Άγιον Όρος: Πάσχα στο «Περιβόλι της Παναγίας»

Το Θείο Δράμα, ο Θάνατος, η Ανάσταση, η Ζωή, ο αέναος κύκλος της πίστης και η αναζήτηση της πνευματικότητας, απαντώνται στη γεμάτη ταπεινότητα και κατάνυξη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους

|
SHARE THIS
0
SHARES

Το Άγιον Όρος είναι ο πιο σημαντικός μοναστικός ιστός της Ορθοδοξίας, ο τόπος που η εκκλησιαστική παράδοση του έχει αποδώσει το προνόμιο να αποτελεί «το Περιβόλι της Παναγίας».

Μονή Αγίου Γρηγορίου

Πάνω από χίλια χρόνια, στη χερσόνησο του Άθω, στον απόκοσμο παράδεισο της Χαλκιδικής, οι Αγιορείτες μοναχοί, έχουν αφιερώσει την ύπαρξή τους στην συνδιαλλαγή με τον Θεό, στην καλλιέργεια της ψυχής και της ανθρώπινης σωτηρίας.

Μονή Βατοπεδίου

Η μοναστική πολιτεία, αποτελούμενη από 20 αιωνόβια μοναστήρια, με τα εξαρτήματά τους, τις σκήτες, τα κελιά, τα καθίσματα και τα ασκηταριά, άρχισε να θεμελιώνεται γύρω στο 800, με πρώτους ασκητές τον Πέτρο τον Αθωνίτη και τον Άγιο Ευθύμιο τον νέο.

Μονή Διονυσίου

Το 963 ιδρύεται η πρώτη μονή από τον Όσιο Αθανάσιο, η Μεγίστη Λαύρα, ενώ το 972 ο αυτοκράτορας Ιωάννης Τσιμισκής εκδίδει το πρώτο «Τυπικό» του Αγίου Όρους, τον «Τράγο», δηλαδή τους κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας των κοινοβίων, οι οποίοι καταγράφονται πάνω σε τραγίσια περγαμηνή, και αναγνωρίζουν την αυτοτέλεια της μοναστικής κοινότητας. Ανάμεσα στους πιο αρχαίους και αυστηρούς κανόνες, απαράβατος μέχρι σήμερα, το «άβατο», η απαγόρευση της εισόδου κάθε γυναίκας στο Όρος.

 

Χάρη στις αυτοκρατορικές και ιδιωτικές δωρεές, οι μονές ενισχύονται σημαντικά, αποκτούν μετοχιακές εγκαταστάσεις στις εύφορες περιοχές της Χαλκιδικής κατά τον 10ο και 11ο αιώνα, ενώ τον 13ο και 14ο αιώνα η περιοχή δέχεται επιδρομές Φράγκων, Καταλανών και γνωρίζει την σερβική κυριαρχία. Επί οθωμανικής κυριαρχίας, οι Αγιορείτες δηλώνουν υποταγή στους Τούρκους, ωστόσο η μοναστική κοινότητα υπόκειται σε επανειλημμένες καταστροφές και χάνει τα προνόμια της. Παρ’ όλ’ αυτά, το Άγιο Όρος, αποτελεί σημαντικό πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο και εστία παιδείας του ελλαδικού χώρου και των γύρω περιοχών, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Μονή Παντελεήμονος

Στις μέρες μας, μετά από μια περίοδο φθίνουσας πορείας, ο αγιορείτικος μοναχισμός παρουσιάζει μια ανάκαμψη, οι νέοι μοναχοί συνεχώς αυξάνονται και μαζί τους και οι προσκυνητές, που σπεύδουν να αναζητήσουν τη λύτρωση και την επαφή με το Θείο.

Μονή Ξενοφώντος

Όπως κάθε πολιτεία, έτσι και το Άγιον 'Ορος έχει κι αυτό την πρωτεύουσά του, τις Καρυές, που βρίσκονται στο κέντρο της αθωνικής χερσονήσου. Η μικρή πρωτεύουσα των 200 κατοίκων, χτισμένη σε υπέροχο φυσικό περιβάλλον, με πετρόχτιστα οικοδομήματα αξιόλογης αρχιτεκτονικής, διαθέτει εργαστήρια, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, εκκλησίες και κονάκια στα οποία διαμένουν οι αντιπρόσωποι των μονών.

Μονή Σίμωνος Πέτρας

Οι είκοσι μονές του Αγίου Όρους, μοναδικά αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα, απλώνονται στις δασωμένες βουνοπλαγιές, πάνω από τις απόκρημνες δαντελένιες ακτές του Σιγγιτικού κόλπου. Δεκαεπτά ελληνικές, μια ρώσικη, μια σερβική και μια βουλγαρική, οι μονές διακρίνονται σε ιδιόρρυθμες, όπου οι μοναχοί επιτρέπεται να έχουν προσωπική περιουσία, φαγητό και πρόγραμμα και σε κοινόβιες, όπου ενδυμασία, διατροφή, λατρεία και εργασία είναι κοινές.

 

Οι αγιορείτικες μονές ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο και μετρούν το χρόνο από τη δύση του ηλίου και όχι από τα μεσάνυχτα. Για να επισκεφθεί και να διαμείνει κάποιος στο Άγιο Όρος, χρειάζεται ειδική άδεια από το γραφείο της Ιεράς Επιστασίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία παραλαμβάνεται από το γραφείο προσκυνητών Αγίου Όρους στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, το τελευταίο «κοσμικό» κέντρο πριν την Αθωνική πολιτεία. Καθημερινά φέρι μποτ εκτελούν δρομολόγια από την Ουρανούπολη προς το κεντρικό λιμάνι του Αγίου Όρους, τη Δάφνη, καθώς και προς τους αρσανάδες, δηλαδή τα λιμανάκια των μονών της δυτικής πλευράς της χερσονήσου.

 

Το Πάσχα

Ξεχάστε όσα ξέρετε από τον κοσμικό εορτασμό της Ανάστασης. Στο Άγιο Όρος, η ακολουθία της Ανάστασης ξεκινά γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα και ολοκληρώνεται με το χάραμα, με τις καμπάνες να χτυπάν χαρμόσυνα. Μετά το τέλος της Ακολουθίας, μοναχοί και πιστοί παρακάθονται στην Τράπεζα για το Πασχαλινό τραπέζι που αποτελείται μονό από ψαρόσουπα και ψάρι ενώ γύρω στις 12 με 1 το μεσημέρι τελείται ο εσπερινός της αγάπης με τις καμπάνες να ηχούν ασταμάτητα.

Μονή Ξενοφώντος

Τη Δευτέρα του Πάσχα, γίνεται περιφορά της θαυματουργής εικόνας του Άξιον Εστί στις Καρυές. Η Θεία Λειτουργία τελείται στον Ιερό Ναό του Πρωτιάτου και ακολουθεί η περιφορά της εικόνας, με την ηγεσία της Αγιορείτικης πολιτείας, κοσμικούς, μοναχούς και εκατοντάδες προσκυνητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook