Χάρις Αλεξίου: Μεταφράστρια για τον Φαμπιάν Μαρσό

Η Χάρις Αλεξίου ανέλαβε να μεταφράσει το βιβλίο, καθώς γνώρισε τον τραγουδοποιό και συγγραφέα Φαμπιάν Μαρσό στη Γαλλία και συγκινήθηκε από την ιστορία και την περιπέτειά του

xaris-aleksiou-metafrastria-gia-ton-fampian-marso
|
SHARE THIS
0
SHARES

Το βιβλίο του Φαμπιάν Μαρσό κυκλοφόρησε στη Γαλλία τον περασμένο Οκτώβριο. Στην Ελλάδα, πριν από τρεις εβδομάδες. Κι αυτό, χάρη στη Χάρι Αλεξίου, η οποία ανέλαβε να το μεταφράσει, καθώς γνώρισε τον συγγραφέα στη Γαλλία και συγκινήθηκε από την ιστορία και την περιπέτειά του. «Φαμπιάν Μαρσό: «Πάντα Ηρωες» (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Η ιστορία έχει ως εξής: Ο Φαμπιάν Μαρσό (1977), γνωστός με το ψευδώνυμο Grand Corps Malade (Ψηλό Σώμα Άρρωστο), είναι ένας από τους δημοφιλέστερους Γάλλους καλλιτέχνες (τραγουδοποιός, αυτοσχεδιαστικός ποιητής - ραπάρει, αλλά δεν είναι ακριβώς, ράπερ).

 

Το καλοκαίρι του 1997, όταν ο Φαμπιάν ήταν είκοσι χρονών, ένα ατύχημα (μια βουτιά στην πισίνα της αθλητικής κατασκήνωσης όπου εργαζόταν) στάθηκε μοιραίο για την εξέλιξή του: Τραυμάτισε πολύ σοβαρά τη σπονδυλική του στήλη και η διάγνωση των γιατρών έλεγε ότι δεν θα μπορούσε να περπατήσει ξανά.

Ωστόσο, ύστερα από έναν χρόνο εντατικής θεραπείας και επίμονης προσπάθειας, διέψευσε τις προβλέψεις και κατάφερε να περπατήσει (από τη δοκιμασία του αυτή προέρχεται και το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο που σημαίνει, μεγάλο άρρωστο σώμα — ο Φαμπιάν έχει ύψος 1,95 εξού και το επίθετο «μεγάλος»).

Στο βιβλίο «Πάντα ήρωες» το οποίο έχει κάνει φοβερή επιτυχία στη Γαλλία, ο Φαμπιάν αφηγείται την προσωπική μάχη του με το άρρωστο σώμα του και την προσπάθειά του να ξεπεράσει τον τραυματισμό του. Ένα βιβλίο γραμμένο με ευαισθησία, σαρκασμό και χιούμορ που σε κάνει να γελάς και να συμπάσχεις χωρίς να λυπάσαι.

Ένα βιβλίο που προσπαθεί να «σπάσει» την αμηχανία που φέρνει η συναναστροφή με άτομα που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τον Φαμπιάν, ο οποίος περιγράφει την «κατάσταση» ακριβώς ως έχει, χωρίς να δίνει φρούδες ελπίδες.

Για το καλλιτεχνικό του έργο ο Φαμπιάν έχει λάβει πλήθος διακρίσεων, ενώ το 2008 τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με τον τίτλο του ιππότη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook