Follow us

Χάρης Βεραμόν: Δεν θα πρέπει να μένει κανείς ατιμώρητος, όταν έχει δολοφονήσει κάποιο ζώο

"Η φώκια Κωστής - Έγκλημα στην Αλόννησο", το ντοκιμαντέρ του Χάρη Βεραμόν, στη διαδικτυακή σειρά "Ίχνη στο σκοτάδι".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
φωκια

φώκια Κωστής. Έγκλημα στην Αλόννησο" είναι ο τίτλος της νέας παραγωγής της διαδικτυακής true crime σειράς "Ίχνη στο σκοτάδι", το οποίο αναφέρεται στη δολοφονία της μασκότ της Αλοννήσου και παράλληλα μεταφέρει ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης, πρόληψης και αντιμετώπισης, προκειμένου να διασφαλιστεί το θαλάσσιο πάρκο και η διαβίωση των φωκιών.

Χάρης Βεραμόν: Δεν θα πρέπει να μένει κανείς ατιμώρητος, όταν έχει δολοφονήσει κάποιο ζώο

Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Χάρης Βεραμόν μιλά στον "Τηλεθεατή" για τις έρευνες που έκανε με την ομάδα του στο νησί, για τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν, αλλά και για τα όσα θα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να προστατευτούν τα ζώα και το φυσικό μας περιβάλλον.

Διαβάστε Επίσης

- Πώς προέκυψε η ιδέα του ντοκιμαντέρ;

"Όταν ενημερωθήκαμε από τα δημοσιογραφικά Μέσα ότι τη σκότωσαν, αποφασίσαμε με τους συνεργάτες μου να πάμε στην Αλόννησο και να κάνουμε ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη φώκια αυτή και μια έρευνα στο νησί".

- Η συγκεκριμένη φώκια ήταν η μασκότ του νησιού;

"Ναι, και υπήρχε και μία ακόμη φώκια, που ήταν επίσης μασκότ του νησιού, ο Μπίλι, που, όπως ενημερωθήκαμε από την ομάδα της MOm, αμέσως μετά τη δολοφονία του Κωστή εξαφανίστηκε. Θεωρώ ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια και σε αυτή την περίπτωση, απλώς φρόντισαν να θάψουν το ζώο ώστε να μη βρεθεί ποτέ".

- Μέσα από την έρευνα που κάνατε καταλήξατε σε κάποιο συμπέρασμα; Γιατί κάποιος δεν ήθελε τις δύο αυτές φώκιες στο νησί;

"Έχω καταλήξει ότι πρόκειται για ντόπιο και υπάρχουν δύο κύκλοι οι οποίοι θα έπρεπε να ερευνηθούν ενδελεχώς. Οι ντόπιοι που ασχολούνται με τον τουρισμό, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, μπαρ, κυρίως όμως παραλιακά μαγαζιά. Κάποιοι τουρίστες είχαν δεχτεί ενοχλήσεις από τον Μπίλι, οπότε σε κάποιες παραλίες μπήκαν ταμπέλες, οι οποίες θεωρώ ότι περιόρισαν λίγο την τουριστική κίνηση. Επίσης, οι ντόπιοι που δέχτηκαν επίθεση από τον Μπίλι. Μάλιστα, κάποιοι είχαν πάει στο Δημαρχείο και έκαναν φασαρία. Θεωρώ ότι από εκεί θα έπρεπε να ξεκινήσει η έρευνα".

ΦΩΚΙΑ ΚΩΣΤΗΣ

- Μέσα από την έρευνα που κάνατε, προέκυψαν κι άλλα θέματα που θελήσατε να αναδείξετε;

"Η δολοφονία του Κωστή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Από την πρώτη στιγμή σκεφτήκαμε ότι η σεναριακή δομή θα πρέπει να επεκταθεί και σε όλα τα προβλήματα που αφορούν το θαλάσσιο πάρκο, τον αγώνα που κάνουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι φώκιες στο θαλάσσιο περιβάλλον. Οπότε προσπαθήσαμε να επεκταθούμε στις δράσεις, στα προβλήματα, όπως ότι το ψαροντούφεκο θα πρέπει να αποκτήσει σειριακό αριθμό, μια ταυτότητα. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει ό,τι θέλει και να μην μπορεί να ταυτοποιηθεί. Όπως τα όπλα έχουν ταυτότητα, έτσι πρέπει να έχουν και τα ψαροντούφεκα".

- Οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί φαντάζομαι ότι το κάνουν με αυτοθυσία.

"Φυσικά, έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτό, έχουν χρησιμοποιήσει τις επιστημονικές τους γνώσεις για το καλό του περιβάλλοντος και την προστασία αυτών των ζώων. Μιλάμε για ανθρώπους που ασχολούνται πάρα πολλές ώρες καθημερινά ούτως ώστε να μελετήσουν και να προστατέψουν τις φώκιες, να τις περιθάλψουν, αλλά και να προσπαθήσουν γενικότερα να εκπαιδεύσουν την κοινωνία για το πώς θα πρέπει να τις αντιμετωπίζει. Υπάρχουν περιπτώσεις στο Ιόνιο πέλαγος που άνθρωποι πηγαίνουν σε σπηλιές όπου μένουν οι φώκιες με τα μωρά τους. Η μαμά φώκια, όμως, όταν δει άνθρωπο να μπαίνει στη σπηλιά, φεύγει και παρατάει το μωρό της. Πώς θα ζήσει εκείνο μετά; Είναι πάρα πολλά τα θέματα. Γι’ αυτό χαίρομαι που αυτές οι οργανώσεις δραστηριοποιούνται, κάνουν συνέχεια συνέδρια, παρουσιάσεις, προσπαθούν να ενημερώσουν τον κόσμο, να τον εκπαιδεύσουν. Είναι πάρα πολλά τα θέματα και νομίζω ότι και η πολιτεία θα πρέπει εντέλει να αφουγκραστεί λίγο όλα αυτά τα προβλήματα. Είμαστε η χώρα που έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό μεσογειακών φωκιών".

- Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση;

"Ναι, υπάρχει γενικότερα ευαισθητοποίηση για τα ζώα. Όταν δολοφονήθηκε ο Κωστής, είχε γίνει πολύ μεγάλο θέμα. Μετά, όμως, είναι σαν να ξεφουσκώνει όλο αυτό. Θα πρέπει να συνεχίσουν οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις. Θέλει συνέχεια και επιμονή. Έχουμε δρόμο μπροστά μας".

ΦΩΚΙΑ ΚΩΣΤΗΣ

- Οι Έλληνες είμαστε εκπαιδευμένοι;

"Μας λείπει η εκπαίδευση, η οποία θα έπρεπε να ξεκινάει από τα σχολεία με ειδικά προγράμματα που θα ενημερώνουν τα παιδιά, τα οποία πρέπει να εκπαιδεύονται αναφορικά με το περιβάλλον και τα ζώα".

"Η φύση δεν είναι αθάνατη"

- Ποιο είναι το μήνυμα που μας στέλνει η φύση τα τελευταία χρόνια;

"Ότι δεν είναι αθάνατη. Η φύση είναι κι αυτή μέρος της ζωής, έχει ψυχή, ουσία, αλήθεια κι όσο εμείς συνεχίζουμε να μην τη σεβόμαστε, άλλο τόσο εκείνη λιγοστεύει".

- Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ;

"Ότι θα πρέπει να σεβόμαστε τα ζώα. Δεν είναι κτήμα μας, ούτε αυτά ούτε το περιβάλλον στο οποίο ζουν, το οποίο επίσης πρέπει να σεβόμαστε. Θα πρέπει να προστατεύουμε όλα τα ζώα του πλανήτη. Επίσης, δεν θα πρέπει να μένει κανείς ατιμώρητος όταν έχει δολοφονήσει κάποιο ζώο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα προστατευόμενο είδος".

- Είστε αισιόδοξος ότι η κοινωνία μας αλλάζει απέναντι και στα ζώα και στη φύση;

"Είμαι, αλλά αυτό το οποίο με προβληματίζει και με λυπεί είναι ότι αλλάζει επειδή έχουμε θανάτους ή γίνεται κάτι τρομερό. Θα έπρεπε να αλλάζουν τα πράγματα από τη σκοπιά της πρόληψης και όχι από τη σκοπιά της καταστροφής και της αναγέννησης πάλι. Όλα αλλάζουν, επειδή γκρεμίστηκε κάτι. Το θέμα είναι να μην γκρεμιστεί. Θα έπρεπε να είναι αλλιώς η σειρά. Ελπίζω στο μέλλον να γίνουμε ακόμη πιο ευαισθητοποιημένοι με το περιβάλλον, με τα ζώα και να αποτελέσει αυτό το ντοκιμαντέρ έστω μια στάλα σε αυτό το δύσκολο ωκεανό".

ΦΩΚΙΑ ΚΩΣΤΗΣ

Μήνυμα ευαισθητοποίησης

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την ιστορία της φώκιας Κωστή, που δολοφονήθηκε στην Αλόννησο, τα προβλήματα που απειλούν τη μεσογειακή φώκια, την ίδρυση της MOm και τις δράσεις της, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων. Στόχος των δημιουργών είναι να μεταφέρουν ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης, πρόληψης και αντιμετώπισης, προκειμένου να διασφαλιστεί το θαλάσσιο πάρκο και η διαβίωση των φωκιών. Ταυτόχρονα, προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα και προβληματισμοί για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η παράνομη αλιεία, η χρήση ψαροντούφεκου, ποια θα πρέπει να είναι η ποινική αντιμετώπιση σε αυτού του είδους τα εγκλήματα αλλά και ο ρόλος που έχει το Λιμενικό μέχρι σήμερα. Επίσης, γίνεται έκκληση για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του δράστη. Mιλούν ο πρόεδρος της MΟm Πάνος Δενδρινός, ο βιολόγος Κίμων Κοεμτζόπουλος, ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, η Έφη Μισκεδάκη μέλος του πληρώματος του ερευνητικού σκάφους "Νηρηίς" κ.ά. Το ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη της MΟm και του Thalassa Foundation και χρηματοδότηση της MKO Α Promise to Animals, ιδρύτρια της οποίας είναι η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση και του Ινστιτούτου Γλώσσας Σώματος του Μάριου Βογιατζή και με χορηγό επικοινωνίας τον Όμιλο Αττικών Εκδόσεων.

Διαβάστε Επίσης

Δείτε το ντοκιμαντέρ:

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ

Ιδέα, σενάριο, παρουσίαση, αφήγηση: Χάρης Βεραμόν

Σκηνοθεσία - κάμερα - μοντάζ: Αλέξης Στεφανής

Βοηθός σκηνοθέτη - οπερατέρ: Νίκος Ξυράφης

Δημιουργία αφίσας: Yours and mine tatto by Κλειώ Νυχτάκη

Studio ηχογράφησης: S LAB STUDIO by Σπύρος Κολαΐτης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΣΠΑΣΕ ΤΑΜΠΟΥ 11 Νοε 2022 | 15:35

Η βασίλισσα του πορνό της Νέας Υόρκης: Η ιστορία της Ελληνοεβραίας από τη Θεσσαλονίκη που δημιούργησε μια ροζ αυτοκρατορία

Η ιστορία της Τσέλι Γουίλσον είναι μυθιστορηματική - Η άγνωστη γνωριμία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη

ΣΤΟ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟ 02 Νοε 2022 | 09:56

Κρήτη: Διασώθηκε φώκια μωρό μόλις 10 ημερών - Εχασε τη μητέρα του [βίντεο]

Τα άτομα που εντόπισαν τη μικρή φώκια κάλεσαν άμεσα την Λιμενική Υπηρεσία όπου το περισύλλεξε μεταφέροντας το σε ειδικό κλουβί.

ΣΤΗ ΓΟΡΙΤΣΑ 01 Νοε 2022 | 12:08

Νεκρή φώκια σε ακτή του Βόλου – Καρέ καρέ η επιχείρηση απομάκρυνσης [εικόνες]

Νεκρή εντοπίστηκε μία φώκια στην ακτή της Γορίτσας, στον Βόλο.

ΤΡΕΙΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΣΤΟ «GAZARTE» 29 Νοε 2022 | 13:12

Ο Μίνως Μάτσας παρουσιάζει τα τραγούδια του στο Gazarte- Ευκαιρία να τον γνωρίσουμε "από κοντά"

"Τα τραγούδια μου έχουν τραγουδηθεί από τους ανθρώπους που φανταζόμουνα", λέει σε συνέντευξή του ο Μίνως Μάτσας.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ 29 Νοε 2022 | 10:37

"…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς", του Χρόνη Μίσσιου, στο Θέατρο 104

Στη σκηνή του Θεάτρου 104 το αφήγημα του Χρόνη Μίσσιου "…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς". Πρόκειται για μια εξομολόγηση διώξεων, συλλήψεων, φυλακίσεων και βασανιστηρίων.

ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 29 Νοε 2022 | 10:28

Πέθανε ο σπουδαίος θεατρικός σκηνοθέτης Λεωνίδας Τριβιζάς

Εφυγα από τη ζωή ο Λεωνίδας Τριβιζάς, ένας πραγματικός θετράνθρωπος.

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ 28 Νοε 2022 | 19:18

Τζέιμς Μποντ 007: Φαβορί ο 32χρονος Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον για τον ρόλο του πιο διάσημου πράκτορα [εικόνες]

Ο Άγγλος ηθοποιός φαίνεται πως εντυπωσίασε την παραγωγό Μπάρμπαρα Μπροκόλι στην ακρόαση για τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ.

EUROPEAN FILM LOCATION AWARD 2022 28 Νοε 2022 | 18:52

Η παραλία Χιλιαδού πάει στα ευρωπαϊκά "Όσκαρ" - Υποψήφια για το βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Τοποθεσίας 2022

Εκτός από την παραλία Χιλιαδού υπάρχουν άλλες τέσσερις υποψήφιες τοποθεσίες για το Location Award του 2022.

ΧΟΡΟΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ 28 Νοε 2022 | 13:25

Στέγη ιδρύματος Ωνάση: "2020: OBSCENE - Μια περφόρμανς για τον ερωτισμό και το "άσεμνο"

"I am a woman, not a fool" δηλώνει η Αλεξάνδρα Μπαχτσετζή και στήνει στη Στέγη μια περφόρμανς - μανιφέστο για την ακρότητα των σωμάτων και των βλεμμάτων.

ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 28 Νοε 2022 | 11:58

Μέγαρο Μουσικής: Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ζωή Τσόκανου

Η συναυλία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων αποτελεί συμπαραγωγή της ΕΛΣΟΝ και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 28 Νοε 2022 | 11:07

Ο σπουδαίος performer-γλύπτης Οlivier de Sagazan έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα

Με το εμβληματικό έργο "Transfiguration" ο διεθνούς φήμης Performer και Γλύπτης Οlivier de Sagazan κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην Αθήνα για μία και μοναδική παράσταση τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στο Σύγχρονο Θέατρο.

ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 28 Νοε 2022 | 11:00

"Σωτηρία με λένε": Η Κάτια Γκουλιώνη καθηλώνει ως Σωτηρία Μπέλλου στο "Μικρό Χορν"

Σε σκηνοθεσία, διασκευή και δραματουργική επεξεργασία του Γιώργου Παπαγεωργίου. Στον ρόλο της Σωτηρίας, η Κάτια Γκουλιώνη.