Υποπτος αμφορέας σε sale του Christie's εντοπίζεται από Ελληνα αρχαιολόγο

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης που ξεσκαπάζει κυκλώματα αρχαιοκαπηλείας διεθνώς αποκαλύπτει...

upoptos-amforeas-se-sale-tou-christies-entopizetai-apo-ellina-arxaiologo
SHARE THIS
0
SHARES

  «Σήμα» που εστάλη στο γραφείο Εισαγγελέα στη Νέα Υόρκη και στην Ιντερπόλ στη Λυών προειδοποιεί ότι ο αμφορέας που πρόκειται να δημοπρατηθεί από τον οίκο Christie's στη Νέα Υόρκη στις 31 Οκτωβρίου 2018 ως lot 31 ανήκε στο κατασχεμένο αρχείο των αρχαιοκάπηλων Σάιμς - Μιχαηλίδη, το οποίο απεικονίζει τον ίδιο αμφορέα.

Οψη του αμφορέα
Οψη του αμφορέα

  Οι Σάιμς και Μιχαηλίδης δεν αναφέρονται στο ιστορικό προέλευσης του lot στον κατάλογο του οίκου.

Πίσω από την αποκάλυψη βρίσκεται ο ΄Ελληνας αρχαιολόγος, Χρήστος Τσιρογιάννης, που με έδρα το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, ξεσκεπάζει κυκλώματα αρχαιοκαπηλείας διεθνώς κι είναι «υπεύθυνος» για τον επαναπατρισμό πολλών αρχαιοτήτων.
 
΄Οψη του αμφορέα
΄Οψη του αμφορέα

 

 
 

 

  Στην ενημέρωσή του προς τις αρχές, ο κ. Τσιρογιάννης επισυνάπτει δυο (ασπρόμαυρες) εικόνες από το αρχείο Beazley στην Οξφόρδη. Σύμφωνα με τα κεγόμενά του, παρ' ότι ο κατάλογος της Christie αναφέρεται σε αυτό, δεν αναφέρει ότι ο αμφορέας απεικονίζεται με εγκλωβισμοί αλατιού (ενώ στοα αρχείο Symes ο αμφορέας απεικονίζεται καθαρός).

  Αναμένεται να ενδιαφέρον πιθανή κινητοποίηση των αρχών, καθώς επίσης κι αν ο οίκος θα αποσύρει τον επίμαχη αμφορέα από τη δημοπρασία.

 

 

Εικόνα από το από το αρχείο Beazley
Εικόνα από το από το αρχείο Beazley

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook