Τσαρούχης Παρθένης, Μαλέας: Στο σφυρί έργα μεγάλων Ελλήνων

Μερικά από τα εμβληματικότερα έργα Ελληνικής τέχνης δημοπρατούνται στο Greek Sale του οίκου Bonhams στις 28 Απριλίου. Είναι υψηλές οι τιμές τους;

Τσαρούχης Παρθένης, Μαλέας: Στο σφυρί έργα μεγάλων Ελλήνων

Είναι ακριβός σήμερα ένας Τσαρούχης με τιμή εκτίμησης 120.000 - 180.000 λίρες Αγγλίας; «Οι τιμές των έργων του Greek Sale που διοργανώνουμε στις 26 Απριλίου στο Λονδίνο είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στους καιρούς της κρίσης που διανύουμε. Αν αυτό το έργο δημοπρατούνταν μερικά χρόνια νωρίτερα ίσως και να είχε τη διπλάσια τιμή εκτίμησης», μας λέει ο Τίμος Οικονομόπουλος του διεθνή οίκου Bonhams που για 28η φορά βγάζει στο σφυρί έργα μερικών από τους σημαντικότερους ΄Ελληνες δημιουργούς του 19ου και του 20ου αιώνα. «Αν κατέβουν κι άλλο οι τιμές, αυτό θα είναι πλέον εις βάρος της ελληνικής τέχνης».

Το προφητικό, για τους καιρούς που ακολούθησαν, έργο του Τσαρούχη Χειμώνας (τιμή εκτίμησης 120.000 - 180.000 λίρες Αγγλίας) είναι από τους «πρωταγωνιστές» της δημοπρασίας που συμπεριλαμβάνει 87 έργα ζωγραφικής με τιμές εκτίμησης που ξεκινούν από 4.000 λίρες Αγγλίας.

Τσαρούχης Παρθένης, Μαλέας: Στο σφυρί έργα μεγάλων Ελλήνων

Ο λόγος για μια από τις περίφημες τέσσερεις εποχές του Τσαρούχη. Η προσωποποίηση του Χειμώνα ζωγραφίστηκε στο στούντιο του καλλιτέχνη στο Montrouge του Παρισιού το 1968 και αμέσως μετά συμπεριλήφθηκε στη μεγάλη ενιαία σύνθεση των Τεσσάρων Εποχών (1968-1969) που είχε παραγγείλει ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης. Άλλα έργα του καλλιτέχνη στη δημοπρασία είναι η Δέσποινα, η Μάνα με παιδί, ο Στρατιώτης που χορεύει ζεϊμπέκικο και ο Άρειος Πάγος με ναύτη και δύο άνδρες.

Τσαρούχης Παρθένης, Μαλέας: Στο σφυρί έργα μεγάλων Ελλήνων - εικόνα 2

Με τιμή εκτίμησης 60.000 - 80.000 λίρες Αγγλίας δημοπρατείται επίσης ένας από τους γνωστότερους πίνακες της ζωγραφικής του 19ου αιώνα, η Παιδική συμφωνία του Γεωργίου Ιακωβίδη (1852-1932), ένα σημαντικό και άκρως συλλεκτικό έργο γιατί συνδυάζει δύο από τις πιο γνωστές και διαχρονικά αγαπημένες συνθέσεις του καλλιτέχνη: Την Παιδική συναυλία της Εθνικής Πινακοθήκης και την Παιδική συμφωνία που ανήκε στην περίφημη συλλογή Λούλη-Κρανιώτη.

Τσαρούχης Παρθένης, Μαλέας: Στο σφυρί έργα μεγάλων Ελλήνων - εικόνα 3

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας (1906-1994) αντιπροσωπεύεται με μία σειρά έργων με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Επισκευή του αρχαίου θεάτρου (τιμή εκτίμησης: 70.000 - 90.000 λίρες) όπου η απτικότητα και η γλυπτικότητα που προσδίδεται στα αντικείμενα με τα έντονα εκφραστικά χρώματα και τις απλές, δυναμικές φόρμες, καθώς και η απλότητα της σύνθεσης, ισορροπούν μεταξύ τους και συνδυάζονται. ΄Αλλα έργα είναι το Πρωινό στο Βουνό, Ψαροχώρι στη Λίμνη, το Μπαλκόνι και η Ακτή της Εγκατάλειψης.

Τσαρούχης Παρθένης, Μαλέας: Στο σφυρί έργα μεγάλων Ελλήνων - εικόνα 4

Επίσης θα παρουσιαστεί η Ποίηση του Κωνσταντίνου Παρθένη (1878-1967), με τιμή εκτίμησης 40.000 - 60.000 λίρες όπου ανακαλούνται δύο κόσμοι, ένας επίγειος και ένας υπερβατικός, με τον άγγελο να εμφανίζεται ως μεσολαβητής και κομιστής της έμπνευσης κατά το πρότυπο της αρχαίας μούσας. Το γεγονός ότι ο Παρθένης φιλοτέχνησε ένα δίδυμο έργο, το οποίο σήμερα βρίσκεται στη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, φανερώνει τη σημασία που ο καλλιτέχνης απέδιδε στο συγκεκριμένο θέμα.

Αύξηση ενδιαφέροντος. Ο Αστεριάδης αλλά και ο Εγγονόπουλος

Αύξηση ενδιαφέροντος αναμένεται να εκδηλωθεί για την Εμποροπανήγυρη του Αγήνορα Αστεριάδη (1898-1979), μια μνημειακή όσο και αφοπλιστικά όμορφη σύνθεση που επιβάλλεται όχι μόνο με το μέγεθος αλλά και την παιδική της αθωότητα. Στο έργο αυτό ο Αστεριάδης συνδυάζει αυτόνομες σκηνές από παλιά πασίγνωστα και αγαπημένα έργα, όπως το θέατρο Απόλλων, το ανθοπωλείο και τη ρόδα του Λούνα Παρκ, ανακεφαλαιώνοντας τις μνήμες της ζωής και τις εμπειρίες της τέχνης του σε ένα μαγικό σύνολο.

Θα παρουσιαστούν επίσης πέντε δείγματα του σουρεαλιστή Νίκου Εγγονόπουλου (1910-1985), όπως για παράδειγμα το έργο Σολωμός, ένα ξεχωριστό πορτρέτο του βασικού εκφραστή των αξιών που ενέπνευσαν το μαχόμενο έθνος, τον οποίο ο Εγγονόπουλος κατέτασσε πρώτο μεταξύ των ποιητών που θαύμαζε και εκτιμούσε. Εδώ, ο εθνικός μας ποιητής παριστάνεται ως αρχαίος πολεμιστής κρατώντας σπαθί (μας θυμίζει τον Σέλλεϊ που έλεγε ότι η ποίηση είναι το σπαθί της αστραπής που δεν μπαίνει ποτέ στη θήκη), ενώ στα πόδια του βρίσκεται ένα μισανοιγμένο ειλητάριο όπου αναγράφεται ένας στίχος από το Γ' Σχεδίασμα των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Στο σολωμικό αυτό απόσπασμα, ο ποιητής παρακαλεί τη μεγαλόψυχη Μητέρα Θεά, ως ιδεοποιημένη Μούσα-Πατρίδα-Ελευθερία, να ακούσει τη φωνή της και να τη χαρίσει σε όλο τον ελληνικό κόσμο.

Ο Άγιος Στέφανος του Στήβεν Αντωνάκου (1926-2013) είναι ένας εντυπωσιακός πίνακας που τον αγκαλιάζει ένα φωτοστέφανο από νέον και ο οποίος είχε συμπεριληφθεί στη μεγάλη έκθεση του καλλιτέχνη στον προμαχώνα του μεσαιωνικού κάστρου της Ρόδου, εκεί όπου ο Αντωνάκος, ένα από τα σημαντικά ονόματα της μεταπολεμικής αμερικανικής τέχνης, είχε μεταμορφώσει σε σύγχρονο ναό ένα πολεμικό οχυρό του 14ου αιώνα, προσκαλώντας τους θεατές σ’ ένα χαμηλόφωνο διάλογο με την πίστη και την ιστορία.

Στην δημοπρασία περιλαμβάνονται επίσης έργα των: Γεωργίου Άβλιχου, Θεόδωρου Ράλλη, Κωνσταντίνου Βολανάκη, Γιάννη Αλταμούρα, Βασίλη Χατζή, Σπυρίδωνα Σκαρβέλη, Γεωργίου Μπουζιάνη, Θάλεια Φλωρά-Καραβία, Μιχάλη Οικονόμου, Σπύρου Παπαλουκά, Σπύρου Βασιλείου, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Γιάννη Σπυρόπουλου, Θάνου Τσίγου, Γιάννη Γαϊτη, Νίκου Κεσσανλή, Θόδωρου Στάμου, Λουκά Σαμαρά, Παναγιώτη Τέτση, Αλέκου Φασιανού, Κώστα Τσόκλη, Παύλου, Τάκη κ.α.

Info:

Η 28η δημοπρασία Greek Sale θα πραγματοποιηθεί στις 26 Απριλίου 2016 στην έδρα του οίκου Bonhams στο Λονδίνο (101 New Bond Street) σε συνεργασία με την εταιρία εικαστικών συμβούλων Art Expertise (Τερψιχόρη Αγγελοπούλου-Λόλα Στεφανίδου και Συνεργάτες Ο.Ε.).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 24 Οκτ 2021 | 16:15

Χώρος Πολιτισμού το αρχοντικό των Τζαβελαίων στο Σούλι - Φιλοξενεί ιστορικά κειμήλια

Στον περίβολο του διώροφου πέτρινου αρχοντικού, που δεσπόζει στους πρόποδες της κορυφής Βούτση, έχουν στηθεί οι προτομές του Λάμπρου και της Μόσχως Τζαβέλα.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ "ΠΑΝΟΥΚΛΑ" 23 Οκτ 2021 | 16:30

Η σκηνοθέτης Σοφία Καραγιάννη στο TheTOC: Ο ιός της ανθρώπινης βλακείας και της λήθης μας χτύπησε πριν τον κορονοϊό

Η Σοφία Καραγιάννη φέτος σκηνοθετεί την παράσταση "Πανούκλα", βασισμένη στο ομώνυμο αφήγημα του Καμύ. - Πώς είναι να ασχολείται με ένα τέτοιο έργο εν μέσω πανδημίας;

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΚΗΔΕΙΑ 22 Οκτ 2021 | 18:39

Πέθανε ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης.

ΣΤΙΣ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2021 | 06:59

Ο πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας Mario Botta στην Αθήνα - Στην έκθεση SYMBOLS & Iconic Ruins στο ΕΜΣΤ

Ο διεθνούς φήμης βραβευμένος Ελβετός αρχιτέκτονας Mario Botta θα επισκεφθεί την Αθήνα την Κυριακή 24 Οκτωβρίου για να ξεναγηθεί στην έκθεση SYMBOLS & Iconic Ruins.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 21 Οκτ 2021 | 08:15

Τι θα δούμε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα: Ενας αγνώριστος Τζόνι Ντεπ, σικελική νοσταλγία και Γκαγκάριν

Εννέα ταινίες κάνουν πρεμιέρα απόψε και ενώ συνεχίζουν να τραβούν κόσμο η τελευταία περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ και τα δυο επικά μπλογκμπάστερ της προηγούμενης εβδομάδας.

ΑΠΟ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 20 Οκτ 2021 | 13:21

"Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα", έρχεται στο Θέατρο Αλφα - Ληναίος-Φωτίου

"Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα" του Λουίτζι Πιραντέλλο, βασισμένο στη μετάφραση του Λ. Μυριβήλη, από το Νοέμβριο, στη σκηνή του θεάτρου Άλφα.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΕΥΑ 19 Οκτ 2021 | 13:18

Ο Δημήτρης Καταλειφός στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου με το "Τέλος του παιχνιδιού"

Το Σύγχρονο Θέατρο εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τον σπουδαίο ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό, με την παράσταση "Τέλος του Παιχνιδιού" του Σάμουελ Μπέκετ.

ΑΠΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 13:14

"Μακμπέθ" στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν

Ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου ο Μακμπέθ στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 12:29

"Football" του Θανάση Τριαρίδη στο Θέατρο Αβατον

Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε όλους εμάς που κοιμόμασταν ενώ οι άλλοι υπέφεραν. Με την ευχή να πούμε όλην την αλήθεια στα παιδιά μας.

ΕΙΧΕ ΤΙΜΗΘΕ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ 17 Οκτ 2021 | 16:35

Πέθανε ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης

Εφυγε από τη ζωή ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο 5ΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 15 Οκτ 2021 | 19:15

La casa de papel: Βγήκε το τρέιλερ για το πολυαναμενόμενο φινάλε - Ο Professor αντεπιτίθεται [βίντεο]

Στις 3 Δεκεμβρίου, στις οθόνες του Netflix τα νέα επεισόδια της πετυχημένης σειράς "La casa de papel".

ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ SOCIAL MEDIA 15 Οκτ 2021 | 16:31

Η γλύπτρια του αγάλματος της Κάλλας απαντάει στην κριτική: "Τίποτα από τα σχόλια δεν με αγγίζει"

Η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη μίλησε στην Καθημερινή και απάντησε στην κριτική για το άγαλμα της Κάλλας

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ 15 Οκτ 2021 | 14:14

"Για γυναίκα καλή είναι" με την Ηρα Κατσούδα - Το stand up comedy που δεν πρέπει να χάσετε

To "Για Γυναίκα, καλή είναι", η δεύτερη σόλο παράσταση της Ήρας Κατσούδα επιστρέφει!