Άλμπερτ Μπούρλα: Ο Έλληνας "Μister Pfizer" που αναμένεται να "δώσει" το εμβόλιο για τον κορονοϊό στην ανθρωπότητα

Ποιος είναι ο Έλληνας επικεφαλής της Pfizer που αναμένεται να ανακοινώσει πρώτος το εμβόλιο για τον κορονοϊό

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αλμπερτ Μπουρλα

​Η αμερικανική φαρμακευτική Pfizer φαίνεται πως "θα κοψει πρώτη το νήμα του τερματισμού" και θα δώσει στην ανθρωπότητα το πρώτο εμβόλιο για τον κορονοϊό καθώς σκοπεύει να ζητήσει επείγουσα έγκριση για το πειραματικό της εμβόλιο από τις αμερικανικές αρχές την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε περίπτωση που συμβεί αυτό και λάβει έγκριση το εμβόλιο της Pfizer, την ανακοίνωση για το πρώτο εμβόλιο που θα ριχτεί στη μάχη για τον κορονοϊό θα την κάνει ένας Έλληνας καθώς στο "τιμόνι" του αμερικανικού κολοσσού της φαρμακοβιομηχανίας βρίσκεται ο εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος, Άλμπερτ Μπούρλα.

Άλμπερτ Μπούρλα

"Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, υποθέτοντας ότι τα δεδομένα θα είναι θετικά, η Pfizer θα ζητήσει επείγουσα έγκριση χρήσης στις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο αφού περάσουμε το στάδιο της ασφάλειας, στη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας του Νοεμβρίου", αναφέρει ο Άλμπερτ Μπούρλα σε ανοικτή επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναπτερώνοντας της ελπίδας της ανθρωπότητας για το φάρμακο-απάντηση στην πανδημία που μαστίζει την υφήλιο.

Ποιος είναι όμως ο Άλμπερτ Μπούρλα; Θα περίμενε κανείς πως πρόκειται περί Έλληνα ομογενή καθώς το να φτάσει κάποιος στην κορυφή μιας τέτοιας εταιρείας θα προϋπέθετε αμερικανική Παιδεία και το κυριότερο για να φτάσει κανείς σε μια τέτοια θέση, συναναστροφή με υψηλές επαφές του corporate χώρου των ΗΠΑ. Δεν είναι όμως έτσι.

Βέρος Σαλονικιός με το ζόρι "κατέβηκε" στην Αθήνα

Ο Άλμπερτ Μπούρλα είναι από τους Θεσσαλονικιούς που λατρεύουν την πόλη τους και δεν την αποχωρίζονται με τίποτα. Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή", "η Θεσσαλονίκη ήταν και είναι το κέντρο της ζωής μου" καθώς εκεί γεννήθηκε, μεγάλωσε, σπούδασε, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε ενώ δεν χάνει ευκαιρία όταν έχει ελεύθερο χρόνο να την επισκέπτεται.

Άλμπερτ Μπούρλα

Όπως αναφέρει, ο ίδιος δεν ήθελε "να κατέβει στην Αθήνα" όταν βρέθηκε η Pfizer στο δρόμο του και του ζήτησε να γίνει μέλος της ομάδας της στην πρωτεύουσα. Οι λόγοι; Ο πρώτος ήταν ότι δεν ήθελε να ζήσει στην Αθήνα και ο δεύτερος γιατί δεν ήθελε να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα. Εντέλει δέχτηκε, έχοντας στον νου του να κάτσει ένα με δύο χρόνια, όμως στο τέλος όπως δηλώνει ερωτεύτηκε και τη δουλειά στην Pfizer αλλά και την ίδια την Αθήνα.

"Σαν την Χαλκιδική δεν έχει"

Σαν βέρος Σαλονικιός δεν θα μπορούσε να μην έχει αδυναμία στην Χαλκιδική η οποία αποτελεί τον νούμερο ένα προορισμό για απόδραση όταν έχει χρόνο. Εκεί, έχει και ένα σπίτι το οποίο αγόρασε το 2009 ενώ μέχρι τότε όπως ανέφερε στην συνέντευξή του, επισκέπτονταν κάποιο από τα νησιά της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τη χρονιά που αγόρασε το σπίτι στην Χαλκιδική την επισκέπτεται συχνά φανερώνοντας την αδυναμία του, κάνοντας γνωστό παράλληλα πως και ο κολλητός του φίλος αγόρασε το διπλανό οίκημα και από τότε εξακολουθούν να παραθερίζουν μαζί.

Άλμπερτ Μπούρλα

"Είμαι τυπικός Έλληνας"

Όπως έκανε γνωστό ο Άλμπερτ Μπούρλα, η οικογένειά του έχει πολύ ισχυρούς δεσμούς με τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα και αυτό το στοιχείο τον έκανε να προσπαθήσει να μεταλαμπαδεύσει αυτούς τους δεσμούς και στα παιδιά του που έχουν μεγαλώσει στις ΗΠΑ και επισκέπτονται την Ελλάδα οικογενειακώς μόνο στις διακοπές για να δουν την αδελφή του με τα παιδιά της και τα πεθερικά του που είναι στη Θεσσαλονίκη.

"Η ελληνικότητά μου φαίνεται και στον τρόπο που κινούμαι και συμπεριφέρομαι", δηλώνει ο κ. Μπούρλα, τονίζοντας ότι "είμαι περισσότερος ένας τυπικός Έλληνας από ότι ένας τυπικός Αμερικανός", δίνοντας το στίγμα του πόσο επηρεασμένος είναι στην ζωή και την καθημερινότητά του από τον τόπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε και ξεκίνησε την σταδιοδρομία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η προσωπική σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Άλμπερτ Μπούρλα έκανε γνωστό στην συνέντευξή του στην ¨Καθημερινή" ότι έχει αναπτύξει προσωπική σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνο τυχαία δεν ήταν άλλωστε και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στα τέλη Αυγούστου, την οποία ο και ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε "φιλική".

"Φιλική συνάντηση και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Άλμπερτ Μπούρλα, διευθύνοντα σύμβουλο του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer. Ένας Έλληνας που βρίσκεται στη διεθνή πρωτοπορία της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας", είχε γράψει ο πρωθυπουργός στην σχετική ανάρτηση κάνοντας γνωστό και το θέμα της συνάντησης.

Άλμπερτ Μπούρλα

"Μιλήσαμε για τη μεγάλη επένδυση της εταιρίας στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη. Ένα από τα έξι κέντρα ψηφιακών ερευνών της Pfizer στον κόσμο, που μέχρι το τέλος του χρόνου θα απασχολεί 200 επιστήμονες της χώρας μας. Κυρίως, όμως, άκουσα από τον κ. Μπούρλα τα καλά νέα από το μέτωπο του εμβολίου κατά του Covid-19", είχε επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης για το τετ α τετ με τον "Mr Pfizer".

Το μήνυμα Μπούρλα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

"Καθώς πλησιάζουμε σε μια σημαντική ανάγνωση δεδομένων από το πρόγραμμα εμβολίων COVID-19, ήθελα να μιλήσω απευθείας με τα δισεκατομμύρια ανθρώπους, εκατομμύρια επιχειρήσεις και εκατοντάδες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο που επενδύουν τις ελπίδες τους σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό COVID- 19 εμβόλιο για να ξεπεραστεί αυτή η πανδημία.

Γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με το τι ακριβώς θα χρειαστεί για να διασφαλιστεί η ανάπτυξή του και η έγκρισή του, και λαμβάνοντας υπόψη τα κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας και τη σημασία της διαφάνειας, θα ήθελα να δώσω μεγαλύτερη σαφήνεια γύρω από τα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης για την Pfizer και το συνεργαζόμενο εμβόλιο COVID-19 της BioNTech.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπάρχουν τρεις βασικοί τομείς όπου, όπως και με όλα τα εμβόλια, πρέπει να επιδείξουμε επιτυχία για να ζητήσουμε έγκριση για δημόσια χρήση. Πρώτον, το εμβόλιο πρέπει να αποδειχθεί αποτελεσματικό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου COVID-19 σε τουλάχιστον την πλειονότητα των εμβολιασμένων ασθενών. Δεύτερον και εξίσου σημαντικό, το εμβόλιο πρέπει να αποδειχθεί ασφαλές, με ισχυρά δεδομένα ασφάλειας που παράγονται από χιλιάδες ασθενείς. Και τέλος, πρέπει να αποδείξουμε ότι το εμβόλιο μπορεί να παρασκευάζεται με συνέπεια με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη του κοινού και να ξεκαθαριστεί η σύγχυση, πιστεύω ότι είναι σημαντικό για το κοινό να κατανοήσει τα εκτιμώμενα χρονοδιαγράμματα για καθέναν από αυτούς τους τρεις τομείς.

Όπως είπα προηγουμένως, λειτουργούμε με την ταχύτητα της επιστήμης. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να γνωρίζουμε εάν το εμβόλιο μας θα έχει τεθεί σε ισχύ έως τα τέλη Οκτωβρίου. Για να γίνει αυτό, πρέπει να συγκεντρώσουμε έναν ορισμένο αριθμό περιπτώσεων COVID-19 στη δοκιμή μας για να συγκρίνουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Δεδομένου ότι πρέπει να περιμένουμε να εμφανιστεί ένας ορισμένος αριθμός περιπτώσεων, αυτά τα δεδομένα μπορεί να έρθουν νωρίτερα ή αργότερα με βάση τις αλλαγές στα ποσοστά μόλυνσης.

Καθώς η Pfizer είναι "τυφλή" σχετικά με το ποιος έλαβε το εμβόλιο έναντι του εικονικού φαρμάκου, μια επιτροπή ανεξάρτητων επιστημόνων θα επανεξετάσει τα πλήρη δεδομένα και θα μας ενημερώσει εάν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό ή όχι βάσει προκαθορισμένων κριτηρίων σε βασικά σημεία ενδιάμεσης ανάλυσης καθ 'όλη τη διάρκεια της δοκιμής. Η Pfizer θα συνεχίσει να εκτελεί τη δοκιμή μέσω του τελικού σημείου ανάλυσής της, ακόμη και αν έχει κηρυχθεί αποτελεσματική σε προγενέστερο στάδιο. Με το πνεύμα της ειλικρίνειας, θα μοιραστούμε οποιαδήποτε οριστική ανάγνωση (θετική ή αρνητική) με το κοινό το συντομότερο δυνατό, συνήθως λίγες μέρες μετά την ειδοποίηση των ανεξάρτητων επιστημόνων.

Ένα βασικό σημείο που θα ήθελα να καταστήσω σαφές είναι ότι η αποτελεσματικότητα θα ικανοποιούσε μόνο μία από τις τρεις προϋποθέσεις και, από μόνη της, δεν θα ήταν αρκετή για να υποβάλουμε αίτηση για έγκριση για δημόσια χρήση.

Η δεύτερη απαίτηση είναι να αποδειχθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Τα εσωτερικά μας πρότυπα για την ασφάλεια των εμβολίων και εκείνα που απαιτούνται από τις ρυθμιστικές αρχές είναι υψηλά. Στην περίπτωση της άδειας έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ για πιθανό εμβόλιο COVID-19, η FDA απαιτεί από τις εταιρείες να παρέχουν δύο μήνες δεδομένων ασφαλείας για τους μισούς συμμετέχοντες στη δοκιμή μετά την τελική δόση του εμβολίου. Με βάση την τρέχουσα εγγραφή στη δοκιμή και το ρυθμό δοσολογίας, εκτιμούμε ότι θα φτάσουμε σε αυτό το ορόσημο την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Η ασφάλεια είναι και θα παραμείνει η πρώτη μας προτεραιότητα και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να αναφέρουμε δεδομένα ασφαλείας για όλους τους συμμετέχοντες στη δοκιμή για δύο χρόνια.

Και τέλος, εάν επιτύχουμε μια θετική ένδειξη αποτελεσματικότητας και ένα ισχυρό προφίλ ασφάλειας, η τελευταία απαίτηση θα είναι η υποβολή δεδομένων παρασκευής που αποδεικνύουν την ποιότητα και τη συνέπεια του εμβολίου που θα παραχθεί. Η Pfizer έχει επενδύσει σε κίνδυνο από τις πρώτες μέρες της πανδημίας για να τελειοποιήσει τις παραγωγικές μας διαδικασίες και να αυξήσει γρήγορα την ικανότητα. Αναμένουμε να έχουμε τα δεδομένα κατασκευής μας έτοιμα για υποβολή πριν επιτευχθεί το ορόσημο ασφαλείας.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να είμαι σαφής, υποθέτοντας θετικά δεδομένα, η Pfizer θα υποβάλει αίτηση για χρήση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ αμέσως μετά την επίτευξη του ορόσημου ασφαλείας την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Όλα τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στην εφαρμογή μας στις ΗΠΑ θα εξεταστούν όχι μόνο από τους επιστήμονες του FDA, αλλά και από μια εξωτερική επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων σε μια δημόσια συνεδρίαση που συγκλήθηκε από τον οργανισμό.

Τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα αντικατοπτρίζουν τις καλύτερες εκτιμήσεις μας για το πότε θα μπορούσαν να επιτευχθούν αυτά τα σημαντικά ορόσημα. Εδώ και 171 χρόνια η Pfizer είναι γνωστή για τα ποιοτικά μας πρότυπα. Σκοπός μας είναι να ανακαλύψουμε ανακαλύψεις που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών. Δεν μπορώ να σκεφτώ μια ανακάλυψη που θα ήταν πιο σημαντική για μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων από ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο COVID-19.

Εν τω μεταξύ, ελπίζω εσείς και οι αγαπημένοι σας να μείνετε ασφαλείς και υγιείς".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Δεκ 2021 | 12:29

Κορονοϊός: Η θεραπεία αντισωμάτων των GSK-Vir είναι αποτελεσματική κατά όλων των μεταλλάξεων της Ομικρον

Η θεραπεία των δύο εταιρειών, η sotrovimab, είναι αποτελεσματική κατά και των 37 μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην πρωτεΐνη ακίδα της παραλλαγής Όμικρον.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑ 07 Δεκ 2021 | 11:06

Μεταλλάξεις κορονοϊού: Σημαντικές πληροφορίες για τα στελέχη Ομικρον και Δέλτα από τα CDC

Οι ιοί αλλάζουν συνεχώς και παρουσιάζουν αλλαγές στο γενετικό υλικό τους. Αυτές οι μεταλλάξεις μπορεί να οδηγήσουν στην ανάδυση νέων στελεχών του ιού.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 07 Δεκ 2021 | 09:55

Ελαιόλαδο: Τα "μυστικά" της ποιότητας και ποιο ελαιόλαδο επιλέγουμε για ποια χρήση

Αυτή είναι η εποχή που στην αγορά κυκλοφορεί το αγουρέλαιο, ένα ξεχωριστό ελαιόλαδο με μοναδική γεύση και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

07 Δεκ 2021 | 08:50

Σηκωθείτε από τον καναπέ: Γιατί οι ειδικοί μακροζωίας λένε ότι πρέπει να καθόμαστε στο πάτωμα

Μήπως να αφαιρέσουμε κάποια έπιπλα από το σπίτι μας (και ίσως να ζήσουμε περισσότερα χρόνια);

ΝΕΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 07 Δεκ 2021 | 08:26

Κορονοϊός: Το εμβόλιο της Moderna μετά από πρώτη δόση Pfizer ή AstraZeneca παρέχει καλύτερη προστασία

Διαπιστώθηκε ότι μια δεύτερη δόση Moderna μετά από πρώτη δόση Pfizer δημιουργεί περισσότερα αντισώματα.

ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 06 Δεκ 2021 | 21:02

Θάνος Πλεύρης: Tο λοκντάουν δεν βρίσκεται στο τραπέζι ούτε σε τοπικό επίπεδο

Tο λοκντάουν δεν βρίσκεται στο τραπέζι ούτε σε τοπικό επίπεδο ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ «NATURE AGING» 06 Δεκ 2021 | 18:58

"Βιάγκρα": Υποψήφιο φάρμακο και κατά του Αλτσχάιμερ - Μείωση κατά 69% του κινδύνου εμφάνισης της νόσου

Η χορήγηση του φαρμάκου σιλδεναφίλη, γνωστότερου με τις εμπορικές ονομασίες "Βιάγκρα" και "Revatio", σχετίζεται με μείωση της εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 06 Δεκ 2021 | 13:58

#ZeroStigma: Νίκησε τον φόβο του στίγματος και κάνε την εξέταση για τον HIV

Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης για τον ΗΙV από την Gilead Sciences Ελλάδας.

«ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ» 06 Δεκ 2021 | 11:21

Εμβόλια κορονοϊού και εγκυμοσύνη: Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για όλες τις απορίες των γυναικών

Η Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας και μαζί με το Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ προχωρούν σε δράσεις ενημέρωσης.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 06 Δεκ 2021 | 10:50

Ποιες μάσκες μηδενίζουν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού

Οι καλά εφαρμοσμένες μάσκες FFP2-KN95 μειώνουν πολύ κάτω από 1% την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από κορονοϊό.

06 Δεκ 2021 | 09:05

Διαταραχές περιόδου: Τα αίτια, η αντιμετώπιση και πώς επηρεάζουν τη σύλληψη

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις διαταραχές περιόδου και την "ακατάστατη" περίοδο.