Συρράκο: Εκρήξεις χρώματος και ιστορίας μέσα στα σύννεφα

Η Ηπειρος συνεχίζει να μας εκπλήσσει με μέρη που είναι τόσο μαγικά και ξεχωριστά και πλέον πολύ πιο κοντά απ’ότι παλιότερα

|
SHARE THIS
0
SHARES

Αν σας αρέσουν τα αυθεντικά τοπία, αυτά που η φύση σμίλευε για χρόνια με νερό, χιόνι και αέρα, και ο άνθρωπος δεν κατάφερε να τα καταστρέψει με τις παρεμβάσεις του, το Συρράκο στα Τζουμέρκα, θα σας αποζημιώσει.

Η είσοδος στο χωριό σε βάζει στο πνεύμα.
Η είσοδος στο χωριό σε βάζει στο πνεύμα.

Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς δε, το Συρράκο, όχι απλά δεν το χάλασε ο άνθρωπος, αλλά το αναβάθμισε κιόλας. Κάτι που θα καταλάβετε μόλις φτάσετε σε μία από τις δύο εισόδους του, αφήσετε το αυτοκίνητό σας για να περπατήσετε προς το κέντρο του.

 

Θα πρέπει να διασχίσετε το καλντερίμι και τα γεφύρια πριν χωθείτε στην καρδιά του Συρράκο
Θα πρέπει να διασχίσετε το καλντερίμι και τα γεφύρια πριν χωθείτε στην καρδιά του Συρράκο

 

Είτε επιλέξετε την είσοδο με το πέτρινο μονοπάτι και τα δύο γεφύρια (Πουντέα Νουάουα και Πουντέα Νικ), είτε αυτή στο άνω μέρος του οικισμού, θα αντικρύσετε τα πανέμορφα πέτρινα σπίτια του, ανακαινισμένα με σεβασμό στην παράδοση σχεδόν στην ολότητά τους.

 

Λίγη ακόμα ανηφόρα για να φτάσετε στην καρδιά του χωριού
Λίγη ακόμα ανηφόρα για να φτάσετε στην καρδιά του χωριού

 

Αλλά η εικόνα θα σας αποζημιώσει
Αλλά η εικόνα θα σας αποζημιώσει

 

Το Συρράκο είναι σαν να χτίστηκε χθες αλλά με μεράκι και υλικά που ήρθαν από το παρελθόν.

Είναι σαν να έχει μείνει καινούργιο από …τότε, που πρωτοστατούσε στα εμπορικά δρώμενα της περιοχής.

 

Απίθανες γωνιές όπου και αν κοιτάξεις
Απίθανες γωνιές όπου και αν κοιτάξεις

 

Η εμπειρία άφιξης σε αυτόν τον ξεχωριστό προορισμό είναι διαφορετική και μέσα στην αγκαλιά του απόκρημνου όρους Περιστέρι, στα 1150 μέτρα υψόμετρο, θυμίζει κάτι από το σκηνικό (και όχι την ιστορία) των Χάνσελ και Γκρέτελ...

 

Το Συρράκο απο ψηλά
Το Συρράκο απο ψηλά

 

Για τη διαμονή σας εκεί, υπάρχουν λίγοι ξενώνες που χρειάζονται φυσικά κράτηση, ενώ μικρές μονάδες υπάρχουν και σε γύρω χωριά όπως ο Πράμαντας που είναι και το κεφαλοχώρι της περιοχής.

Στο εσωτερικό του Συρράκου, η πλατεία με την πηγή «Γκούρα», ένα απίθανο κτίσμα που χρονολογείται (με αποδείξεις) από το 1424, θα σας προσφέρει την πρώτη κρύα γουλιά νερό από τους τρεις πέτρινους κρουνούς του για να ξαποστάσετε, ενώ αφού παραγγείλετε και το πρώτο καφεδάκι, ή μπράντι λόγω κρύου, σε ένα από τα καφενεία/εστιατόρια του χωριού, μπορείτε να ξεκινήσετε τις αναζητήσεις σας.

 

Η Γκούρα με τους τρεις μαρμάρινους κρουνούς κατασκευάστηκε το 1424. Πως το ξέρουμε; Την έχει χρονολογήσει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος!
Η Γκούρα με τους τρεις μαρμάρινους κρουνούς κατασκευάστηκε το 1424. Πως το ξέρουμε; Την έχει χρονολογήσει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος!

 

Στο κέντρο του χωριού θα βρείτε την πλατεία των αγαλμάτων, όπου βρίσκονται οι προτομές του πρώτου Κοινοβουλευτικού Πρωθυπουργού Ιωάννη Κωλέττη και του ποιητή Ζαλοκώστα, καθώς επίσης και ενός ηρώα, προς τιμήν των πεσόντων για την απελευθέρωση του Συρράκου στις 23 Νοεμβρίου 1912.

 

Η πλατεία του χωριού
Η πλατεία του χωριού

 

Το παλιό σχολείο του χωριού στέκεται επιβλητικά πάνω από την πλατεία. Ενώ το θαυμάζετε, θα σας εντοπίσει ο υπεύθυνος για τις ξεναγήσεις στο σπίτι του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη και θα σας πάει αμέσως εκεί.

 

Η οικία του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη που σήμερα είναι μουσείο
Η οικία του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη που σήμερα είναι μουσείο

 

 Θα απολαύσετε το σπίτι του ποιητή που δικαίως θεωρείται λαογραφικό μουσείο, αφού τα περιεχόμενά του αποτελούν μία πλήρη καταγραφή της καθημερινότητας (ρούχα, σκεύη, έπιπλα), ενώ περιλαμβάνει και την δανειστική βιβλιοθήκη του χωριού. Θα απολαύσετε όμως και το πάθος του ξεναγού σας, που με περηφάνεια θα σας αποκαλύπτει κάθε πτυχή της ζωής του ποιητή αλλά και της ζωής, παλιά, στο χωριό.

 

Συγχορδία από γκρι στέγες στο Συρράκο και στο βάθος το παλιό σχολείο
Συγχορδία από γκρι στέγες στο Συρράκο και στο βάθος το παλιό σχολείο

 

Το δεύτερο λαογραφικό μουσείο του χωριού, που πρέπει να επισκεφθείτε, είναι το «Παραδοσιακό σπίτι» του Συρράκου, ή αλλιώς το λαογραφικό μουσείο Ερμηνείας Φωτιάδου, που διασώζεται με όλα τα υπάρχοντά του, κειμήλια 150 χρόνων, σαν κάποιος να πάτησε το στοπ στον χρόνο.

Κατεβαίνοντας προς την πλατεία, δεξιά η Γκούρα
Κατεβαίνοντας προς την πλατεία, δεξιά η Γκούρα

 

Εχοντας περπατήσει όλα τα καλντερίμια του Συρράκου, λογικό είναι να θέλετε να διευρύνετε τους ορίζοντές σας. Οι επιλογές είναι αναρίθμητες σε μονοπάτια και διαδρομές γύρω από το χωριό και η πρώτη είναι σχεδόν δίπλα σας.

Το αδερφό χωριό του Συρράκου, οι Καλαρρύτες, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και το πως θα πάτε είναι επιλογή που έχει να κάνει με τη φυσικά σας κατάσταση. Το μονοπάτι από το Συρράκο που βγάζει στο απέναντι χωριό θα απαιτήσει περίπου μία ώρα από το χρόνο σας, αλλά θα σας γεμίσει με εικόνες και μυρωδιές.

Το αυτοκίνητο είναι η δεύτερη επιλογή, αλλά όπως και στο Συρράκο, έτσι και στους Καλαρρύτες, θα το αφήσετε εκτός του χωριού για να το απολαύσετε έτσι όπως του αξίζει.

Από το καφενείο του χωριού αυτού, θα ζητήσετε τα κλειδιά για τη Μονή Κηπίνας, τον επόμενο προορισμό που θα σας κόψει την ανάσα. Φωλιασμένη σε έναν απόκρημνο βράχο, λέγεται ότι χτίστηκε το 1212και με την κατασκευή να κρέμεται σχεδόν στο κενό, η επίσκεψη είναι επιβεβλημένη και θα σας μείνει αξέχαστη.

 

Η Μονή Κηπίνας
Η Μονή Κηπίνας

 

Ανάμεσα στα χωριά Καλαρρύτες και Ματσούκι και ακολουθώντας ένα μονοπάτι δύο χιλιομέτρων, θα ανακαλύψετε τη Μονή Βύλιζας. Η Μονή που φέρεται να ιδρύθηκε τον 11 αιώνα, πήρε το όνομά της από τις λατινικές λέξεις vigilo (παραφυλάω), καθώς προσφέρει ανεμπόδιστη θέα από το υψόμετρο των 1.050 μέτρων.

Τέλος, αλλά όχι τελευταίο, είναι το σπήλαιο Ανεμότρυπα τρία χιλιόμετρα πριν το κεφαλοχώρι Πράμαντα. Σε υψόμετρο 900 μέτρων, θα ανακαλύψετε έγχρωμους σταλαγμίτες και λίμνες που είναι σαν να έχουν βγει από παραμύθι και θα μπορέσετε να απολαύσετε καφέ και εδέσματα από το παρακείμενο καφέ. Οι ξεναγήσεις στο σπήλαιο, γίνονται από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Σπήλαιο Ανεμότρυπα
Σπήλαιο Ανεμότρυπα

Οι εμπειρίες και οι δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή γύρω από το Συρράκο είναι σίγουρα περισσότερες από όσες προλάβαμε να απολαύσουμε εμείς.

Ετσι, για να σας αφήσουμε να κάνετε και εσείς τις προσωπικές ανακαλύψεις, θα σας πούμε απλά πως θα φτάσετε μέχρι το Συρράκο.

Ξεκινώντας από την Αθήνα, θα πάρετε το δρόμο για Πάτρα και αφού περάσετε τη γέφυρα του Ρίου, θα μπείτε στην Ιόνια Oδό και θα την διασχίσετε όλη. Λίγο πριν τα Ιωάννινα, μία στροφή δεξιά σας βάζει στην επαρχιακή οδό για το Συρράκο και σε περίπου 45 χιλιόμετρα θα φτάσετε. H Ιόνια Οδός, ο νέος αυτοκινητόδρομος, θα σας αποζημιώσει με την ποιότητα και την ευκολία οδήγησης που προσφέρει και ούτε που θα καταλάβετε πότε θα φτάσετε στην στροφή για το Συρράκο. Και αυτό είναι καλό, γιατί τα υπόλοιπα χιλιόμετρα στον επαρχιακό, απαιτούν προσοχή.

Tip: Πλησιάζοντας στο Συρράκο, οι βράχοι κρέμονται πάνω από τον δρόμο. Προσοχή λοιπόν και μικρές ταχύτητες, για να αποφύγετε μικρά ή και μεγαλύτερα κομμάτια που έχουν πέσει στο οδόστρωμα.

Να είστε σίγουροι, ότι η περίπου μία ώρα που θα χρειαστείτε για να διασχίσετε το απαιτητικό, τελικό κομμάτι της διαδρομής όμως,  θα ξεχαστεί αμέσως μόλις φτάσετε στο Συρράκο.

ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΡΑΚΟ

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook