σπουδαία πιανιστικά έργα «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα», «Το καταραμένο φίδι», «Ιονική Σουίτα», «Ερημία», «Ρυθμολογία», «Έξι λαϊκές ζωγραφιές», «Ρώμη 1970 & Πέντε αυτοσχεδιασμοί για πιάνο» (ανέκδοτα), καθώς και τα έργα «15 Εσπερινοί», «Μυθολογία», «Ο σκληρός Απρίλης του '45», «Πασχαλιές μέσα από τη νεκρή γη» (Εναλλακτική Σκηνή).

Η Μελισσάνθη είναι ένα βαθιά πολιτικό έργο με υψηλή ποιητική διάσταση. Στον επίλογο του σημειώματός του ο Χατζιδάκις αναφέρει: «Η εποχή της Μελισσάνθης τέλειωσε. Σήμερα ζω για πάντα το χαμό της. Κι ο κόσμος μας δεν πάει να γίνει καλύτερος. Με όλα όμως αυτά, δε θέλω να δώσω ιστορικές διαστάσεις στη Μελισσάνθη και στην εποχή της. Επιθυμώ να καταγράψω μόνο, την προσωπική μου περιπέτεια και συμμετοχή στην πρόσφατη ιστορία του κόσμου, έτσι καθώς την έζησα μέσ’ από το σπίτι μου και μέσα από την πόλη που εξακολουθώ να ζω».

Οι συντελεστές της Μελισσάνθης

Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός

Διεύθυνση Χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας Κωνσταντίνα Πιτσιάκου

Διεύθυνση Μπάντας Πολεμικού Ναυτικού Γεώργιος Τσιλιμπάρης

Σολίστ Θεοδώρα Μπάκα, Γιώργος Περρής, Σταύρος Νιφοράτος

Ψάλτης Ιωάννης Τσιοτσιόπουλος

Μουσικό σύνολο:

Μπουζούκι Νίκος Κατσίκης

Μπουζούκι, μπαγλαμάς Βαγγέλης Τρίγκας

Κιθάρα Ι Στέλλα Κυπραίου

Κιθάρα ΙΙ Αριστείδης Χατζησταύρου

Μαντολίνο Βιβή Γκέκα

Πιάνο, τσέμπαλο Μαρία Νεοφυτίδου

Επιμέλεια μουσικού υλικού Λευτέρης Μιχαλόπουλος

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.

Συμμετέχει η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού

Info;

Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 25, 35, 40, 55 ευρώ 
Φοιτητικό, παιδικό: 10 ευρώ
Περιορισμένης ορατότητας: 8 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων:

ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ - Τ. 2130885700 (Καθημερινά 09.00-21.00)

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ PUBLIC & http://tickets.public.gr/

www.ticketservices.gr

www.nationalopera.gr

(Στην κεντρική φωτογραφία πορτρέτο το Μάνου Χατζίδάκι σε ηλικία 20 ετών)

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook