Τσαρούχης Παρθένης, Μαλέας: Στο σφυρί έργα μεγάλων Ελλήνων

Μερικά από τα εμβληματικότερα έργα Ελληνικής τέχνης δημοπρατούνται στο Greek Sale του οίκου Bonhams στις 28 Απριλίου. Είναι υψηλές οι τιμές τους;

Τσαρούχης Παρθένης, Μαλέας: Στο σφυρί έργα μεγάλων Ελλήνων

Είναι ακριβός σήμερα ένας Τσαρούχης με τιμή εκτίμησης 120.000 - 180.000 λίρες Αγγλίας; «Οι τιμές των έργων του Greek Sale που διοργανώνουμε στις 26 Απριλίου στο Λονδίνο είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στους καιρούς της κρίσης που διανύουμε. Αν αυτό το έργο δημοπρατούνταν μερικά χρόνια νωρίτερα ίσως και να είχε τη διπλάσια τιμή εκτίμησης», μας λέει ο Τίμος Οικονομόπουλος του διεθνή οίκου Bonhams που για 28η φορά βγάζει στο σφυρί έργα μερικών από τους σημαντικότερους ΄Ελληνες δημιουργούς του 19ου και του 20ου αιώνα. «Αν κατέβουν κι άλλο οι τιμές, αυτό θα είναι πλέον εις βάρος της ελληνικής τέχνης».

Το προφητικό, για τους καιρούς που ακολούθησαν, έργο του Τσαρούχη Χειμώνας (τιμή εκτίμησης 120.000 - 180.000 λίρες Αγγλίας) είναι από τους «πρωταγωνιστές» της δημοπρασίας που συμπεριλαμβάνει 87 έργα ζωγραφικής με τιμές εκτίμησης που ξεκινούν από 4.000 λίρες Αγγλίας.

Τσαρούχης Παρθένης, Μαλέας: Στο σφυρί έργα μεγάλων Ελλήνων

Ο λόγος για μια από τις περίφημες τέσσερεις εποχές του Τσαρούχη. Η προσωποποίηση του Χειμώνα ζωγραφίστηκε στο στούντιο του καλλιτέχνη στο Montrouge του Παρισιού το 1968 και αμέσως μετά συμπεριλήφθηκε στη μεγάλη ενιαία σύνθεση των Τεσσάρων Εποχών (1968-1969) που είχε παραγγείλει ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης. Άλλα έργα του καλλιτέχνη στη δημοπρασία είναι η Δέσποινα, η Μάνα με παιδί, ο Στρατιώτης που χορεύει ζεϊμπέκικο και ο Άρειος Πάγος με ναύτη και δύο άνδρες.

Τσαρούχης Παρθένης, Μαλέας: Στο σφυρί έργα μεγάλων Ελλήνων - εικόνα 2

Με τιμή εκτίμησης 60.000 - 80.000 λίρες Αγγλίας δημοπρατείται επίσης ένας από τους γνωστότερους πίνακες της ζωγραφικής του 19ου αιώνα, η Παιδική συμφωνία του Γεωργίου Ιακωβίδη (1852-1932), ένα σημαντικό και άκρως συλλεκτικό έργο γιατί συνδυάζει δύο από τις πιο γνωστές και διαχρονικά αγαπημένες συνθέσεις του καλλιτέχνη: Την Παιδική συναυλία της Εθνικής Πινακοθήκης και την Παιδική συμφωνία που ανήκε στην περίφημη συλλογή Λούλη-Κρανιώτη.

Τσαρούχης Παρθένης, Μαλέας: Στο σφυρί έργα μεγάλων Ελλήνων - εικόνα 3

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας (1906-1994) αντιπροσωπεύεται με μία σειρά έργων με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Επισκευή του αρχαίου θεάτρου (τιμή εκτίμησης: 70.000 - 90.000 λίρες) όπου η απτικότητα και η γλυπτικότητα που προσδίδεται στα αντικείμενα με τα έντονα εκφραστικά χρώματα και τις απλές, δυναμικές φόρμες, καθώς και η απλότητα της σύνθεσης, ισορροπούν μεταξύ τους και συνδυάζονται. ΄Αλλα έργα είναι το Πρωινό στο Βουνό, Ψαροχώρι στη Λίμνη, το Μπαλκόνι και η Ακτή της Εγκατάλειψης.

Τσαρούχης Παρθένης, Μαλέας: Στο σφυρί έργα μεγάλων Ελλήνων - εικόνα 4

Επίσης θα παρουσιαστεί η Ποίηση του Κωνσταντίνου Παρθένη (1878-1967), με τιμή εκτίμησης 40.000 - 60.000 λίρες όπου ανακαλούνται δύο κόσμοι, ένας επίγειος και ένας υπερβατικός, με τον άγγελο να εμφανίζεται ως μεσολαβητής και κομιστής της έμπνευσης κατά το πρότυπο της αρχαίας μούσας. Το γεγονός ότι ο Παρθένης φιλοτέχνησε ένα δίδυμο έργο, το οποίο σήμερα βρίσκεται στη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, φανερώνει τη σημασία που ο καλλιτέχνης απέδιδε στο συγκεκριμένο θέμα.

Αύξηση ενδιαφέροντος. Ο Αστεριάδης αλλά και ο Εγγονόπουλος

Αύξηση ενδιαφέροντος αναμένεται να εκδηλωθεί για την Εμποροπανήγυρη του Αγήνορα Αστεριάδη (1898-1979), μια μνημειακή όσο και αφοπλιστικά όμορφη σύνθεση που επιβάλλεται όχι μόνο με το μέγεθος αλλά και την παιδική της αθωότητα. Στο έργο αυτό ο Αστεριάδης συνδυάζει αυτόνομες σκηνές από παλιά πασίγνωστα και αγαπημένα έργα, όπως το θέατρο Απόλλων, το ανθοπωλείο και τη ρόδα του Λούνα Παρκ, ανακεφαλαιώνοντας τις μνήμες της ζωής και τις εμπειρίες της τέχνης του σε ένα μαγικό σύνολο.

Θα παρουσιαστούν επίσης πέντε δείγματα του σουρεαλιστή Νίκου Εγγονόπουλου (1910-1985), όπως για παράδειγμα το έργο Σολωμός, ένα ξεχωριστό πορτρέτο του βασικού εκφραστή των αξιών που ενέπνευσαν το μαχόμενο έθνος, τον οποίο ο Εγγονόπουλος κατέτασσε πρώτο μεταξύ των ποιητών που θαύμαζε και εκτιμούσε. Εδώ, ο εθνικός μας ποιητής παριστάνεται ως αρχαίος πολεμιστής κρατώντας σπαθί (μας θυμίζει τον Σέλλεϊ που έλεγε ότι η ποίηση είναι το σπαθί της αστραπής που δεν μπαίνει ποτέ στη θήκη), ενώ στα πόδια του βρίσκεται ένα μισανοιγμένο ειλητάριο όπου αναγράφεται ένας στίχος από το Γ' Σχεδίασμα των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Στο σολωμικό αυτό απόσπασμα, ο ποιητής παρακαλεί τη μεγαλόψυχη Μητέρα Θεά, ως ιδεοποιημένη Μούσα-Πατρίδα-Ελευθερία, να ακούσει τη φωνή της και να τη χαρίσει σε όλο τον ελληνικό κόσμο.

Ο Άγιος Στέφανος του Στήβεν Αντωνάκου (1926-2013) είναι ένας εντυπωσιακός πίνακας που τον αγκαλιάζει ένα φωτοστέφανο από νέον και ο οποίος είχε συμπεριληφθεί στη μεγάλη έκθεση του καλλιτέχνη στον προμαχώνα του μεσαιωνικού κάστρου της Ρόδου, εκεί όπου ο Αντωνάκος, ένα από τα σημαντικά ονόματα της μεταπολεμικής αμερικανικής τέχνης, είχε μεταμορφώσει σε σύγχρονο ναό ένα πολεμικό οχυρό του 14ου αιώνα, προσκαλώντας τους θεατές σ’ ένα χαμηλόφωνο διάλογο με την πίστη και την ιστορία.

Στην δημοπρασία περιλαμβάνονται επίσης έργα των: Γεωργίου Άβλιχου, Θεόδωρου Ράλλη, Κωνσταντίνου Βολανάκη, Γιάννη Αλταμούρα, Βασίλη Χατζή, Σπυρίδωνα Σκαρβέλη, Γεωργίου Μπουζιάνη, Θάλεια Φλωρά-Καραβία, Μιχάλη Οικονόμου, Σπύρου Παπαλουκά, Σπύρου Βασιλείου, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Γιάννη Σπυρόπουλου, Θάνου Τσίγου, Γιάννη Γαϊτη, Νίκου Κεσσανλή, Θόδωρου Στάμου, Λουκά Σαμαρά, Παναγιώτη Τέτση, Αλέκου Φασιανού, Κώστα Τσόκλη, Παύλου, Τάκη κ.α.

Info:

Η 28η δημοπρασία Greek Sale θα πραγματοποιηθεί στις 26 Απριλίου 2016 στην έδρα του οίκου Bonhams στο Λονδίνο (101 New Bond Street) σε συνεργασία με την εταιρία εικαστικών συμβούλων Art Expertise (Τερψιχόρη Αγγελοπούλου-Λόλα Στεφανίδου και Συνεργάτες Ο.Ε.).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 23 Οκτ 2020 | 10:44

Βικτόρια Χίσλοπ: Μετά το "Νησί" έρχεται στην ΕΡΤ - Ετοιμάζει σειρά 12 αυτοτελών επεισοδίων

Τη συνεργασία της με την πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέα, Βικτόρια Χίσλοπ, ανακοίνωσε η ΕΡΤ.

ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΗΘΗΚΑΝ 22 Οκτ 2020 | 20:00

Εντυπωσιακά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς Αιγίου [Εικόνες]

Ένα πλήθος ταφικών κτερισμάτων και σκευής τάφων υψηλής ποιότητας, αποκαλύφθηκε στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς,

22 Οκτ 2020 | 15:58

Ο "Ελληνικός Κόσμος" επαναλειτουργεί από τις 30 Οκτωβρίου

Το Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" υποδέχεται ξανά το κοινό από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου

ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2020 | 12:58

Ξάνθη: 95 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, η γενέτειρά του τιμά τη μνήμη του

Με αφορμή την 95η επέτειο από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, πλήθος εκδηλώσεων

«ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ, ΧΑΜΗΛΟΤΟΝΗ ΒΡΑΔΙΑ» 21 Οκτ 2020 | 19:58

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": "Το θέατρο είναι ο τόπος της συγκινησιακής αμεσότητας"

"Δύναμη και έμπνευση, ώστε να συντηρήσουν το θαύμα" ευχήθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου "Μελίνα Μερκούρη".

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ 21 Οκτ 2020 | 12:20

"Ας κρατήσουν οι χοροί"- Με Σαββόπουλο το βιντεοκλίπ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση- Η ηχογράφηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο [βίντεο]

Το βίντεο παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Ελλάδας, μέσα από την αλληγορία της γιορτής μιας παρέας σύγχρονων Ελλήνων.

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ REX- ΣΚΗΝΗ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ 20 Οκτ 2020 | 22:45

Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": Φετινή νικήτρια η Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου

ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 20 Οκτ 2020 | 14:10

Πέθανε ο Jose Padilla - Ο "νονός" της Chill out μουσικής

Ο Jose Padilla θεωρούνταν ο "νονός" της Chill Out μουσικής.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 20 Οκτ 2020 | 09:52

Με λέμφωμα διαγνώστηκε ο ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες- Το μήνυμα του "Μπιγκ Λεμπόφσκι"

Ο 70χρονος Αμερικανός ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε μήνυμά του στο Twitter ότι έχει λέμφωμα.

19 Οκτ 2020 | 14:27

Η Μελίνα Μερκούρη μιλά για... τη Μελίνα στο ERTFLIX

Η Μελίνα Μερκούρη μιλάει για γνωστές και άγνωστες πτυχές τόσο της προσωπικής της ζωής όσο και της καριέρας της ως ηθοποιού και πολιτικού.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ 18 Οκτ 2020 | 20:56

Μελίνα Μερκούρη: Την τελευταία Ελληνίδα "θεά" τιμά η Αυστρία- Μεγάλη εκδήλωση αύριο στη Βιέννη

Την αυριανή εκδήλωση στο Μέγαρο της Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, θα παρουσιάσει η Αραμπέλα Φενίβες, με την μονωδό και υψίφωνο Ελπινίκη Ζερβού να ερμηνεύει τραγούδια της Μελίνας.

Ο ΝΕΟΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑΣ ΣΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕΙ 16 Οκτ 2020 | 23:35

Art Evolution: Το νέο στέκι της Πάτρας

Παραστατικές τέχνες, εικαστικές τέχνες, ευεξία, σεμινάρια στο Art Evolution, στο κέντρο της Πάτρας

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 16 Οκτ 2020 | 22:04

Πέθανε στα 55 του ο εικαστικός Δημήτρης Ταντανόζης

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ταντανόζης