Χωρίς πρώτες βοήθειες η Ακρόπολη μέσα στον καύσωνα

Στο κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας δεν υπάρχει γιατρός, ούτε σταθμευμένο ασθενοφόρο ενώ οι αρχαιοφύλακες εργάζονται σε φυλάκια άνευ κλιματισμού.

Χωρίς πρώτες βοήθειες είναι το κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο της Ελλάδας και της Ευρώπης τις ημέρες του καύσωνα. 

΄Οπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες, στον αρχαιολογικό χώρο - που, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από τον Ιανιουάριο ως τον Οκτώβριο του 2017 είχε δεχτεί 2.510.397 ή επισκέπτες - δεν υπάρχει γιατρός που θα μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες οι οποίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκύψουν από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Κι αυτό παρ' ότι μετά το χτύπημα του κεραυνού στον Ιερό Βράχο και την απουσία γιατρού για να περιποιηθεί τους τραυματίες υπήρξε η δέσμευση από επίσημα χείλη ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες με την παρουσία γιατρού. Υπεθυμίζεται, δε, ότι πέρσι και πρόπερσι ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης διέθετε γιατρό υπηρεσίας, ενώ φέτος όχι.

Τα παραπάνω έρχονται στο φως μέσα από καταγγελίες που κάνει  η Πανελλήνια ΄Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων στο TOC. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η Ένωση έχει στείλει και σχετικό υπόμνημα στο υπουργείο Πολιτισμού ζητώντας - ακόμα και την τελευταία στιγμή - να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα «για την προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους» και συγκεκριμένα, την ύπαρξη γιατρού αλλά κι ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ σε μόνιμη βάση έξω από τον Αρχαιολογικό χώρο τουλάχιστον τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι υψηλή.

«Σας ενημερώνουμε δε ότι ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει γιατρός στην Ακρόπολη, ο οποίος θα ήταν απαραίτητος για τις πρώτες βοήθειες. Επίσης ζητάμε άμεσα την παρουσία ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ σε μόνιμη βάση έξω από τον Αρχαιολογικό χώρο τουλάχιστον τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι υψηλή», αναφέρεται στο υπόμνημα. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι συνθήκες εργασίας των αρχαιοφυλάκων στον μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο του τόπου είναι, το λιγότερο, δυσχερείς, δεδομένου ότι στα φυλάκια που εργάζονται δεν υπάρχει κλιματισμός, καθώς δεν έχουν αποκατασταθεί βλάβες στα κλιματιστικά.

 

Φωτο: Eurokinissi