Ποιος είναι ο ιδανικός ταξιδιωτικός σύντροφος;

Πώς να διαλέξεις τον φίλο με τον οποίο θα συνταξιδέψεις, ώστε να ζήσετε και οι δύο μια μοναδική εμπειρία χωρίς απρόοπτα και συγκρούσεις;

poios-einai-o-idanikos-taksidiwtikos-suntrofos
SHARE THIS
0
SHARES

«Τους φίλους τους διαλέγουμε» λέει το τραγούδι – και η εμπειρία φυσικά – γι' αυτό και δεν θέλει πολλή σκέψη για να καταλάβεις ότι και ο ταξιδιωτικός σου σύντροφος πρέπει να είναι διαλεκτός. Αν μη τι άλλο, υπάρχουν κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία που πρέπει να διαθέτει για να είναι πάντα στο πλάι σου όταν ταξιδεύεις! Ποια είναι αυτά;

 

Ευελιξία: Ο ευέλικτος συνταξιδιώτης δεν θα το σκεφτεί δεύτερη φορά αν το ταξίδι σας με το τραίνο ακυρωθεί από μια απεργία – θα πάρει αμέσως το επόμενο λεωφορείο ή αεροπλάνο ή – στην χειρότερη – θα εξερευνήσει για μια μέρα ακόμη μαζί σου τον προορισμό που ήδη βρίσκεστε.

Επινοητικός: Την ώρα που όλα τα δωμάτια είναι κλεισμένα στον καινούριο σας προορισμό, ο συνταξιδιώτης σου ήδη ψάχνει στο AirBnB για τη διαμονή σας. Τα ταξίδια συχνά απαιτούν δημιουργική επίλυση προβλημάτων κι αυτό είναι μεγάλο προσόν να έχει ο συνοδοιπόρος σου.

Ψύχραιμος υπό πίεση: Ο ταξιτζής σου φωνάζει σε μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνεις; Ο ψύχραιμος συνταξιδιώτης χρησιμοποιεί το Google Translate, εντοπίζει ποιο είναι το πρόβλημα και στη συνέχεια, αν ο οδηγός επιμένει, πληρώνει με αμερικανικά δολάρια αντί του τοπικού νομίσματος – και όλοι είναι ευχαριστημένοι!

Περίεργος: Ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος όταν τον εξερευνείς με έναν περίεργο άνθρωπο – θα μαθαίνει για σένα όλα όσα χρειάζεσαι. Επίσης, τούτοι οι χαρακτήρες, οι περίεργοι, είναι συνήθως καλοί συνομιλητές κι αυτό είναι εξαιρετικό μιας και θα περνάς πολύ χρόνο μαζί τους!

Θέματα συμβατότητας

Κάποιες φορές, το πιο σημαντικό είναι να είσαι σίγουρος πώς και πόσο συντονισμένος είσαι με τον σύντροφό σου.

 

Σε θέματα διατροφής: Του αρέσει το φαγητό ή τον αφήνει αδιάφορο; Είναι πολύ επιλεκτικός ή έχει την αίσθηση της περιπέτειας; Δεν χρειάζεται να είσαι επικριτικός με τις διατροφικές συνήθειες του συνοδοιπόρου σου, ωστόσο πρέπει να τις γνωρίζεις ώστε να μην αναγκαστείς να ακολουθήσεις άλλο διατροφικό πλάνο από το δικό σου.

Ένταση της φωνής: Αν είσαι ο τύπος που μιλάει δυνατά, δεν θα σε ενοχλήσει αν ο συνταξιδιώτης που μιλάει έντονα, ακόμα και όταν βρίσκεται σε πολιτισμούς που η κουλτούρα τους επιβάλλει το αντίθετο. Αν ωστόσο είσαι ευαίσθητος με το θέμα και δεν θες να προκαλείς την προσοχή επάνω σου, τότε αυτό το ζήτημα των ντεσιμπέλ μπορεί να γίνει ανυπόφορο.

Προϋπολογισμός: Οι διαφορετικοί προϋπολογισμοί μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ένταση. Αν τα χρήματα που θα ξοδέψει ο σύντροφος σου είναι πολλά περισσότερα ή λιγότερα από τα δικά σου, ίσως είναι καλύτερα να ξανασκεφτείς το ταξίδι, καθώς όλα – από το ξενοδοχείο μέχρι τις δραστηριότητες σας – θα περιστρέφονται και θα επηρεάζονται απ' αυτά. Κι αν εσύ θες να τρως σε εστιατόρια με αστέρια Μισελέν ενώ ο άλλος να τιμά τα street food, μάλλον θα πρέπει να τρώτε ο καθένας μόνος του.

 

Δραστηριότητες: Εσύ ξυπνάς με την ανατολή του ήλιου για να κερδίσεις την ημέρα, την ίδια ώρα που ο σύντροφος σου επιστρέφει για να κοιμηθεί μετά από μια παρατεταμένη μπαρότσαρκα. Μάντεψε ποια είναι η συνέχεια του ταξιδιού. Καλύτερα να το ξανασυζητήσετε απ' την αρχή. Ακόμα καλύτερα, να μην ταξιδέψετε παρέα.

Έξτρα προσοχή

Πρέπει να ξέρεις πολύ καλά τον συνταξιδιώτη σου για να μπορείς να εντοπίσεις τα παρακάτω επικίνδυνα σημεία:

 

Πείνα: Αν ταξιδεύεις με κάποιον που πεινάει διαρκώς και το μόνο πράγμα που σκέφτεται είναι το φαγητό, τότε το πιθανότερο είναι ότι αντί για τα αξιοθέατα θα γνωρίσεις όλα τα snack bar του προορισμού σου. Η λύση; να έχει μαζί του τα δικά του σνακ τα οποία θα κατευνάζουν την πείνα του ανάμεσα στα γεύματα και δεν θα αναστατώνουν το πρόγραμμα σας.

Ευερέθιστη προσωπικότητα: Το θέμα δεν είναι τόσο πολύ αν ο πιθανός συνταξιδιώτης σου είναι ευερέθιστος, αλλά αν εσύ μπορείς να εκνευριστείς εύκολα απ' αυτόν. Επειδή θα περάσεις πολύ χρόνο μαζί του, αν η περίπτωση του σε καταβάλλει τελικά, καλύτερα είναι να τον αφήσεις σπίτι του και να βρεις παρέα αλλού. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook