Αιγαίο: η καλύτερη θάλασσα με...κρασί

Το εξειδικευμένο περιοδικό Wine Enthusiast εκτόξευσε τα νησιά του Αιγαίου στην πρώτη θέση της λίστας «Οι 10 καλύτεροι οινικοί προορισμοί για το 2014». Κερνάμε Ασύρτικο, Μοσχάτο ή Μανδηλάρι!

aigaio-i-kaluteri-thalassa-mekrasi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Την ετήσια λίστα με τους καλύτερους προορισμούς για οινοτουρισμό δημοσίευσε στο τεύχος Ιανουαρίου το έγκυρο περιοδικό Wine Enthusiast για τους φανατικούς φίλους του κρασιού, που επιλέγουν να ταξιδεύουν σε τόπους που συνδυάζουν τους δρόμους τους κρασιού με την ξεκούραση. Τα νησιά του Αιγαίου – και δη η Σαντορίνη, η Σάμος και η Κρήτη – φιγουράρουν φέτος στην πρώτη θέση, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε εκατοντάδες περιοχές απ' όλο τον κόσμο.

 

«Με τα ασβεστωμένα χωριά που κρέμονται από απότομες πλαγιές, που μοιάζουν λες και θα πέσουν απότομο στην βαθιά γαλάζια θάλασσα, λίγοι άνθρωποι θα σκέφτονταν τα νησιά του Αιγαίου σαν οινικό προορισμό». Μ' αυτή την αποστροφή ξεκινούν την παρουσίαση της Σαντορίνης, τη Σάμου και της Κρήτης, οι συντάκτες του περιοδικού. «Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα διαπιστώσετε ότι η Σαντορίνη στην πραγματικότητα είναι ένα μεγάλο αγρόκτημα, η Σάμος είναι ένας τεράστιος αμπελώνας που απλώνεται πάνω στο όρος Άμπελος και η Κρήτη είναι η φιλόξενη πατρίδα μιας ποικιλίας από λευκά και κόκκινα σταφύλια. Και τα τρία νησιά έχουν άριστες επιλογές σε κρασιά και τοπικό φαγητό και το δίκτυο των πλοίων και των πτήσεων κάνουν την επίσκεψη σ' αυτά πολύ βολική και εύκολη».

 

Το άρθρο του περιοδικού συνεχίζει προσφέροντας στους αναγνώστες του όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για τις τοπικές ποικιλίες. Έτσι, προτείνει στους επισκέπτες της Σαντορίνης να «γνωρίσουν πρώτα το Ασύρτικο, που είναι η πιο σημαντική ποικιλία στο νησί, σπιρτόζα, καθαρή και ευχάριστα όξινη –κρασί που συνοδεύει ψητό χταπόδι και ντοματοκεφτέδες– το Αϊδάνι, ένα ελαφρύ λευκό αρωματικό κρασί και τις ποικιλίες Βουδόματο και Μαυροτράγανο, δύο σπάνιες και ενδιαφέρουσες ποικιλίες κόκκινων κρασιών που συνδυάζονται υπέροχα με την τοπική κουζίνα. Η Σάμος είναι γνωστή για τα γλυκόπιοτα κρασιά της, από την ποικιλία Μοσχάτο, ενώ η Κρήτη προσφέρει μια ποικιλία από κρασιά, που περιλαμβάνουν την πικάντικη Βηλάνα, το Βιδιανό με τα αρώματα βερίκοκου και το Μανδηλάρι που θεωρείται ένα απ' τα καλύτερα αρωματικά κόκκινα κρητικά κρασιά, που συνοδεύει άριστα αρνάκι».

 

Η ανέξοδη και ευπρόσδεκτη διαφήμιση των νησιών ολοκληρώνεται με προτάσεις για το φαγητό, τη διαμονή, τις δραστηριότητες και φυσικά, τα οινοποιεία που αξίζει να επισκεφτούν σε κάθε νησί: τον συνεταιρισμό Santo Wines στη Σαντορίνη, όπου θ' αγοράσουν τα κρασιά τους αλλά και τα τοπικά προϊόντα (φάβα, πάστες ντομάτα, τυρί, ελιές), το Οινοποιείο Μπουτάρη στο Σκαλάνι του Ηρακλείου Κρήτης, για να δοκιμάσουν κρασιά και να μάθουν την ιστορία της ελληνικής οινοπαραγωγής στον πολυχώρο εκδηλώσεων του οινοποιείου, στο Οινοποιείο Μαλαγάρι -κομμάτι της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου- για οινικές δοκιμές στα τοπικά γλυκά κρασιά αλλά και στο Μουσείο Σαμιακού Οίνου.

 

Οι υπόλοιποι προορισμοί βρίσκονται στο Μεξικό, τις ΗΠΑ, την Αργεντινή, τη Γερμανία, την Αυστραλία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook