Αναβάλλεται η Σύνοδος Κορυφής για την Τουρκία- Λόγω κρούσματος κορονοϊού, σε καραντίνα ο Σάρλ Μισέλ

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για την Τουρκία αναβάλλεται για τις αρχές Οκτωβρίου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Αναβάλλεται εκτάκτως η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης λόγω κρούσματος κορονοϊού σε συνεργάτη του Σάρλ Μισέλ, ο οποίος τέθηκε σε καραντίνα, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μπάρεντ Λέιτς.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Μπάρεντ Λέιτς. αναφέρει ότι ο Σαρλ Μισέλ, πληροφορήθηκε σήμερα ότι ένας φύλακας της ασφάλειάς του με τον οποίο είχε έρθει σε επαφή στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, διαγνώστηκε θετικός σε κορωνοϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα στην ανάρτησή του ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρει ότι ο "πρόεδρος υποβάλλεται σε τακτικά τεστ, ενώ στο χθεσινό που έκανε διαγνώστηκε αρνητικός", επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ο Σαρλ Μισέλ έχει τεθεί σε καραντίνα "σεβόμενος τους υγειονομικούς κανόνες του Βελγίου".


Την ερχόμενη εβδομάδα Σύνοδος Κορυφής

Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης επρόκειτο να διεξαχθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου όμως λόγω της έκτακτης αναβολής μεταφέρεται για την ερχόμενη εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα θα διεξαχθεί το διήμερο 1 και 2 Οκτωβρίου.

Οι Βρυξέλλες είχαν δώσει στη δημοσιότητα τις προοπτικές και το πλαίσιο κάτω απο το οποίο θα γινόταν η συζήτηση γύρω από τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και όπως φαίνεται η ατζέντα και η συζήτηση για την τουρκική παραβατικότητα δεν θα αναλβηθεί αλλά θα μεταφερθεί για την επόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση από τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά και καταδίκασε έντονα τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας ταυτόχρονα αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι εντάσεις αυξήθηκαν και σημειώθηκε επικίνδυνη κλιμάκωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στην πειοχή. Τόσο ο Πρόεδρος Michel όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού της Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ), Jens Stoltenberg, ζήτησαν την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

τουρκικα πλοια

Και συνεχίζει η ενημέρωση:

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία απέσυρε το σεισμικό ερευνητικό σκάφος της, Oruç Reis.

Αυτό οδήγησε τον Ύπατο Εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο Josep Borrell στο να μιλήσει για ένα "βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση" και να ζητήσει περαιτέρω διάλογο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει συζήτηση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι πιθανό - εκτός αν πραγματοποιηθεί περαιτέρω αποκλιμάκωση - η συζήτηση να επικεντρωθεί τελικά στην κρίση και στις πτυχές διαχείρισης της, και όχι στη μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση της ΕΕ για την Τουρκία. Η Τουρκία είναι μια υποψήφια χώρα της ΕΕ με την οποία έχουν παγώσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις από το 2018. Παραμένει εταίρος για την ΕΕ σε μια σειρά τομέων, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης. Για 21 κράτη μέλη της ΕΕ, η Τουρκία είναι επίσης σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει δείξει ολοένα και πιο αποφασιστική συμπεριφορά και προθυμία να ασκήσει την εξουσία της σε περιφερειακό επίπεδο. Η δραστηριότητα γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι το μόνο αμφιλεγόμενο ζήτημα. Η μονομερής στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Συρίας το φθινόπωρο του 2019 και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, συνέβαλαν επίσης στην ταχεία επιδείνωση των σχέσεων, φέρνοντας τον Ύπατο Εκπρόσωπο Borrell να χαρακτηρίσει την τρέχουσα κατάσταση ως "κρίσιμη στιγμή" στην ιστορία των διμερών σχέσεων. Επιπλέον, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, καθώς και για τη μονομερή απόφαση τροποποίησης του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο μακροχρόνια ζητήματα που θα μπορούσαν, εάν αντιμετωπιστούν παράλληλα, να συμβάλουν εγκαίρως στην εξομάλυνση των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας

Σύμφωνα με την ενημέρωση απο τις Βρυξέλλες: Πρώτον, υπάρχει ανάγκη να επιλυθούν οι υφιστάμενες θαλάσσιες διασυνοριακές διαφορές, η πηγή παλαιότερης και τρέχουσας κλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό θα απαιτούσε από τα μέρη να παραπέμψουν το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ δέχονται εκ των προτέρων ότι το Δικαστήριο στην απόφασή του ενδέχεται να μην εκπληρώσει πλήρως τις αρχικές αξιώσεις τους.

Δεύτερον, υπάρχει ανάγκη επίλυσης στο Κυπριακό. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπόρελ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και να αποκατασταθεί ο διάλογος με την Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολούθησε στενά την εξέλιξη της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε απόκλιμάκωση, εξέφρασε την υποστήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο, καταδίκασε τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας και υποστήριξε την άποψη ότι πρέπει να θεσπιστούν στοχοθετημένες κυρώσεις, εάν, από τη στιγμή που θα συναντηθούν οι ηγέτες της ΕΕ, η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο δεν έχει βελτιωθεί.

Νωρίτερα το καλοκαίρι του 2020, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Borrell επιβεβαίωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να συζητήσει "έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων" σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόοδος στη διεξαγωγή διαλόγου με την Τουρκία.

Η Κύπρος απειλεί να μπλοκάρει πρόσθετες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας σε περίπτωση που δεν εγκριθούν νέες κυρώσεις στην Τουρκία.

Άλλα θέματα εξωτερικών σχέσεων

Οι ηγέτες της ΕΕ θα μπορούσαν και πάλι να εξετάσουν την κατάσταση στη Λευκορωσία, όπου ο λαός της Λευκορωσίας που ζητά ελευθερία αντιμετωπίζει καταστολή. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να εγκρίνει νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία εάν το Συμβούλιο εγκρίνει πριν από τη σύνοδο κορυφής. Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ ενδέχεται να κληθούν να εξετάσουν από κοινού τις κυρώσεις στη Λευκορωσία και την Τουρκία, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία πριν την Σύνοδο Κορυφής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΑ 21 Ιουν 2021 | 15:45

Αντζελίνα Τζολί: Επισκέφθηκε καταυλισμό προσφύγων στην Μπουρκίνα Φάσο [Εικόνες-Βίντεο]

Βρίσκομαι εδώ για να επιδείξω την αλληλεγγύη μου στον λαό της Μπουρκίνα Φάσο, δήλωσε η Αντζελίνα Τζολί

ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΗΣ 21 Ιουν 2021 | 15:30

Ανατριχίλα στη Γαλλία: Σκότωσε τον πατριό της που την βίαζε από 12 ετών - Την ανάγκασε να τον παντρευτεί και την εξέδιδε

Μια γυναίκα στη Γαλλία κάθεται στο εδώλιο για τον φόνο του βασανιστή- πατριού και κατόπιν συζύγου της

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ 21 Ιουν 2021 | 14:35

Πολιτική κρίση στη Σουηδία: Πέρασε η πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Λεβέν - Η πρώτη στην ιστορία της χώρας

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν, έχει στη διάθεσή του μία εβδομάδα προκειμένου είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές είτε να παραιτηθεί.

"ΟΥΤΕ ΕΧΩ ΦΥΛΑΚΙΣΤΕΙ" 21 Ιουν 2021 | 12:17

Νέο βίντεο του Τούρκου μαφιόζου: Δεν πέθανα, αλλά υπάρχει μεγάλο ρίσκο να με δολοφονήσουν

Όπως εξηγεί ο Σεντάτ Πεκέρ, οι αρχές της χώρας που μένει – πιθανόν Ντουμπάι- του ζήτησαν επειδή υπάρχει σχέδιο συνωμοσίας εναντίον του να μην να μην ανεβάζει βίντεο για 15 τουλάχιστον ημέρες.

ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ 21 Ιουν 2021 | 12:07

Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν: Ζήτημα απαγόρευσης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Το Συνταγματικό Δικαστήριο δέχθηκε να εξετάσει την προσφυγή με την οποία ζητείται να τεθεί εκτός νόμου το φιλοκουρδικό HDP.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ 21 Ιουν 2021 | 09:23

Το πείραμα της Γερμανίας: Βασικό εισόδημα 1.200 ευρώ το μήνα και αν θέλεις... δουλεύεις κιόλας

Προς το παρόν αυτό αφορά τους 122 συμμετέχοντες σε πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε στη Γερμανία.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 20 Ιουν 2021 | 23:12

Περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία: Χαμηλές πτήσεις για Λεπέν και Μακρόν - Αποχή ρεκόρ

Απογοήτευση για την γαλλική ακροδεξιά που καταγράφει χαμηλότερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία.

20 Ιουν 2021 | 21:11

Νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Μόσχας ετοιμάζει η Ουάσινγκτον για τον Αλεξέι Ναβάλνι

Κυρώσεις κατά της Μόσχας ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, με αφορμή την δηλητηρίαση του ρώσου αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥΚΡΙ- ΜΑΝΓΚΟΥΣ 20 Ιουν 2021 | 21:02

Η Αιγυπτος ζητάει να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σ. Σούκρι, ζήτησε εκ νέου την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη, σε διαβουλεύσεις με την ομόλογό του της Λιβύης , Ν. Μανγκούς, στο Κάιρο.

ΤΡΟΠΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΚΛΟΝΤΕΤ 20 Ιουν 2021 | 20:56

Τραγωδία στις ΗΠΑ: 10 νεκροί, ανάμεσά τους 9 παιδιά, σε καραμπόλα αυτοκινήτων στην Αλαμπάμα [βίντεο]

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 9 παιδιά, κοντά στο Γκράνβιλ της Αλαμπάμα, λόγω της τροπικής καταιγίδας Κλοντέτ που πλήττει την περιοχή.

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΡΙΣ 20 Ιουν 2021 | 19:02

Βρετανία - Τζον Μπέρκοου: Ο απίθανος πρώην πρόεδρος της Βουλής εγκατέλειψε τον Τζόνσον και προσχώρησε στους Εργατικούς

Ο Τζον Μπέρκοου δήλωσε πως θέλει να βοηθήσει το Εργατικό Κόμμα για να απομακρυνθεί ο Τζόνσον από την πρωθυπουργία.