ΥΠΠΟΑ: «Δεν έχουμε εγκαταλείψει το Τατόι»

Το υπουργείο Πολιτισμού απαντά σε διάφορα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «δήθεν εγκατάλειψη του κτήματος Τατοΐου».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΥΠΠΟΑ: «Δεν έχουμε εγκαταλείψει το Τατόι»

«Ο συγκεκριμένος τόπος αποτελεί πάντα προτεραιότητα για το ΥΠΠΟΑ, το οποίο έχει εκεί αδιάλειπτη παρουσία και εκτελεί έργο», αναφέρει σε αναοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού με αφορμή δημοσιεύματα που έχουν δει τελευταία, όπως λέει, το φως της δημοσιότητας κάνοντας λόγο για «δήθεν εγκατάλειψη του κτήματος Τατοΐου».

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει στο φως διάφορα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για δήθεν εγκατάλειψη του κτήματος Τατοΐου. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος κηρυγμένος ιστορικός τόπος, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Οικονομικών και συναρμοδιότητας και άλλων υπουργείων και φορέων, αποτελεί πάντα προτεραιότητα για το ΥΠΠΟΑ, το οποίο έχει εκεί αδιάλειπτη παρουσία και εκτελεί έργο.

Από τον Μάρτιο του 2004 ήδη, οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ προχώρησαν σε στερεωτικές εργασίες προκειμένου να διασωθούν τα 45 κτήρια-κηρυγμένα μνημεία, αλλά και να προστατευτεί και να αναδειχθεί ο τεράστιος αριθμός κινητών αντικειμένων, με απώτερο στόχο να αποδοθούν στο κοινό ως ένα ενιαίο σύνολο.

Το 2016 ανασυστάθηκε Επιτροπή με αντικείμενο τόσο την παρακολούθηση και τον συντονισμό των εργασιών αποκατάστασης των κτηρίων, της σύνταξης μελετών, των εργασιών καταγραφής και συντήρησης των κινητών μνημείων, όσο και την επεξεργασία σχεδίου ΚΥΑ που θα καθορίζει τη λειτουργία και τις χρήσεις του κτήματος.

Ειδικά τα τρία τελευταία χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες πιστώσεις και έχει υλοποιήσει τις μελέτες που συντάχθηκαν από στελέχη της υπηρεσίας για κτίρια που εντάσσονται στο συγκρότημα Τατοΐου (Οικία Αρχικηπουρού, Οικία Δασοφύλακα, κτήριο Γεννήτριας, Βουτυροκομείο).

Όσον αφορά το Ανάκτορο το ΥΠΠΟΑ έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και προωθεί τη σύνταξη της οριστικής στατικής και Η/Μ μελέτης προκειμένου με την ήδη εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου αποκατάστασης του Ανακτόρου.

Το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους ποσού της τάξης των 500.000€, το οποίο έχει απορροφηθεί και απορροφάται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Συγκεκριμένα η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων έχει εκτελέσει και συνεχίζει να εκτελεί εργασίες αποκατάστασης των κτηρίων και εν γένει βελτίωσης της εικόνας του κτήματος. Επίσης η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων στο πλαίσιο καταγραφής και προστασίας της συλλογής αντικειμένων από το πρώην βασιλικό ανάκτορο στο κτήμα Τατοΐου συνεχίζει τη συντήρηση ζωγραφικών έργων της συλλογής, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή των χιλιάδων αντικειμένων και κινητών μνημείων με τη συνεργασία του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες αντιμετωπίζουν άμεσα όλες τις βλάβες που προκαλούνται από φυσικό ή ανθρώπινο παράγοντα και προβαίνουν στις απαραίτητες συνεννοήσεις με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς για την κατάλληλη ανά εποχή διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προς αποφυγή επιπτώσεων από ακραία καιρικά φαινόμενα. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε πλήρης τεκμηρίωση και αποκατάσταση της στέγης του ξενοδοχείου «Τατόιον», καθώς και η προμήθεια και τοποθέτηση ξύλινης πόρτας για την ανάδειξη του κελύφους κτηρίου αποθήκης στον κεντρικό τομέα του Κτήματος, ο οποίος παρουσιάζει μεγάλη επισκεψιμότητα.

Βασικό όμως βήμα για την ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία και ανάδειξη του κτήματος αποτελεί η υπογραφή σχετικής ΚΥΑ μεταξύ των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η ενεργοποίηση του Φορέα Διαχείρισης, με το ΥΠΠΟΑ να έχει ήδη αποστείλει το σχέδιο της ΚΥΑ με τις ολοκληρωμένες απόψεις των Υπηρεσιών του, στο συναρμόδιο Υπουργείο.

Το ΥΠΠΟΑ επισημαίνει επίσης ότι το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου ως χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και υψηλής οικολογικής αξίας, αλλά και ως χώρος πολιτισμού, αναψυχής και τουρισμού, μπορεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο, οργανωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο μοντέλο διαχείρισης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Φωτο: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

25 Οκτ 2020 | 20:27

Δήμος Αχαρνών: Θεματικός Διαγωνισμός Ερασιτεχνικής Φωτογραφίας για τις "γωνιές της πόλης"

Δικαίωμα συμμετοχής να έχει οποιοσδήποτε ασχολείται με τη φωτογραφία ως χόμπι, ενώ… αποκλείονται οι επαγγελματίες φωτογράφοι.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 69 ΕΤΩΝ 25 Οκτ 2020 | 14:10

Νίκος Μπελογιάννης: Πέθανε ο γιος του "ανθρώπου με το γαρύφαλλο"

Μετά από τα 10 ημέρες νοσηλείας, ο γιος του Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά άφησε την τελευταία του πνοή.

Η EUROLIFE FFH ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 23 Οκτ 2020 | 15:34

Οι Μουσειοσκευές ταξιδεύουν με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη Eurolife FFH

Δύο εκπαιδευτικές μουσειοσκευές βρίσκονται ήδη στον πρώτο παιδικό σταθμό της Πάτμου και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης Καβάλας

23 Οκτ 2020 | 13:29

Marina Abramović: "Δεν μπορούμε να δούμε την πανδημία ως μια απελπιστική κατάσταση, πρέπει να διατηρήσουμε το χιούμορ μας"

Η καλλιτέχνης - ίσως στο πιο future forward έργο της - πουλάει μια εκδοχή επαυξημένης πραγματικότητας του εαυτού της.

Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 23 Οκτ 2020 | 10:44

Βικτόρια Χίσλοπ: Μετά το "Νησί" έρχεται στην ΕΡΤ - Ετοιμάζει σειρά 12 αυτοτελών επεισοδίων

Τη συνεργασία της με την πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέα, Βικτόρια Χίσλοπ, ανακοίνωσε η ΕΡΤ.

ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΗΘΗΚΑΝ 22 Οκτ 2020 | 20:00

Εντυπωσιακά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς Αιγίου [Εικόνες]

Ένα πλήθος ταφικών κτερισμάτων και σκευής τάφων υψηλής ποιότητας, αποκαλύφθηκε στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς,

22 Οκτ 2020 | 15:58

Ο "Ελληνικός Κόσμος" επαναλειτουργεί από τις 30 Οκτωβρίου

Το Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" υποδέχεται ξανά το κοινό από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου

ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2020 | 12:58

Ξάνθη: 95 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, η γενέτειρά του τιμά τη μνήμη του

Με αφορμή την 95η επέτειο από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, πλήθος εκδηλώσεων

«ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ, ΧΑΜΗΛΟΤΟΝΗ ΒΡΑΔΙΑ» 21 Οκτ 2020 | 19:58

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": "Το θέατρο είναι ο τόπος της συγκινησιακής αμεσότητας"

"Δύναμη και έμπνευση, ώστε να συντηρήσουν το θαύμα" ευχήθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου "Μελίνα Μερκούρη".

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ 21 Οκτ 2020 | 12:20

"Ας κρατήσουν οι χοροί"- Με Σαββόπουλο το βιντεοκλίπ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση- Η ηχογράφηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο [βίντεο]

Το βίντεο παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Ελλάδας, μέσα από την αλληγορία της γιορτής μιας παρέας σύγχρονων Ελλήνων.

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ REX- ΣΚΗΝΗ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ 20 Οκτ 2020 | 22:45

Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": Φετινή νικήτρια η Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου

ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 20 Οκτ 2020 | 14:10

Πέθανε ο Jose Padilla - Ο "νονός" της Chill out μουσικής

Ο Jose Padilla θεωρούνταν ο "νονός" της Chill Out μουσικής.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 20 Οκτ 2020 | 09:52

Με λέμφωμα διαγνώστηκε ο ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες- Το μήνυμα του "Μπιγκ Λεμπόφσκι"

Ο 70χρονος Αμερικανός ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε μήνυμά του στο Twitter ότι έχει λέμφωμα.