Τις ημέρες του ως φοιτητής στην Μπολόνια της Ιταλίας θυμήθηκε ο γνωστός τραγουδοποιός, Χρήστος Θηβαίος, ο οποίος μάλιστα αποκάλυψε ότι είχε καθηγητή τον διάσημο φιλόσοφο και συγγραφέα, Ουμπέρτο Έκο.
Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Χρήστος Θηβαίος, σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Νωρίς Νωρίς" της ΕΡΤ, μετά τη γνωριμία τους, ο Ουμπέρτο Έκο, που από το 1975 κατείχε την έδρα του Καθηγητή Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, εντυπωσιάστηκε για το ότι ένας Έλληνας βρέθηκε στην Ιταλία για να σπουδάσει φιλοσοφία και είχε δηλώσει πως ήταν τιμή του που τον είχε μαθητή στο Πανεπιστήμιο όπου δίδασκε.
Θηβαίος: Είχε εντυπωσιάσει τους καθηγητές που ένας Έλληνας φεύγει από τη χώρα της φιλοσοφίας για να σπουδάσει... φιλοσοφία
Ο Χρήστος Θηβαίος εξήγησε αρχικά πως το γεγονός ότι πήγε από τη χώρα της φιλοσοφίας να σπουδάσει το αντικείμενο σε μία άλλη χώρα, είχε κάνει αίσθηση: "Εγώ γράφτηκα στη Φιλοσοφία στην Ιταλία και κατά πάσα πιθανότητα είχε εντυπωσιάσει τους καθηγητές το γεγονός ότι ένας Έλληνας φεύγει από τη χώρα της φιλοσοφίας και πάει να σπουδάσει φιλοσοφία στην Μπολόνια. Τέλος πάντων, οι συνθήκες ήταν πάρα πολύ όμορφες, οφείλω να ομολογήσω. Το πανεπιστήμιο... δηλαδή μια διακριτικότητα, μια καθαριότητα και στις φοιτητικές εστίες", είπε.
Θηβαίος: Επέλεξα τυχαία το μάθημα του Έκο - Ήταν "φροντιστήριο"
Το γεγονός πως επέλεξε μάθημα του Ουμπέρτο Έκο ήταν εντελώς τυχαίο: "Στη φιλοσοφία ήμουν ο μόνος Έλληνας, αλλά υπήρχαν αρκετοί Έλληνες στην ιατρική, στη βιολογία, στη γεωπονική αρκετοί. Και τελικά μέσα στα μαθήματα επιλογής -είχαμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε δύο μαθήματα επιλογής- και έψαχνα να βρω εγώ διάφορα μαθήματα που μπορούσαν να με ενδιαφέρουν εκτός από τη φιλοσοφία, τα μαθήματα της φιλοσοφίας. Και τελικά ψάχνοντας, βρίσκω ένα που έγραφε σημειωτική, Semiotica στα ιταλικά. Λέω τι είναι αυτό; Λέω ας μπω να δω. Μπαίνω μέσα και βλέπω έναν ευγενέστατο. Ήμασταν 13 φοιτητές. Ήταν "φροντιστήριο". Μου άρεσε πάρα πολύ αυτός ο καθηγητής", επισήμανε.
Θηβαίος: Μετά το "Όνομα του Ρόδου" από 13 μαθητές γίναμε... 700
Όπως εξήγησε ο ερμηνευτής, ο Ουμπέρτο Έκο δεν ήταν ακόμα γνωστός στο ευρύ κοινό. Η φήμη του απογειώθηκε αφού το βιβλίο του έγινε ταινία και οι αίθουσα που δίδασκε γέμισε ασφυκτικά: "Μετά βέβαια αυτό όλο πέρασε όταν εγώ είχα πάρει πια την ειδικότητα και δουλεύαμε με τους συνεργάτες του πάρα πολύ. Και όλα ξεκίνησαν γιατί μου λέει "Είστε Έλληνας;". Λέω "Μάλιστα". Μου λέει "Τιμή μας που έρχεστε στο Πανεπιστήμιο. Ξέρετε αρχαία ελληνικά;" Λέω "Ναι". "Λατινικά;", "Μάλιστα". Μετά έμαθα και εβραϊκά γιατί ήταν οι τρεις γλώσσες στις οποίες μεταφράστηκε η Αγία Γραφή. Και μου λέει "Πολύ ωραία, αν θέλετε μπορείτε να ασχοληθείτε με τον Αριστοτέλη που είναι και το κεντρικό πρόσωπο στο Όνομα του ρόδου και βρείτε την έννοια του σημείου. Λέω "Μάλιστα, σας ευχαριστώ πολύ, θα το κάνω". Μου λέει "Να ξέρετε ότι έχω γράψει και λογοτεχνία, ένα μυθιστόρημα που λέγεται το Όνομα του ρόδου, αν θέλετε το διαβάζετε".
Αυτό έγινε το 1982. Το 1984 που έγινε και η ταινία, άλλαξαν όλα και μάλιστα μου το είπε... Στο μάθημα από 13 που ήμασταν έγιναν 700. Μου λέει "Είτε έρθεις στο μάθημα είτε δεν έρθεις, είναι το ίδιο πράγμα. Καλύτερα να με ακούς από ραδιόφωνο". Είχε πάει σε άλλα επίπεδα. Ένας ευγενέστατος άνθρωπος με χιούμορ. Πολύ ωραία εμπειρία", είπε.