Χ.Μουτσόπουλος: Καυτηριάζοντας το «φακελάκι» και ελληνικές παθογένειες

«Η σιωπή είναι συνενοχή».Γι' αυτό ο γνωστός επιστήμονας αποφάσισε να μιλήσει.Για τη διαφθορά, την αδιαφάνεια και ότι «βασανίζει» την ελληνική Υγεία, Παιδεία, Ερευνα

Χ.Μουτσόπουλος: Καυτηριάζοντας το «φακελάκι» και ελληνικές παθογένειες

Πολλοί φίλοι του λένε ότι παρεμβάσεις του δημιουργούν περισσότερους εχθρούς παρά φίλους. «Δεκάρα δεν δίνω», απαντά. «Δεν καταθέτω προτάσεις για να γίνω αρεστός αλλά για να μπορέσω μ' αυτές να βάλω ένα λιθαράκι στον εκσυγχρονισμό της υγείας και της παιδείας στη χώρα. Παρεμβαίνω γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς...»

Με την άποψη ότι «η σιωπή είναι συνενοχή», ο καθηγητής Ιατρικής και επιστήμονας, Χαράλαμπος Μουτσόπουλος υπογράφει ένα βιβλίο που μιλά ξεκάθαρα για τη παρανομία, την ανηθικότητα, τον νεποτισμό και την αδιαφάνεια που επικρατούν στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της ΄Ερευνας στην Ελλάδα. Αναφέρεται σε περιπτώσεις και μιλά ανοιχτά για το «φακελάκι» και δεκάδες άλλες παθογένειες του ελληνικού συστήματος.

Αυτό το μοτίβο ζωής θα μπορούσε να δώσει μια εξήγηση στο γιατί ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, Επίτιμος και Ομότιμος Καθηγητής των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αθηνών – ένας άνθρωπος του «κατεστημένου», μ’ άλλα λόγια – επιλέγει να τοποθετηθεί δημοσίως σε μια εποχή που πολλοί έχουν επιλέξει να σιωπούν.

Ενα βιβλίο που μας δίνει «πάσα» να σκεφτούμε...

«Ανθρωπολογία της παρακμής» (εκδόσεις Μέδουσα) είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή και διεθνώς καταξιωμένου επιστήμονα που μας δίνει «πάσα» να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε και να αναλογιστούμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για την εικόνα της δημόσιας Υγείας, Παιδείας και Έρευνας όπου, όπως υποστηρίζει με τρανταχτά παραδείγματα ο νεποτισμός, η αδιαφάνεια και η διαπλοκή κυριαρχούν.

«Επιστρέφοντας στην πατρίδα... Μέσω ομιλιών και άρθρων στον τύπο άρχισα να σχολιάζω, να καυτηριάζω και να προτείνω λύσεις, ελπίζοντας ότι οι προτάσεις θα ακουστούν και οι παθογένειες του συστήματος υγείας, της Ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας θα ελαχιστοποιηθούν ή θα εξαλειφθούν. Οι ομιλίες και τα άρθρα αποτέλεσαν τον κορμό του πονήματος "Απόψεις Για αυτιά που δεν ακούν..." Πέρασαν έξι χρόνια, από τη δημοσίευση της δεύτερης έκδοσης. Στα χρόνια που πέρασαν αθροίστηκε ένας ικανός αριθμός νέων κειμένων. Αποφάσισα να επανεκδώσω το βιβλίο», αναφέρει ο ίδιος.

Και στα Επιλογέμενα του βιβλίου συνοψίζει: «Γράφω για να διατηρήσω την αξιοπρέπειά μου, για να θυμίσω στους νεότερους το χρέος τους, για να υπογραμμίσω ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι…»

Ποιος είναι ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος

O Xαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος, Επίτιμος και Ομότιμος Καθηγητής των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αθηνών είναι παθολόγος με ιδιαίτερο κλινικό και ερευνητικό ενδιαφέρον στα συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα. Έχει δημιουργήσει στη χώρα, μετά μακρά εκπαίδευση και μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ, δύο κέντρα Αριστείας για τη νοσηλεία και μελέτη της παθογένειας των νοσημάτων αυτών. Έχει προσκληθεί να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών του σε Ιατρικές Σχολές των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας καθώς επίσης σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και Ερευνητικά Ιδρύματα, έργο που έχει δημοσιευτεί σε εκατοντάδες σημαντικά περιοδικά της Παθολογίας, της Ανοσολογίας και της Ρευματολογίας και μνημονεύεται από χιλιάδες
συναδέλφους του από όλο τον κόσμο. Για την επιστημονική του προσφορά βραβεύτηκε από σημαντικούς Ελληνικούς και διεθνείς φορείς. Μαθητές του είναι καθηγητές Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας και του εξωτερικού. Εκτός του επιστημονικού του έργου, ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος δημοσιεύει περιοδικά στον Κυριακάτικο τύπο, για θέματα που αφορούν την οργάνωση του συστήματος Υγείας, την ιατρική εκπαίδευση, τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και την Έρευνα. Οι κατά καιρούς δημόσια εκτιθέμενες απόψεις του αποτέλεσαν τον κορμό του βιβλίου Απόψεις «Για αυτιά που δεν ακούν», Εκδ. Α.Α. Λιβάνη, 2007 και 2009. Έχει επίσης συγγράψει τα βιβλία: «Oδοιπορικό για τη γνώση», Εκδ. Βιβλιοπωλείο της Εστίας, 2009 και 2015, «Μικρές ιστορίες... μακράς πορείας», Εκδ. Α.Α. Λιβάνη, 2010, «Ελληνικό "σύστημα"...υγείας», 2011 και Όταν ο Ιπποκράτης συναντά .... τη Θέμιδα, Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, 2013.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 12:29

"Football" του Θανάση Τριαρίδη στο Θέατρο Αβατον

Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε όλους εμάς που κοιμόμασταν ενώ οι άλλοι υπέφεραν. Με την ευχή να πούμε όλην την αλήθεια στα παιδιά μας.

ΕΙΧΕ ΤΙΜΗΘΕ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ 17 Οκτ 2021 | 16:35

Πέθανε ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης

Εφυγε από τη ζωή ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο 5ΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 15 Οκτ 2021 | 19:15

La casa de papel: Βγήκε το τρέιλερ για το πολυαναμενόμενο φινάλε - Ο Professor αντεπιτίθεται [βίντεο]

Στις 3 Δεκεμβρίου, στις οθόνες του Netflix τα νέα επεισόδια της πετυχημένης σειράς "La casa de papel".

ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ SOCIAL MEDIA 15 Οκτ 2021 | 16:31

Η γλύπτρια του αγάλματος της Κάλλας απαντάει στην κριτική: "Τίποτα από τα σχόλια δεν με αγγίζει"

Η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη μίλησε στην Καθημερινή και απάντησε στην κριτική για το άγαλμα της Κάλλας

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ 15 Οκτ 2021 | 14:14

"Για γυναίκα καλή είναι" με την Ηρα Κατσούδα - Το stand up comedy που δεν πρέπει να χάσετε

To "Για Γυναίκα, καλή είναι", η δεύτερη σόλο παράσταση της Ήρας Κατσούδα επιστρέφει!

ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ 15 Οκτ 2021 | 10:57

Η Google αποκατέστησε ψηφιακά πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που καταστράφηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Αποκατέστησαν με τεχνητή νοημοσύνη πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που είχε καταστρέψει η φωτιά κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

ΑΠΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 13:24

"Παλέρμο": Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία στο Θέατρο Δρόμος

"ΠΑΛΕΡΜΟ": Ποιος Σκότωσε τον Αντρέα Τερζίδη; Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία της Παναγιώτας Αβραμοπούλου, σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Μαύρου, στο Θέατρο Δρόμος.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:49

Το "The Tank Theatre" της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Στο Θέατρο Ροές

Το νεοϋρκέζικο "The Tanκ", ένα από τα επιδραστικότερα off-off θέατρα του Μανχάταν, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για να παρουσιάσει το έργο "When we went electronic".

ΑΠΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:13

"Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό", σε σκηνοθεσία Kώστα Γάκη στο Θέατρο Αλφα

Ένα έργο - φόρος τιμής στον αδικοχαμένο στη μάχη με τον κορονοϊό αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα και σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.

"ΕΦΥΓΕ" ΧΘΕΣ 13 Οκτ 2021 | 18:40

Πέθανε η ηθοποιός Δήμητρα Αγγελοπούλου - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Η ηθοποιός, Δήμητρα Αγγελοπούλου έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΟΓΟΥ ΧΑΡΙΝ 13 Οκτ 2021 | 13:26

"Ηλεκτρόνια": 47 ανθρώπινα διηγήματα της Αριστέας Σερεμέτη - Συναισθήματα, στιγμές και εσωτερικές εικόνες

Το βιβλίο "Ηλεκτρόνια" της Αριστέας Σερεμέτη από τις εκδόσεις Λόγου Χάριν είναι μία συλλογή μικροδιηγημάτων με ανθρώπινες ιστορίες.

ΑΠΟ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 13 Οκτ 2021 | 13:19

"Πάρτυ Γενεθλίων" του Χάρολντ Πίντερ, με εξαιρετικό καστ στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το αριστούργημα του Χάρολντ Πίντερ, Πάρτυ Γενεθλίων, έρχεται στην Αίθουσα Θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

ΣΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 13 Οκτ 2021 | 13:14

Cyprien Katsaris: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον μεγάλο πιανίστα που θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου επιστρέφει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με ένα μοναδικό πρόγραμμα για τους λάτρεις του πιάνου.