Εβδομήντα οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ασκούν κριτική στο Facebook

Εβδομήντα οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία και ασκούν κριτική στο Facebook για λογοκρισία

ebdominta-organwseis-anthrwpinwn-dikaiwmatwn-askoun-kritiki-sto-facebook
|
SHARE THIS
0
SHARES

«Η εταιρεία σας αποκτά έναν ολοένα και πιο κεντρικό ρόλο στον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης που κυκλοφορούν μέσω της δημόσιας σφαίρας. Τα νέα δεν διαμοιράζονται απλά στο Facebook: εκεί γίνονται “κομμάτια”», αναφέρεται στην επιστολή των οργανώσεων προς το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης. 

«Ανησυχούμε βαθύτατα για τα πρόσφατα περιστατικά όπου το Facebook λογόκρινε περιεχόμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως αυτό που απεικονίζει την αστυνομική βία».

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, οι οργανώσεις αναφέρθηκαν στην απενεργοποίηση του λογαριασμού της Κορίν Γκέινς, της 23χρονης που σκοτώθηκε στις ΗΠΑ από τα πυρά αστυνομικών στις αρχές Αυγούστου, την αφαίρεση ιστορικών φωτογραφιών, όπως το «Κορίτσι της Ναπάλμ», κάτι για το οποίο όμως ζητήθηκε συγγνώμη από το Facebook, όπως όμως και την απενεργοποίηση λογαριασμών Παλαιστινίων δημοσιογράφων.

«Όταν τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας στρέφονται στην πλατφόρμα σας προκειμένου να παρουσιάσουν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους γεμάτες αδικία, τότε το Facebook έχει την ηθική υποχρέωση να προστατεύσει αυτό το περιεχόμενο. Όταν όμως το Facebook λογοκρίνει μονομερώς το περιεχόμενο των χρηστών, στο οποίο απεικονίζεται η αστυνομική βία, μετά από απαίτηση των αρχών, δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο που πληγώνει ακόμα περισσότερο και σιωπά περιθωριοποιημένες κοινότητες».

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Facebook περιορίστηκε να απαντήσει λακωνικά ως εξής:

«Έχουμε λάβει την επιστολή και τη μελετούμε».

«Όπως είχαμε πει και πρόσφατα, είναι ευπρόσδεκτα οποιαδήποτε σχόλια από την κοινότητά μας καθώς αρχίζουμε να επιτρέπουμε όλο και περισσότερες αναρτήσεις τις οποίες οι χρήστες βρίσκουν άξιες ενδιαφέροντος ή σημαντικές για το δημόσιο συμφέρον».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook