Μην πυροβολείτε τον μάγειρα του αεροπλάνου!

Ο τελευταίος που ευθύνεται για την αδιάφορη εως κακή γεύση που έχει το φαγητό που βρίσκεται μέσα στο δίσκο σου, είναι ο μάγειρας που το επιμελήθηκε στο έδαφος! Θέλεις να μάθεις τις πταίει;

min-puroboleite-ton-mageira-tou-aeroplanou
|
SHARE THIS
0
SHARES

Όλοι ή σχεδόν όλοι έχουμε κάποια φορά στη ζωή μας αναρωτηθεί: πώς γίνεται και το φαγητό στο αεροπλάνο τις περισσότερες φορές... δεν τρώγεται; Είτε είναι ψάρι, είτε κοτόπουλο είτε ακόμη μακαρόνια, κάθε γεύμα που σερβίρεται στον αέρα μοιάζει να είναι ανυπόφορα χειρότερο απ' ότι το αντίστοιχο πιάτο που θα δοκιμάσεις στο έδαφος. Στην πραγματικότητα, όπως λένε οι ειδικοί, το πρόβλημα δεν κρύβεται στο φαγητό.

στα 35.000 πόδια, το πρώτο πράγμα που χάνεις είναι η αίσθηση της γεύσης και δεν είναι η ποιότητα του φαγητού και των υλικών που φταίνε, αλλά ο χώρος που τα απολαμβάνεις

Η αλήθεια είναι ότι στα 35.000 πόδια, το πρώτο πράγμα που χάνεις είναι η αίσθηση της γεύσης και δεν είναι η ποιότητα του φαγητού και των υλικών που φταίνε, αλλά ο χώρος που τα απολαμβάνεις. Μάλιστα έχουν γίνει και σχετικά τεστ: το Ινστιτούτο Φράουνχοφερ, ένας ερευνητικός οργανισμός με βάση στη Γερμανία, ερεύνησε γιατί ένα πιάτο που είναι υπέροχο σε ένα καλό εστιατόριο, στον αέρα μετατρέπεται σε ένα πιάτο «ανιαρό».

Σε μια καμπίνα που κατασκευάστηκε να προσομοιάζει το περιβάλλον ενός αεροσκάφους, οι ερευνητές δοκίμασαν φαγητά τόσο σε συνθήκες πίεσης ή μεγάλου υψομέτρου από τη θάλασσα και οι διαφορές στη γεύση ήταν εντυπωσιακές.

η ατμόσφαιρα στην καμπίνα, σε συνδυασμό με τον κρύο, ξηρό αέρα, κάνει τους αισθητήρες της γεύσης να μουδιάζουν, σχεδόν όπως όταν κάποιος είναι κρυωμένος

Τα τεστ αποκάλυψαν ότι η ατμόσφαιρα στην καμπίνα, σε συνδυασμό με τον κρύο, ξηρό αέρα, κάνει τους αισθητήρες της γεύσης να μουδιάζουν, σχεδόν όπως όταν κάποιος είναι κρυωμένος. Μάλιστα, η αντίληψη μας για τα αλμυρά ή τα γλυκά μειώνεται κατά τριάντα τοις εκατό στα μεγάλα υψόμετρα. Την κατάσταση επιβαρύνει και η μειωμένη υγρασία στην καμπίνα, που «στεγνώνει» τους αισθητήρες της μύτης, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να νιώσεις το άρωμα ενός συστατικού ή ενός πιάτου.

Ωστόσο, αν και οι «μπλοκαρισμένοι» αισθητήρες είναι αναμφίβολα, ο κύριος λόγος που το φαγητό των αεροπορικών εταιρειών δεν είναι εύγευστο, και η ίδια η διαδρομή του φαγητού, ώσπου να φτάσει από την κουζίνα του catering όπου μαγειρεύεται, σερβιρισμένο μέσα στο δίσκο σου, δεν βοηθά την κατάσταση.

Όταν το φαγητό ετοιμαστεί, καταψύχεται και αποθηκεύεται μέχρι να έρθει η ώρα να φορτωθεί στο φορτηγό κι από εκεί στο αεροπλάνο όπου και θα σερβιριστεί στους επιβάτες αρκετές ώρες αργότερα. Τη στιγμή λοιπόν που το φαγητό θα ζεσταθεί σε φούρνους μικροκυμάτων, θα καταλήξει να είναι σκληρό και στεγνό.

η ίδια η διαδρομή του φαγητού, ώσπου να φτάσει από την κουζίνα του catering όπου μαγειρεύεται, σερβιρισμένο μέσα στο δίσκο σου, δεν βοηθά την κατάσταση

Αφού λοιπόν και μέσα στην καμπίνα να σου μαγείρευαν το φαγητό, φρέσκο και ζουμερό, το γευστικό αποτέλεσμα πάλι δεν θα σε ικανοποιούσε λόγω των υψομετρικών συνθηκών, στην ακραία περίπτωση που δεν μπορείς επ' ουδενί να φας το φαγητό που σου σερβίρουν, καλύτερα είναι να γευματίζεις πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook