Follow us

Το παρασκήνιο της ματαίωσης της Μήδειας του Μπόστ στην Επίδαυρο- "Στόχος ήταν να ταπεινωθεί η Μενδώνη"

Για το παρασκήνιο της ματαίωσης της παράστασης της Μήδειας του Μπόστ στην Επίδαυρο, γράφει ο Μιχάλης Μητσός στα Νέα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα συλλυπητήρια της Λίνας Μενδώνη για το θάνατο του Γ. Σπανού

Για το παρασκήνιο της ματαίωσης της παράστασης Μήδεια του Μπόστ στην Επίδαυρο, γράφει στη στήλη του στα Νέα, ο δημοσιογράφος Μιχάλης Μητσός. Και περνάει γεννές 14 τους συνδικαλιστές, αφού ακύρωσαν την παράσταση, αν και η υπουργός Πολιτισμού είχε δεσμευτεί για την ικανοποίηση των αιτημάτων των συνδικαλιστών και τους είχε μεταφέρει και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών. Αλλά όπως γράφει, στόχος δεν ήταν τα αιτήματα, ήταν η Λίνα Μενδώνη...

Όπως σημειώνει "πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτυπία το να γίνεται μια απεργική κινητοποίηση με σημαντικό κοινωνικό κόστος για κάποια αιτήματα που έχουν ικανοποιηθεί. Το υπουργείο Πολιτισμού μπορεί πράγματι να περίμενε την τελευταία στιγμή για να εξετάσει το αίτημα των ηθοποιών και των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου να αυξηθεί η αποζημίωση της εκτός έδρας εργασίας τους. Τελικά όμως ανταποκρίθηκε θετικά και κατηγορηματικά. Η Λίνα Μενδώνη δεσμεύθηκε γραπτώς να ικανοποιήσει το αίτημα και μάλιστα με ανδρομική ισχύ. Οποιοδήποτε σωματείο θα σταματούσε εκεί και θα γιόρ6ταζε τη νίκη του, συνεχίζει η Μιχάλης Μητσός. Στο κάτω- κάτω ακόμη κι αν το υπουργείο υπαναχωρούσες από τα συμφωνημένα, η στάη εργασίας θα μπορούσε να γίνει κάποια άλλη στιγμή. Στην περίπτωση όμως της πρεμιέρας της Μήδειας στην Επίδαυρο, τα σωματεία φαίνεται πως δεν ήθελαν να διευθετήσουν απλώς μια εκκρεμότητα. Ηθελαν να ταπεινώσουν και να εκδικηθούν την υπουργό και μέσω αυτής την κυβέρνηση. Εθεσαν έτσι όρους και προθεσμίες που δεν ήταν δυνατόν να τηρηθούν. Κι όταν το Εθνικό Θέατρο κατέφυγε στη δικαιοσύνη στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος, μίλησαν για κωλυσιεργία και αυταρχισμό."

Και καταλήγει: "Η ανακοίνωση της τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ είναι δυσοίωνη. Για τη Σίγα Αναγνωστοπούλου, το υπουργείο δεν φέρει την ευθύνη μόνο για τη ματαίωση- και όχι αναβολή- της συγκεκριμένης παράστασης αλλά και για την απρόσκοπτη διεξαγωγή όλου του Φεστιβάλ/ Το κόμμα της ετοιμάζει λοιπόν κι άλλα χουνέρια. Κι οι εκλογές αργούν…"

Το παρασκήνιο της ματαίωσης της Μήδειας του Μπόστ στην Επίδαυρο- "Στόχος ήταν να ταπεινωθεί η Μενδώνη"

Τελείως διαφορετική εικόνα δίνει η δημοσιογράφος Νόρα Ράλλη στην ΕφΣυν. Όπως γράφει, "οι εργαζόμενοι επειδή έως τώρα καμία προφορική εγγύηση από το υπουργείο δεν έχει τηρηθεί, ζήτησαν να υπάρξει και γραπτή δέσμευση. Δεν ζήτησαν όπως γράφτηκε σε πολλούς ιστότοπους και άφησε το Υπουργείο Πολιτισμού να εννοηθεί, άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, απλώς μια δέσμευση εγγράφως από την υπουργό ή τον υφυπουργό. Όχι μόνο αυτό δεν έγινε ποτέ, ακόμη έως αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάτι σχετικό, αλλά αιφνιδίως την Παρασκευή το μεσημέρι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Γ. Μόσχος κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα ώστε η προαναγγελθείσα στάση εργασίας των εργαζομένων της ίδιας ημέρα να κριθεί παράνομη και καταχρηστική."

Αυτό που δεν αποκαλύπτει η Νόρα Ράλλη στην ΕφΣυν είναι τι σήμαινε η απαίτηση των συνδικαλιστών για "γραπτή δέσμευση". Όπως γράφει η Διονυσία Μαρίνου στα Νέα, οι συνδικαλιστές ζήτησαν γραπτή δέσμευση για τα συμφωνηθέντα και έδωσαν διορία μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής, για την ανακοίνωση της ημερομηνίας κατάθεσης της σχετικής τροπολογίας που θα προέβλεπε τις αυξήσεις. Αλλά η απαίτηση ήταν άτοπη αφού αρμόδια για την κατάθεση της τροπολογίας είναι η Γενική Γραμματεία Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και κάθε τροπολογία που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο πέραν του τελεσιγράφου των συνδικαλιστών.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού πριν την εκδήλωση της στάσης, εξηγούσε ότι υπάρχει η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας για αύξηση της εκτός έδρας αποζημίωσης, αλλά δεν μπορούσε να δοθεί γραπτώς γιατί απαιτούσε τη νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών. Διευκρίνιζε πάντως ότι υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών και ότι η αποζημίωση και οι αυξήσεις θα δίνονταν και αναδρομικά.

"Σήμερα, 7 Ιουλίου 2022, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, με θέμα την αναπροσαρμογή της ημερήσιας αποζημίωσης και των εξόδων διανυκτέρευσης για την εκτός έδρας εργασία, για τους εργαζομένους του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ένα αίτημα που τέθηκε υπόψιν της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ από το ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου στις 9 Ιουνίου 2022.

Στη συνάντηση, ο Υφυπουργός ενημέρωσε τα δύο Σωματεία ότι και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη είναι σύμφωνη για συνολική αύξηση 15% της ημερήσιας αποζημίωσης και των εξόδων διανυκτέρευσης, σε πλήρη ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος και ότι το ΥΠΠΟΑ έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της απαιτούμενης σύμφωνης γνώμης του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς για κάθε τέτοια αναπροσαρμογή πρέπει πρώτα να εξευρεθεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος. Επίσης, τους ενημέρωσε ότι η αύξηση θα ισχύσει αναδρομικά από 1ης Ιουλίου 2022, όπως αιτήθηκαν, κάτι που επίσης έχει γίνει δεκτό και από το Υπουργείο Οικονομικών. Της σημερινής συνάντησης είχαν προηγηθεί, εξάλλου, διαβουλεύσεις και εκτενείς συζητήσεις με τη συμμετοχή και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννη Μόσχου, και τα περισσότερα από τα παραπάνω ήταν ήδη γνωστά στα Σωματεία.

Παρά λοιπόν την συμφωνία που επετεύχθη, τα δύο Σωματεία εξέδωσαν δελτίο τύπου, με το οποίο ανακοινώνουν ότι θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας αύριο, Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022, την ώρα που στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, είναι προγραμματισμένη να παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου η Μήδεια του Μποστ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, μία παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί, αφού επετεύχθη συμφωνία, τα δύο Σωματεία απειλούν να ακυρώσουν την αυριανή παράσταση. Σίγουρα όχι γιατί δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους. Άλλωστε, τα αναφέρουν στο ίδιο το δελτίο τύπου τους ως "συμφωνηθέντα". Απειλούν να την ακυρώσουν γιατί το ΥΠΠΟΑ δεν δεσμεύθηκε "με μια γραπτή δήλωση".

Αυτό που δεν αναφέρουν στο δελτίο τύπου τους, είναι ότι η ικανοποίηση του αιτήματος απαιτεί νομοθετική τροποποίηση: Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η εν λόγω αναπροσαρμογή, θα πρέπει να τροποποιηθεί η συγκεκριμένη διάταξη που προβλέπει τις εν λόγω αποζημιώσεις.

Με άλλα λόγια, η ημερομηνία της ψήφισης της τροπολογίας δεν εξαρτάται μόνο από τη βούληση του ΥΠΠΟΑ και του Υπουργείου Οικονομικών, που είναι εκπεφρασμένη κατά ομολογία των ίδιων των Σωματείων, αλλά και από τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου της Βουλής, κάτι για το οποίο το ΥΠΠΟΑ δεν μπορεί προφανώς να δεσμευθεί γραπτώς."

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟ 14 Σεπ 2023 | 12:16

"Underground": Το αριστούργημα του Κουστουρίτσα ανεβαίνει στο Ακροπόλ με Χαραλαμπόπουλο & Τσορτέκη

Το "Underground" αφηγείται την επική ιστορία δύο φίλων, του Μπλάκι και του Μάρκο, με φόντο την πολιτική αναταραχή και τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 06 Σεπ 2023 | 18:46

Κακοκαιρία Daniel: Κατολισθήσεις και ζημιές στην Ερμιονίδα - Πλημμύρισε το Πόρτο Χέλι [Εικόνες - Βίντεο]

Από τη σφοδρή κακοκαιρία έχουν πληγεί έντονα η Νέα Επίδαυρος, η Δήμαινα και η Αρχαία Επίδαυρος - Ίδια εικόνα και στην Ερμιονίδα, ποτάμια οι δρόμοι στο Πόρτο Χέλι

ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ 05 Σεπ 2023 | 11:21

Θερμή υποδοχή για τον "Κοιμώμενο Χαλεπά" στην Τήνο

Η παράσταση συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, στη σκηνή Secret room του θεάτρου Αλκμήνη, από την Τετάρτη 04 Οκτωβρίου και κάθε Τετάρτη στις 20:30.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 04 Σεπ 2023 | 19:18

Μπαίνει κόφτης στους επισκέπτες της Ακρόπολης: "Έως 20.000 την ημέρα για την προστασία του μνημείου" λέει η Μενδώνη

Το ωράριο από 08:00-20:00, που ισχύει σήμερα στην Ακρόπολη έχει χωριστεί σε 12 ωριαίες ζώνες επισκεψιμότητας - Η κάθε ζώνη έχει συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 01 Σεπ 2023 | 12:17

Μενδώνη: Η κλοπή στο Βρετανικό Μουσείο καταρρίπτει και το τελευταίο επιχείρημα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

"Η Κυβέρνηση έχει στρατηγικό σχέδιο για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα" ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 29 Σεπ 2023 | 12:06

Jordi Savall ‒ Le Concert des Nations: Ο σπουδαίος μαέστρος διευθύνει μία από τις καλύτερες ορχήστρες με όργανα εποχής

Το ελληνικό κοινό θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει τον Jordi Savall και την ορχήστρα Le Concert des Nations σε μία και μοναδική συναυλία

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΚΡΕΤΗ 29 Σεπ 2023 | 11:58

"ΓΡΟΙΚΩ, ΘΩΡΩ, ΑΝΟΙΩΘΩ": Τρεις μαγικές μουσικές βραδιές σε ένα μεσαιωνικό κτήμα της Νάξου [εικόνες]

Η βιωματική τριλογία "ΓΡΟΙΚΩ, ΘΩΡΩ, ΑΝΟΙΩΘΩ", που έλαβε χώρα στο Κτήμα Κάμπονες της Νάξου, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 28 Σεπ 2023 | 15:03

Πέθανε ο Άλμπους Ντάμπλντορ του Χάρι Πότερ - Θλίψη για τον ηθοποιό Μάικλ Γκάμπον

Ο Σερ Μάικλ Τζον Γκάμπον, στην καριέρα του κέρδισε τέσσερα βραβεία BAFTA και τρία Olivier, μεταξύ άλλων βραβεύσεων και υποψηφιοτήτων.

ΣΤΑ 90 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ 26 Σεπ 2023 | 12:35
25 Σεπ 2023 | 12:59

8ο Beyond Borders: Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου [βίντεο]

Τα βραβεία του φεστιβάλ παρουσιάστηκαν σε μια συγκινητική τελετή λήξης με πολύ κινηματογράφο και πολλή μουσική.

ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ 22 Σεπ 2023 | 12:28

"Γυρίσματα της Τύχης": Όλα όσα έγιναν στην επίσημη προβολή της νέας ταινίας του Γούντι Άλεν [εικόνες]

Καλεσμένοι από τον καλλιτεχνικό, επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό χώρο, απήλαυσαν την γαλλόφωνη ταινία του Γούντι Άλεν "Γυρίσματα της Τύχης".

ΕΩΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 21 Σεπ 2023 | 11:15

Από Μηχανής Θέατρο: Οι παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής σε προσφορά προπώλησης

Το "Από Μηχανής" Θέατρο υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Άννας Ελεφάντη και του Δημήτρη Μυλωνά, εγκαινιάζει την ίδρυση της ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ.

20 Σεπ 2023 | 06:30

Προσφορά προπώλησης για παραστάσεις του θεάτρου Επί Κολωνώ

Το Επί Κολωνώ υποδέχεται τη νέα καλλιτεχνική περίοδο με μια ειδική προσφορά προπώλησης για τις παραστάσεις που θα κάνουν πρεμιέρα μέσα στον Οκτώβριο.