Παιχνίδια προσανατολισμού στην Πάρνηθα

Το Σάββατο ετοιμάστε χάρτες και πυξίδες, πάρτε την παρέα σας και ανεβείτε στην Πάρνηθα για παιχνίδια προσανατολισμού που διοργανώνει το καταφύγιο Φλαμπούρι.

paixnidia-prosanatolismou-stin-parnitha
SHARE THIS
0
SHARES

Το orienteering είναι ένα άθλημα προσανατολισμού που χρησιμοποιεί λεπτομερείς χάρτες και πυξίδες. Όποιος συμμετέχει πρέπει να περάσει από όλα τα σημεία ελέγχου με την σωστή σειρά, τα οποία μπορεί να είναι σημειωμένα πάνω σε ένα χάρτη ή σε οδηγίες που θα δοθούν στους συμμετέχοντες. Στα σημεία ελέγχου υπάρχουν τρίπλευρα σημαιάκια χρώματος πορτοκαλί και άσπρου, τα οποία είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία μέσα στο δάσος. Κάθε σημείο ελέγχου έχει έναν κωδικό αναγνώρισης και ένα διακορευτή (perforator).

Στις περισσότερες χώρες υπάρχει επίσημα το άθλημα του προσανατολισμού, ενώ διεξάγεται και παγκόσμιο πρωτάθλημα. Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα προσανατολισμού διεξήχθη το 1927 στα δάση της Σουηδίας, ενώ είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο στην Ελβετία, Γαλλία, Δανία, Εσθονία, Λετονία, Ουκρανία, Ρωσία κ.α. Τον Αύγουστο του 2012, το παγκόσμιο πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, με συμμετοχή αθλητών από 45 χώρες.

Η δραστηριότητα του προσανατολισμού είναι για όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης, με θεωρητικό μάθημα χρήσης πυξίδας και χάρτη. Θα χωριστείτε σε μικρές ομάδες και θα ανταγωνιστείτε τους φίλους σας, βρίσκοντας τα ειδικά σημαιάκια μέσα στο δάσος στον καλύτερο δυνατό χρόνο. Ο βαθμός δυσκολίας καθορίζεται από την ηλικία και την εμπειρία των συμμετεχόντων.

Το παιχνίδι θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου από το καταφύγιο Φλαμπούρι, ωστόσο οι διοργανωτές προτείνουν να είστε εκεί στις 10:00 ώστε να δηλώσετε συμμετοχή. Το Φλαμπούρι θα είναι ανοιχτό από τις 8.30 με ροφήματα, σπιτικές πίτες και πρωινό, ενώ για το μεσημέρι και το βράδυ, θα υπάρχουν σπιτικά φαγητά, ψητά, κρασάκι και γλυκά !!! 

Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη και ο αριθμός των συμμετεχόντων περιορισμένος. Κόστος συμμετοχής 5 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε εδώ.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook