Guardian: Διακοπές στις Σποράδες και την Εύβοια

Στο πρώτο από τα καλοκαιρινά του αφιερώματα στην Ελλάδα, ο Guardian προτείνει τις Σποράδες του Mamma Mia! και την Εύβοια, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας που τα προτιμούν οι Έλληνες

guardian-diakopes-stis-sporades-kai-tin-euboia
|
SHARE THIS
0
SHARES

Στις Σποράδες των 24 νησιών – εκ των οποίων όμως κατοικούνται μόνο τα τέσσερα, η Σκιάθος, η Σκόπελος, η Αλόννησος και η Σκύρος – και την Εύβοια, ταξιδεύει ο Guardian τους αναγνώστες του, προτείνοντας τους ενδεικτικές τιμές και επιλογές για εβδομαδιαίες διακοπές τον Αύγουστο.

 

Η Σκιάθος είναι το νησί με τις περισσότερες επισκέψεις, χάρη στο διεθνές της αεροδρόμιο και τις αμμουδερές παραλίες της. Μακριά από την ακτή μπορείς να βρεις απομονωμένα πεζοπορικά μονοπάτια και Βυζαντινά μοναστήρια.

 

Η Σκόπελος είναι μεγαλύτερη, αλλά με λιγότερους επισκέπτες από τη Σκιάθο. Το σκηνικό της είναι πανέμορφο και δεν έχει αλωθεί από την ανάπτυξη και αυτός αναδείχθηκε μέσα από την ταινία Mamma Mia!

 

Ακόμα πιο τραχιά είναι η Αλόννησος, στη μέση ενός θαλάσσιου πάρκου, περικυκλωμένη από μικρά ακατοίκητα νησιά. Οι επισκέπτες έχουν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία, αλλά διατηρεί την ομορφιά της και μερικές ξεχωριστές πεζοπορικές διαδρομές.

 

Η Σκύρος έχει τους πιο λίγους επισκέπτες στις παραδοσιακές Σποράδες, τουλάχιστον όσο μιλάμε για ξένους τουρίστες. Όσοι όμως βρουν το δρόμο και φτάσουν εδώ, ανταμείβονται από μια μοναδική ατμόσφαιρα που μπλέκει το παραδοσιακό Ελληνικό με τον «εναλλακτικό» ρυθμό.

 

Αν και δεν είναι ακριβώς κομμάτι των Σποράδων, η Εύβοια βρίσκεται στη δυτική ακτογραμμή της Ελλάδας και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί μετά την Κρήτη. Βρίσκεται βολικά κοντά στην Αθήνα και χάρη στο εύφορο βορά και τον ορεινό νότο της, προσφέρει πλούσιες ταξιδιωτικές επιλογές.

Μη χάσετε (όπως προτείνει ο Guardian)

Η Σκιάθος είναι οι παραλίες που δεν πρέπει να χάσει κανείς, αλλά και το Κάστρο-η παλιά πρωτεύουσα του νησιού- που εγκαταλείφθηκε τον 19ο αιώνα και αξίζει να περπατήσεις μέχρι εκεί.

 

Στη δυτική πλευρά της Σκοπέλου θα βρεις τις πιο όμορφες παραλίες, όπως την Καστάνη, που πλέον όμως έχει πάρα πολύ κόσμο λόγω της ταινίας Mamma Mia! Καθώς εκεί έγιναν πολλά γυρίσματα. Στα «πρέπει» του νησιού είναι και το εκκλησάκι του Αη Γιάννη στο Καστρί, όπου γυρίστηκε η περιβόητη σκηνή του γάμου και φυσικά αξίζει να πας έστω και αργά, για να θαυμάσεις το ηλιοβασίλεμα

 

Η Αλόννησος προσφέρεται για πεζοπορίες και η πιο εύκολη διαδρομή για να ξεκινήσεις είναι απ' το καλντερίμι που οδηγεί στη Χώρα, την παλιά πρωτεύουσα που εγκαταλείφθηκε λόγω του σεισμού το 1965. Φανταστική θέα, όταν έχει καθαρή ατμόσφαιρα μπορείς να δεις μέχρι τον Άθω. Επίσης, αξίζει μαι βόλτα στο Εθνικό θαλάσσιο πάρκο που δημιουργήθηκε το 1992, για την προστασία της φώκιας μονάχους μονάχους.

Εναλλακτική η Σκύρος, με μεγάλη ιστορία, ο Guardian προτείνει για μια πρώτη γνωριμία να τη γνωρίσεις στη μεγάλη γιορτή του νησιού, τις Απόκριες, όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο το έθιμο του «Χορού του Τράγου» με τον Γέρο και την Κορέλα, με τους άντρες που φοράνε προβιές από κατσίκες και «παντρεύονται» κόρες (επίσης άντρες ντυμένους γυναικεία) σε ένα παγανιστικό έθιμο που χάνεται στο βάθος των αιώνων.

Για την Εύβοια, η ανατολική ακτή που απλώνεται στα πόδια των ορέων της Στενής είναι ένα θέαμα μοναδικό, που μπορείς να δεις και με ένα απλό αυτοκίνητο, πίνοντας το τοπικό αναζωογονητικό νερό και πεζοπορώντας σε υπέροχα μονοπάτια.

Νότια της Λίμνης είναι το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, σε μια προνομιακή θέση πάνω στο βουνό, σαν να επιτηρεί την ενδοχώρα της Εύβοιας. Αν είστε τυχεροί, κάποια από τις μοναχές που ζουν εκεί θα σας ξεναγήσουν.

Η Νότια Εύβοια είναι τα βουνά της, ακόμα και η «δύσκολη» λόγω υψομέτρου Όχη (1.399μ.) με τις πολλές πεζοπορικές διαδρομές. Μια πιο εύκολη βόλτα που όμως θα ανταμείψει και τον πιο απαιτητικό, είναι προς το φαράγγι του Δημοσάρη, που οδηγεί δίπλα από νερόμυλους, στη φανταστική παραλία των Καλλιανών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook