Οι γνωστοί ηθοποιοί και η σιωπή των αμνών: Τι ζητούν μέσω των δικηγόρων τους

Με δηλώσεις των δικηγόρων τους δύο γνωστοί ηθοποιοί απαιτούν απόλυτη σιωπή - Εχουν δίκιο ή άδικο;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
θεατρο

Τα τελευταία 24ωρα πολλές γυναίκες ηθοποιοί αποφάσισαν να μιλήσουν. Να μιλήσουν και να αποκαλύψουν αυτά που φαίνεται πως γνώριζαν πολλοί στον χώρο του θεάτρου, για γνωστούς συναδέλφους τους και την συμπεριφορά τους απέναντι στις γυναίκες. Μια συμπεριφορά που ορίζεται ως σεξουαλική παρενόχληση, αλλά μάλλον πλησιάζει την έννοια της σεξουαλικής κακοποίησης.

Τελευταία στη σειρά των γυναικών που τόλμησαν να μιλήσουν και να αποκαλύψουν τι βίωσαν με συγκεκριμένο συνάδελφό τους, ήταν η Τζένη Μπότση που περιέγραψε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ το χρονικό του τρόμου που έζησε- όπως ακριβώς και άλλες γυναίκες ηθοποιοί- στη διάρκεια οντισιόν.

"Κατ' απαίτηση του διάσημου ηθοποιού φόρεσε φούστα και κάποια στιγμή αυτός της είπε να χορέψει και την γύρισε προς τον τοίχο ώστε να μην τον βλέπει. Όταν μετά από λίγο η ηθοποιός ένιωσε την ανάσα του γύρισε και τον είδε να αυτοϊκανοποιείται, κάτι που την σόκαρε και άρχισε να ουρλιάζει, ενώ έκλαιγε ταυτόχρονα. Προφανώς ούτε ο σταρ περίμενε αυτή την αντίδραση, οπότε μετά από μια λεκτική αντιπαράθεση η Τζένη Μπότση έφυγε από το διαμέρισμα - γραφείο."

Η αφήγηση αφορά συγκεκριμένο πρόσωπο φυσικά, γνωστό στους πάντες από προηγούμενες αφηγήσεις και μαρτυρίες που αναφέρονταν επώνυμα σε ηθοποιό του θεάτρου, αλλά η περιγραφή περιορίζεται πλέον στη διατύπωση ο "διάσημος ηθοποιός" ή ο σταρ. Τι συμβαίνει;

Συμβαίνει ότι δύο γνωστοί ηθοποιοί απευθύνθηκαν στα ΜΜΕ μέσω των δικηγόρων τους και απαίτησαν απόλυτη σιωπή όσον αφορά τις καταγγελίες που τους αφορούν. Απαίτησαν να μην αναφέρεται το όνομά τους και να μην εμφανίζεται ούτε η φωτογραφία τους.

Ο πρώτος απαίτησε απόλυτη σιωπή δια μέσου του δικηγόρου του Αλέξη Στεφανάκη. Αφού αναφέρεται στις τηλεδίκες και απειλεί να προσφύγει στο ΕΣΡ, απευθυνόμενος προς τα ΜΜΕ, σημείωσε:

"Για τους λόγους αυτούς σας ενημερώνω ότι ο εντολέας μου ρητά απαγορεύει την αναφορά του ονόματος σε οποιαδήποτε ραδιοτηλεοπτική εκπομπή, αλλά και τη χρήση της εικόνας του από τηλεοπτικούς σταθμούς.

Σας καλούμε να εφαρμόσετε τους κώδικες λειτουργίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και σας καθιστούμε υπεύθυνους για ό,τι τυχόν συμβεί είτε στον ίδιο είτε στην οικογένειά του είτε στα πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος." Μια παραλλαγή της απαίτησης για απόλυτη σιωπή έστειλε αργότερα και προς τις ιστοσελίδες.

Ανάλογα αντέδρασε και ο Πέτρος Φιλιππίδης αν και για τον ηθοποιό δεν είχε παρουσιαστεί καμία επώνυμη καταγγελία. Ισως γι αυτό ο συνάδελφός του Αντώνης Καφετζόπουλος έκανε λόγο για "αυτογκόλ από τα αποδητήρια". Μέσω του δικηγόρου κ. Σοφού ο Πέτρος Φιλιππίδης κάλεσε επίσης τα κανάλια και τα υπόλοιπα ΜΜΕ να απέχουν από οποιαδήποτε αναφορά στο πρόσωπό του:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αρνούμαι να κατακρεουργηθώ σε τηλεοπτικά παράθυρα, όπου ο κάθε ομιλών θα εκφέρει μια άποψη χωρίς να είναι σε θέση να διασταυρώσει προηγουμένως την όποια αναφορά σε αρμόδια αρχή, με αποτέλεσμα τη σπίλωση του ονόματός μου και της προσωπικότητάς μου…
Ξέρετε ποιος είμαι τα τελευταία 35 χρόνια. Ας μην καταδικάσουμε συλλήβδην όλο το θέατρο. Παρακαλώ θερμώς να σεβαστείτε τη σύζυγό μου και το παιδί μας, καθώς με τηλεδικαστήρια δεν αποκαλύπτεται η αλήθεια, αλλά προοικονομείται υπαιτιότητα χωρίς νόμιμο έρεισμα. Για όποιον δεν σεβαστεί αυτήν την ειλικρινή και αυθόρμητη τοποθέτησή μου, επιφυλάσσομαι ρητώς παντός εν γένει νομίμου δικαιώματός μου".

Εχουν δίκιο ή άδικο;

Η απαίτηση των δυο ηθοποιών οδηγεί έτσι σε ένα παραλογισμό. Αν και τις προηγούμενες ημέρες γνωστές γυναίκες ηθοποιοί αναφέρθηκαν ονομαστικά στον πρώτο, σήμερα η αναπαραγωγή των καταγγελιών- μετά την παρέμβαση του δικηγόρου του- αναφέρεται με την υποσημείωση ότι αφορά "γνωστό ηθοποιό", "θιασάρχη" ή "σταρ", χωρίς να αναφέρεται το όνομά του. Μάλιστα ο ΣΕΗ αποφάσισε να τον καλέσει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Σωματείου Ηθοποιών, (μαζί με τον Γιώργο Κιμούλη που όμως καταγγέλλεται για άλλου είδους, βίαιη και κακοποιητική συμπεριφορά και όχι για σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση).

Μήπως θα έπρεπε και η απόφαση του ΣΕΗ να αναφέρεται σε "κλήση σε απολογία του γνωστού ηθοποιού"; Παραλογισμός.

Βασικό επιχείρημα των δυο ηθοποιών είναι ότι οι καταγγελίες που έχουν δημοσιοποιηθεί, αν και επώνυμες, δεν έχουν φθάσει στη Δικαιοσύνη και δεν υπάρχουν αποδείξεις. Δεν υπάρχει αδίκημα και δεν υπάρχει αποδεικτική διαδικασία. Ο καθένας μπορεί να λέει το οτιδήποτε και να σπιλώνει προσωπικότητες και συνειδήσεις, χωρίς να καλείται να αποδείξει τα λεγόμενά του. Παραβιάζεται έτσι το τεκμήριο της αθωώτητας.

Υπάρχει κάποιο δίκιο στα όσα αναφέρουν, αφού θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι κάποιος μπορεί να "κατεδαφίσει" έναν ηθοποιό, στη βάση μιας αναπόδεικτης καταγγελίας, χωρίς ο καταγγελλόμενος να μπορεί να αμυνθεί. Αλλωστε εκ των πραγμάτων, τέτοιες υποθέσεις δεν έχουν μάρτυρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικά πάντως στην περίπτωση του γνωστού ηθοποιού τα στοιχεία είναι διαφορετικά. Αφ' ενός η καταγγελία δεν είναι μία, αλλά πολλές και επώνυμες- τόσες ώστε να αναγκαστεί και ο ΣΕΗ να παρέμβει- ενώ και ο ίδιος θεώρησε καλό να ζητήσει έστω μια μισή συγνώμη, σημειώνοντας, πάντα μέσω του δικηγόρου του, ότι "εάν προσέβαλε κάποιον ή τον έκανε να αισθανθεί άβολα, λυπάται ειλικρινά γι’ αυτό και δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν ήταν στις προθέσεις του".

Υπάρχει όμως και ένα ακόμα θέμα που προκαλεί απορίες. Σε αντίθεση με τον Γιώργο Κιμούλη, που κατηγορείται για τελείως διαφορετικό θέμα- για κακοποιητική συμπεριφορά και όχι για παρενόχληση ή κακοποίηση σεξουαλικής φύσεως- ο γνωστός ηθοποιός δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να βγει δημόσια και να απαντήσει στις καταγγελίες. Απέφυγε την αντιπαράθεση και την αντίκρουση των καταγγελιών. Ηταν ο λόγος της σιωπής, η αδυναμία του καταγγελόμενους να απαντήσει, όταν η κοινή γνώμη αυτόματα συντάσσεται με το "θύμα"; Θα μπορούσε να είναι αυτός ο λόγος. Είναι άλλοι λόγοι; Δεν είναι σαφές.

Αυτό που ζητά πάντως, όπως και ο συνάδελφός του Πέτρος Φιλιππίδης, είναι- με απειλή την προσφυγή σε αστικές αγωγές- την απόλυτη σιωπή και μάλιστα (στην περίπτωση του κ. Φιλιππίδη) προκαταβολικά. Με δυο λόγια την σιωπή των αμνών τόσο από τους καταγγέλλοντες, όσο και από τα ΜΜΕ. Με αυστηρούς νομικούς όρους, έχουν με το μέρος τους τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα προσωπικά δεδομένα. Εξ ού και οι γυναίκες ηθοποιοί, αποφεύγουν πλέον να ονομάζουν τους συναδέλφους τους που καταγγέλουν.

Η αντίδραση όμως δείχνει ανάγλυφα και τη δυσκολία των γυναικών να μιλήσουν για τις κακοποιητικές συμπεριφορές που έχουν υποστεί. Δεν είναι μόνο το ψυχολογικό βάρος, δεν είναι μόνο ο διασυρμός και τα σχόλια που συνοδεύουν τέτοιες καταγγελίες- πχ γιατί μιλάει τώρα, γιατί δεν τα είπε νωρίτερα, μήπως τα ήθελε κτλπ- είναι και η απειλή της δικαστικής εμπλοκής και ενδεχομένως και αστικών αποζημιώσεων.

Και κάπως έτσι τα θύματα μετατρέπονται σε θύτες. Ή καλύτερα σε δύο φορές θύματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 05 Μαρ 2021 | 11:35

Ποινική δίωξη σε βάρος του ηθοποιού Νίκου Στραβοπόδη - Για τον βιασμό που κατήγγειλε ο Δημήτρης Ανθης

Εναντίον ενός ακόμα γνωστού ηθοποιού, του Νίκου Στραβοπόδη, ασκήθηκε σήμερα ποινική δίωξη για βιασμό μετά την καταγγελία του Δημήτρη Ανθη.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΟΥ 05 Μαρ 2021 | 10:11

Κούγιας για τη νέα μήνυση κατά Λιγνάδη: Να τελειώνει η φαρσοκωμωδία - Ο ρόλος γνωστού δημοσιογράφου και 2 δικηγόρων

Σε νέα δήλωση προέβη ο συνήγορος υπεράσπισής του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας, με αφορμή την τρίτη μήνυση για βιασμό που κατατέθηκε σε βάρος του.

ΤΙ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 05 Μαρ 2021 | 10:05

Και άλλος πασίγνωστος ηθοποιός στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα - "Βαρύς" φάκελος από το ΣΕΗ για σεξουαλικές επιθέσεις

Πληθαίνουν οι καταγγελίες σε βάρος ανθρώπων του θεάτρου, ενώ στο μικροσκόπιο του Εισαγγελέα βρίσκεται ακόμα ένας πασίγνωστος ηθοποιός, για σεξουαλικές επιθέσεις.

ΤΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ 05 Μαρ 2021 | 09:05

Σοκάρει ο Σπύρος Γραμμένος: Στα 13 μου με βίασε οικογενειακός φίλος - Κατηγορούσα τον εαυτό μου

Για τη δική του τραυματική εμπειρία σεξουαλικής κακοποίησης μίλησε ο μουσικός Σπύρος Γραμμένος.

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 04 Μαρ 2021 | 23:56

Υπόθεση Λιγνάδη: "Μου έδωσε ναρκωτικές ουσίες και με κακοποίησε σεξουαλικά" - Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της τρίτης μήνυσης

Ο μηνυτής υποστηρίζει ότι έχασε τις αισθήσεις του καθώς και ότι ο Λιγνάδης τον απείλησε τότε για να μη μιλήσει.

ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ 04 Μαρ 2021 | 15:57

Μεταφέρθηκε σε θάλαμο των φυλακών Τρίπολης ο Δημήτρης Λιγνάδης - Αρνητικός στον κορονοϊό

Όπως προβλεπόταν, ο Δημήτρης Λιγνάδης υποβλήθηκε και σε δεύτερο τεστ για τον κορονοϊό και βρέθηκε αρνητικός

ΤΡΙΤΗ ΜΗΝΥΣΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΒΙΑΣΜΟ 04 Μαρ 2021 | 14:47

Ραγδαίες εξελίξεις: Νέα μήνυση σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό το 2018

Κατατέθηκε νέα μήνυση για βιασμό το 2018 με δράστη τον Δημήτρη Λιγνάδη

ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ ΕΝΑΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΑ 03 Μαρ 2021 | 20:04
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ 03 Μαρ 2021 | 14:28

Εξώδικο του Πέτρου Φιλιππίδη στο TheTOC: Διαψεύδει την Έλενα Τζώρτζη, επικαλείται τον Αριστοφάνη

Τι αναφέρει το εξώδικο που απέστειλε ο Πέτρος Φιλιππίδης στο TheΤΟC με το οποίο διαψεύδει τα όσα υποστήριξε για τον ίδιο σε ανάρτησή της η Έλενα Τζώρτζη

ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ 03 Μαρ 2021 | 10:13

ΣΕΗ: 18 νέοι φάκελοι στην εισαγγελία - Καταγγελίες για κακουργήματα τριών πολύ γνωστών ηθοποιών

Η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εξετάζει τα νέα στοιχεία που κατέθεσε το ΣΕΗ για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης στον χώρο του θεάτρου.

ΕΚΑΝΑΝ "ΑΠΑΓΩΓΗ" ΟΧΙ ΜΕΤΑΓΩΓΗ 03 Μαρ 2021 | 09:35

Κούρτοβικ: Θα ζητήσουμε διακοπή ποινής του Κουφοντίνα λόγω κινδύνου της ζωής του

"Τις τελευταίες μέρες μάς υποδεικνύουν να ακολουθήσουμε μία διαδικασία που ξεφεύγει από τα όρια του νόμου", ανέφερε η Ιωάννα Κούρτοβικ.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ 03 Μαρ 2021 | 08:07

Σοφία Μπεκατώρου: Αισθάνομαι ικανοποιημένη, σαν να έφυγε ένα βάρος που κουβάλαγα χρόνια

Για τα συναισθήματα τα οποία βιώνει μετά την αποκάλυψη πως έπεσε θύμα βιασμού από υψηλόβαθμο παράγοντα του αθλητισμού μίλησε η Σοφία Μπεκατώρου.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 03 Μαρ 2021 | 07:17

Το ξέσπασμα του Δημήτρη Ανθη: Έχω αξίες, ηθική και εκπροσωπώ την αλήθεια μου

Με μια μακροσκελή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram απαντά ο Δημήτρης Άνθης σε όσους τον επικρίνουν και στον ηθοποιό Νίκο Στραβοπόδη.