Οι χειρότερες ταξιδιωτικές συμβουλές

Ποιες είναι οι χειρότερες ταξιδιωτικές συμβουλές που μπορεί να ακούσεις και πώς να τις διαχειριστείς!

oi-xeiroteres-taksidiwtikes-sumboules
|
SHARE THIS
0
SHARES

Είσαι γυναίκα που ταξιδεύεις μόνη; Δοκιμάζει από τον πλανόδιο πωλητή τους λαχταριστούς μεζέδες; Προγραμμάτισες το ταξίδι στην λεπτομέρεια; Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που προβληματίζουν έναν ταξιδιώτη και που συγκεντρώνουν αμφιλεγόμενες απαντήσεις ή προσφέρονται για αντιπαραθέσεις για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνεις. Οι έμπειροι ταξιδιώτες του Lonely Planet πάντως, συμφωνούν ότι οι παρακάτω είναι οι χειρότερες ταξιδιωτικές συμβουλές.

Οι γυναίκες δεν πρέπει να ταξιδεύουν ποτέ μόνες

Είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες και αμφιλεγόμενες προτάσεις. Η απάντηση φυσικά είναι ότι «εξαρτάται». Περιοχές όπως η Ινδία και ορισμένες χώρες στη Μέση Ανατολή μπορεί να είναι πρόκληση για γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες. Αβάσιμες όμως προειδοποιήσεις ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να ταξιδεύουν μόνες σε μέρη σαν την Ταϊλάνδη ή -πιο αστεία ακόμα- στην Αγγλία είναι αυτές που κάνουν τους «επαγγελματίες» ταξιδιώτες να εξανίστανται. Άσχημα πράγματα μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε χώρα, σε άνδρες και γυναίκες και η καλύτερη συμβουλή είναι να μην παίρνεις ρίσκα που δεν θα έπαιρνες και στη χώρα σου.

Μην τρως το φαγητό του δρόμου

Αυτή είναι η χειρότερη συμβουλή στην ιστορία των ταξιδιωτικών οδηγιών. Ναι, σε ορισμένες χώρες θα πρέπει να ληφθούν κάποιες προφυλάξεις όταν επιλέγεις έναν πλανόδιο πωλητή τροφίμων – αλλά τα φαγητά του δρόμου είναι αναμφισβήτητα ο πιο άμεσος και φθηνός τρόπος να γνωρίσεις την ταυτότητα μιας χώρας και πρέπει να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος του ταξιδιού. Επιπλέον, οι περισσότεροι έμπειροι ταξιδιώτες έχουν μια «δραματική» ιστορία για το κακό φαγητό που τους «έστειλε» στην τουαλέτα ακόμα και σε φαινομενικά φανταχτερά εστιατόρια σε χώρες όπως η ΗΠΑ ή η Ιταλία, αποδεικνύοντας ότι μπορεί κανείς να αρρωστήσει τρώγοντας σχεδόν οπουδήποτε.

Προγραμμάτισε τα πάντα/ μην προγραμματίσεις τίποτα

Χρόνου και αποστάσεως επιτρέποντος, το να προγραμματίσεις λίγα πράγματα ή και τίποτα μπορεί να σε οδηγήσει στο ταξίδι της ζωής σου – σκέψου απλά πόσες φορές έχεις ξεκινήσει στην Ελλάδα για διακοπές χωρίς σχέδιο στα ελληνικά νησιά και πόσο ωραία έχεις περάσει... Αυτό βέβαια δεν θα πετυχαίνει πάντα: μπορεί να πας για island hopping στην Καραϊβική στην υψηλή σεζόν και να καταλήξεις να κοιμάσαι σε... παγκάκι ή να μείνεις πανί με πανί. Ευτυχώς, οι περισσότεροι προορισμοί «βολεύονται» με μια μέση προσέγγιση, ώστε να μην διακινδυνεύσεις τις διακοπές του.

Περισσότερα ρούχα στο ταξίδι σημαίνει λιγότερο πλύσιμο

Με μια πρώτη σκέψη μπορεί να είναι σωστή η συμβουλή, αλλά στην πραγματικότητα δεν βοηθάει σχεδόν καθόλου. Χωρίς σημαντικές εξαιρέσεις, το να πλύνεις, αν σου χρειαστεί, τα ρούχα σου στον προορισμό που ταξιδεύεις μπορεί να είναι πιο βολικό και πιο οικονομικό – στο Βιετνάμ μια σακούλα με ρούχα για πλύσιμο κοστίζει ένα δολάριο. Εξάλλου, σκέψου: όσο πιο πολλά ρούχα κουβαλάς, τόσο μεγαλύτερο βάρος έχεις πάνω σου που μπορεί να σε εξαντλήσει σε ένα μακρινό ταξίδι και να σου κοστίσει σε υπέρβαρο στα αεροδρόμια.

Πάρε αρκετά αντηλιακά/είδη υγιεινής/φακούς επαφής/φάρμακα για ολόκληρο το ταξίδι

Κι αυτό εξαρτάται από τον προορισμό που ταξιδεύεις: στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως σχεδόν παντού θα βρεις αυτό που είχες και σπίτι σου και μάλιστα, μπορεί να είναι και πιο οικονομικό.

Να έχεις ένα μαχαίρι μαζί σου όταν ταξιδεύεις

Αν κάποιος σου δώσει τέτοια συμβουλή μάλλον δεν έχει ταξιδέψει στη ζωή του, ακόμα κι έτσι όμως, καλύτερα να αποφεύγεις γενικά τη συναναστροφή μαζί του.

Μην ασχολείσαι με τον ταξιδιωτικό οδηγό, θα βρεις όποια πληροφορία χρειαστείς στο διαδίκτυο

Αυτό μπορεί να είναι εφικτό κάποια στιγμή, αλλά δεν είναι και πολύ σοφό να στηρίζεσαι μόνο από ταξιδιωτικές συμβουλές που προέρχονται από τη διαδικτυακή σου αναζήτηση. Υπάρχουν φυσικά κάποια εξειδικευμένα site προορισμών, ταυτόχρονα όμως θα βρεις πολλά τα οποία είναι χωρίς ανανέωση ή χωρίς διασταύρωση.

Πιο σημαντικό ακόμα, είναι ότι ο ταξιδιωτικός οδηγός που κρατάς έχει προέλθει από μια συνεπή, αξιόπιστη πηγή, από έναν συντάκτη ο οποίος ταξίδευσε ειδικά γι' αυτό το σκοπό, να συγκεντρώσει τις πληροφορίες που σε ενδιαφέρουν. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook