Χιουρέμ: η αγαπημένη του Σουλεϊμάν λεγόταν Αλεξάνδρα Αναστασία

Οι ερωτικές επιστολές της προς τον Σουλεϊμάν βγαίνουν στη δημοσιότητα και αποκαλύπτουν το φλογερό της πάθος. Την απήγαγαν στα 17 και την οδήγησαν σκλάβα στο Παλάτι.

xiourem-i-agapimeni-tou-souleiman-legotan-aleksandra-anastasia
|
SHARE THIS
0
SHARES

Οι ερωτικές επιστολές που είχε στείλει η Χιουρέμ Σουλτάν στον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, όταν αυτός έλειπε στον πόλεμο, δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα προεδρικά αρχεία της Τουρκίας.

Η Χιουρέμ Σουλτάν γεννήθηκε το 1502 και ήταν η τέταρτη, η αγαπημένη και η νόμιμη σύζυγος του σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το πλήρες όνομά της ήταν Αλεξάνδρα Αναστασία Λαρώσα. Ως Ροξελάνη είναι γνωστή στα ευρωπαϊκά κυρίως κείμενα, ενώ ως Χιουρέμ στα τουρκικά. Το όνομα Χιουρέμ της δόθηκε από τον ίδιο τον Σουλεϊμάν Α΄ και η σημασία του ονόματός είναι «η προσηνής, αυτή που σε κάνει χαρούμενο». Η Χουρέμ Σουλτάν ήταν η γυναίκα που έθεσε τα θεμέλια του Σουλτανάτου των Γυναικών.

 

Σύμφωνα με πηγές του 16ου και του 17ου αιώνα, ο πατέρας της Χουρέμ ήταν Γάλλος Ορθόδοξος παπάς. Τη δεκαετία του 1520 την απήγαγαν Κριμαίοι Τάταροι κατά τη διάρκεια μίας από τις συχνές επιδρομές τους και οδηγήθηκε ως σκλάβα, πιθανώς πρώτα στην κριμαϊκή πόλη Καφφά και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, από όπου και επιλέχθηκε για το χαρέμι του σουλτάνου Σουλεϊμάν.

Η ζωή στο χαρέμι και ο έρωτας με τον Σουλεϊμάν

Η Χιουρέμ κατέκτησε τον Σουλεϊμάν κάνοντας τις αντιπάλους της να τη μισήσουν θανάσιμα. Μάλιστα η σουλτάνα Γκιουλμπαχάρ σε μια συμπλοκή τους την τραυμάτισε βαριά. Η Γκιουλμπαχάρ εξορίστηκε μαζί με το γιο της και διάδοχο του θρόνου. Χρόνια αργότερα διέταξε τον στραγγαλισμό του ίδιου του του γιού από φόβο μήπως σφετριστεί το θρόνο του. Στην Χιουρέμ ο σουλτάνος έδωσε τον τίτλο της Χασεκί Σουλτάν και την πρώτη θέση στο Παλάτι. Η επιρροή αλλά και η αφοσίωση και ο έρωτας στον Σουλεϊμάν μας χάρισα μερικά από τα ωραιότερα δείγματα ποίησης καθώς του έγραφε συχνά ερωτικές επιστολές. 

Η Χιουρέμ χάρισε στον Σουλεϊμάν έξι παιδιά και σαν νόμιμη σύζυγός του κατάφερε να κάνει έναν από τους γιους της, τον Σελίμ, κληρονόμο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Χιουρέμ ασκούσε πολιτική επιρροή στον Σουλεϊμάν που τη θεωρούσε τον πιο έμπιστό του άνθρωπο. Η εξωτερική και η διεθνής πολιτική τη αυτοκρατορίας καθορίστηκαν εν πολλοίς από τις απόψεις της. 

Δύο από τα γράμματά της στον βασιλιά Σιγισμούνδο Β΄ της Πολωνίας αποδεικνύουν ότι κατά τη διάρκεια της ζωής της η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε σε γενικές γραμμές ειρηνικές σχέσεις με το Πολωνικό κράτος στα πλαίσια μιας Οθωμανο-Πολωνικής συμμαχίας.

Επιπλέον, μερικοί ιστορικοί πιστεύουν ότι πιθανώς εκείνη επενέβη στον σύζυγό της για να περιοριστούν οι αρπαγές σκλάβων από τους Τατάρους της Κριμαίας στην περιοχή απ' όπου καταγόταν.

Πέρα από την ενασχόλησή της με την πολιτική, η Χουρέμ ασχολήθηκε επίσης με διάφορα σημαντικά έργα σε δημόσια κτίρια, από την Μέκκα έως την Ιερουσαλήμ. Ανάμεσα στα πρώτα ιδρύματα που κατασκεύασε ήταν ένα τζαμί, δύο μεντρεσέδες (σχολεία για τη διδαχή του Κορανίου), ένα συντριβάνι και ένα γυναικείο νοσοκομείο που βρισκόταν κοντά στο σκλαβοπάζαρο γυναικών (Avrat Pazarı) στην Κωνσταντινούπολη.

 

Επιπλέον καθιέρωσε ένα λουτρό, το Χασεκί Χουρέμ Σουλτάν Χαμάμ, για να εξυπηρετείται η κοινότητα των προσκυνητών του τεμένους της Αγίας Σοφίας. Η ίδια ίδρυσε επίσης το 1552 στην Ιερουσαλήμ το Χασεκί Σουλτάν Ιμαρέτ, ένα δημόσιο συσσίτιο απόρων όπου παρεχόταν φαγητό στους φτωχούς και σ' αυτούς που το είχαν ανάγκη.

Όταν πέθανε θάφτηκε σ' ένα θολωτό τουρμπέ, διακοσμημένο με εξαίσια πλακίδια από τη Νίκαια της Βιθυνίας που απεικονίζουν τον κήπο του παραδείσου, πιθανώς προς τιμήν του γελαστού και χαρούμενου χαρακτήρα της. Το μαυσωλείο της βρίσκεται δίπλα σε αυτό του Σουλεϊμάν, ένα ξεχωριστό μαυσωλείο με πιο λιτή δομή του θολωτού, στον κήπο του Τζαμιού του Σουλεϊμάν.

 

Οι φλογερές επιστολές

Η Χιουρέμ έγραψε στον σύζυγό της: «είμαι χαμένη στο σύμπαν που δημιουργήθηκε από τον Κύριό μου. Έζησα τα καλύτερα χρόνια υπό την προστασία σας, σαν ένα μαργαριτάρι στο κουτί. Βρίσκω τη γαλήνη μόνο δίπλα σας. Τα λόγια και το μελάνι δεν αρκούν για να σας περιγράψω την ευτυχία και τη χαρά μου, όταν είμαι δίπλα σας».

Μαζί με ένα γράμμα η Χιουρέμ Σουλτάν έστειλε στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή και ένα ρούχο μουσκεμένο από τα δάκρυα της. Στο γράμμα έγραφε: «Ζωή μου, Κύριέ μου, αγαπημένε μου Σουλτάνε, η μόνη προσευχή μου στον Αλλάχ είναι να ξαναδώ το πρόσωπό σας ... Σας στέλνω ένα από τα ρούχα μου που μουσκεύτηκε με τα δάκρυα μου ... Φορέστε το, για μένα ....Δεν επιθυμώ παρά την ευτυχία σας, και στους δύο κόσμους. Η φτωχή σας σκλάβα, Χιουρέμ».

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook