Τα πιο όμορφα και παράξενα γεφύρια του κόσμου

Φυσική ομορφιά, αρχιτεκτονική μοναδικότητα και ευφυΐα, αρμονική ένταξη στο περιβάλλον. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των ιδιαίτερων γεφυρών που ενώνουν όχθες... και πολιτισμούς.

ta-pio-omorfa-kai-paraksena-gefuria-tou-kosmou
|
SHARE THIS
0
SHARES

Μεταμόρφωση του τοπίου στη Γερμανία
Στην πιο βασική μορφή τους, τα γεφύρια βοηθούν τους ανθρώπους να περάσουν από το σημείο Α στο σημείο Β. Ωστόσο, μερικές φορές -όπως στην περίπτωση της γέφυρας Ράκοτζ στο Κρόμλαου της Γερμανίας- η δομή μπορεί να μετατρέψει το τοπίο γύρω από αυτήν και να το μετατρέψει σε ένα έργο τέχνης.

 

Πιάνοντας τον ουρανό στη Μαλαισία
Ο αρχιτέκτονας Μαγιούρ Καναϊά έβαλε ειδικά στηρίγματα στην 125 μέτρων καλωδιωτή γέφυρα Λανγκάουι στην κορυφή του όρους Γκανούνκ Ματ Σιντσάνγκ στο νησί Πουλάου Λανγκάουι. Οι επισκέπτες μπορούν να σταθούν στο καμπύλο κατάστρωμα της γέφυρας και να έχουν μια μοναδική εμπειρία παρατήρησης της άγριας ζωής του δάσους που απλώνεται στα πόδια τους.  

 

Ένα φυσικό θαύμα στην Ινδία
Στο χωριό Τσεραπούνι της πολιτείας Μεγκάλα -γνωστής ως ένα από τα πιο υγρά μέρη του κόσμου- χτίζουν γέφυρες όχι από τούβλα ή ξύλινες σανίδες, αλλά από ρίζες δέντρων. Η τοπική φυλή Γουόρ-Κασίς έχει μάθει εδώ και καιρό πώς να δαμάζει τις ρίζες των άγριων φίκων ώστε να αναπτύσσονται σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας παράλληλα υποστηρίγματα από μπαμπού. Μερικές από τις γέφυρες έχουν μήκος μεγαλύτερο από τα 30 μέτρα και μπορούν να σηκώσουν το βάρος 50 ατόμων. 

 

Πηγαίνοντας κάτω από το έδαφος στην Ολλανδία
Ενώ οι περισσότερες γέφυρες στέκονται πάνω από το νερό, η βυθισμένη γέφυρα στο Φορτ ντε Ρόβερε, κοντά στο χωριό Χάλστερεν βυθίζεται ακριβώς κάτω από αυτό. Οι επισκέπτες διασχίζουν τον ποταμό μέσω μιας τάφρου. Οι τοίχοι λειτουργούν σαν ένα φράγμα που κρατάει το νερό έξω και το όλο κτίσμα δένει αρμονικά με το περιβάλλον του, παραμένοντας αόρατο από απόσταση 

Photo: Thomas Guignard

Ακροβατικές επιδείξεις στο Λονδίνο

Ξέχασε την κρεμαστή γέφυρα. Στο Λονδίνο, η 12 μέτρων γέφυρα Ρόλινγκ κυλάει από τη μια πλευρά στην άλλη, αφήνοντας τα σκάφη να περάσουν από το Κανάλι Γκραντ Γιούνιον στο Πάντιγκτον Μπάσιν. Οκτώ αρθρωτά τμήματα από ξύλο και χάλυβα διπλώνουν μέχρι να συναντηθούν τα δύο άκρα της γέφυρας, παίρνοντας ένα οκτάγωνο σχήμα. Κάθε Παρασκευή απόγευμα, η γέφυρα κάνει τα «ακροβατικά» της αφήνοντας άφωνα τα πλήθη. 

 

Η επιμονή της ανθρωπότητας στην Υεμένη
Στην Ελλάδα γνωρίζουμε καλά την αξία, τη χρησιμότητα, την τεράστια βοήθεια που προσέφεραν τα τοξωτά πέτρινα γεφύρια που είναι σπαρμένα σε όλη τη χώρα, φτιαγμένα με πενιχρά μέσα και χρήματα, στην πορεία του λαού μας. Τα πέτρινα γεφύρια καταδεικνύουν την επιμονή της ανθρωπότητας να ξεπεράσουν τα φυσικά εμπόδια και μια αντίστοιχη περίπτωση της ελληνικής, είναι το γεφύρι Σαχάρα, στην Υεμένη. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook