Ο Δρομέας του Κώστα Βαρώτσου, δημιουργήθηκε τον δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1988 στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής δράσης «Δρώμενα» που οργάνωνε ο δήμος Αθηναίων επί δημαρχίας Μιλτιάδη Έβερτ και αντιδημαρχίας πολιτισμού Σταύρου Ξαρχάκου.
Στα τότε Δρώμενα οι καλλιτέχνες θα φιλοτεχνούσαν έργα τα οποία θα κοσμούσαν για ένα συγκεκριμένο διάστημα επιλεγμένα έργα της πόλης με σκοπό την εξοικείωση των Αθηναίων με έργα σύγχρονης τέχνης σε δημόσιους κυρίως χώρους.
Ο Δρομέας του Κώστα Βαρώτσου τοποθετήθηκε στην Πλατεία Ομονοίας και παρέμεινε εκεί για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από το προβλεπόμενο.
Η επιβλητική παρουσία του σφράγισε το αστικό τοπίο της Ομόνοιας και έγινε με ένα τρόπο έμβλημα της πόλης. Η παρουσία του Δρομέα δεν έμεινε απαρατήρητη και απέκτησε εχθρούς και φίλους. Το φτιαγμένο από γυαλί και σίδερο γλυπτό των 8 μέτρων, ασυνήθιστο και πρωτοποριακό στην εποχή του και στη δημόσια γλυπτική της Αθήνας αρχικά λεγόταν «Ξένος», αλλά επικράτησε η ονομασία «Δρομέας». Τα κομμάτια γυαλιού, τοποθετημένα σε αλλεπάλληλες στρώσεις, δίνουν με ένα τρόπο κίνηση κάνοντας το ανθρωπόμορφο γλυπτό να μαγνητίζει το βλέμμα.
Λίγα χρόνια αργότερα από την τοποθέτησή του άρχισαν να παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα στη στατικότητα και σταθερότητα της φόρμας του, ενώ την ίδια περίοδο άρχισαν οι εργασίες για τα έργα του μετρό. Τότε, αποφασίστηκε η μεταφορά του στην Πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Το έργο επανασχεδιάστηκε, μελετήθηκε στατικά και μεταφέρθηκε τον Μάιο του 1994 στη σημερινή του θέση, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον και την Εθνική Πινακοθήκη.
Φωτο: INTIMEnews
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr