Επτά βήματα για ασφαλέστερη χρήση του υπολογιστή στο διαδίκτυο

Το κακόβουλο λογισμικό δεν είναι μόνο για όσους κυκλοφορούν σε παράξενα μέρη στο ίντερνετ. Υπάρχει παντού και πρέπει να προστατευτείτε

epta-bimata-gia-asfalesteri-xrisi-tou-upologisti-sto-diadiktuo
|
SHARE THIS
0
SHARES

Το κακόβουλο λογισμικό δεν είναι μόνο για όσους κυκλοφορούν σε παράξενα μέρη στο ίντερνετ. Υπάρχει παντού και πρέπει να προστατευτείτε. Οι παρακάτω συμβουλές θα κάνουν την Online ζωής σας πολύ πιο ασφαλή.

 

1. Εγκαταστήστε ένα δωρεάν αλλά καλό antivirus

Εδώ και χρόνια, χρησιμοποιώ το ενσωματωμένο και δωρεάν αλλά και “πανάλαφρο” antivirus των windows (windows defender ή microsoft security essentials ανάλογα με την έκδοση των wndows) και δεν είχα κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, σε ανεξάρτητες δοκιμές που έχουν γίνει δείχνουν ότι υπάρχουν και καλύτερα δωρεάν antivirus όπως το AVG.

2. Εγκαταστήστε μία δεύτερη γραμμή άμυνας

Το anivirus δεν πιάνει τα πάντα. Για πιο πολύπλοκα προγράμματα που ίσως έχουν εγκατασταθεί εν αγνοία σας στο pc, υπάρχουν προγράμματα όπως το hijackthis και το malware bytes. Το πρώτο είναι από τα καλύτερα για να ανακαλύψετε παράξενους κώδικες που έχουν εγκατασταθεί στο registry και να τους αφαιρέσετε και το δεύτερο προσφέρει μόνιμη προστασία αλλά και on demand scan για απειλές.

3. Υψώστε το τείχος προστασίας ψηλότερα

Ελέγξτε το Firewall του υπολογιστή σας. Το firewall των windows είναι αρκετό για απλούς χρήστες που δεν έχουν κακές συνήθειες αλλά προστατεύει μόνο από επιθέσεις από έξω προς τα μέσα. Αν παίζετε πολύ με το διαδίκτυο και με προγράμματα, καλό θα ήταν να αλλάξετε σε ένα firewall που ελέγχει και την κίνηση προς τα έξω. Υπάρχουν πολλές δωρεάν επιλογές.

4. Δυναμώστε τον browser που χρησιμοποιείτε

Η McAfee προσφέρει δωρεάν το siteadvisor που κάνει ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του. ¨οταν ψάχνετε στο google ή και αλλού για νέες ιστοσελίδες, σας ενημερώνει για το αν η διεύθυνση που πρόκειται να επισκεφθείτε έχει κριθεί επικίνδυνη από άλλους χρήστες. Παράλληλα ένας από τους πιο ασφαλείς browsers, λόγω το παγκόσμιου ελέγχου που έχει στο ίντερνετ η εταιρία που τον δημιούργησε, είναι ο Chrome της Google.

5. Αλλάξτε τα passwords σας και μην έχετε “ένα για όλα”

Είναι η εύκολη λύση για τους περισσότερους. Δημιουργούν ένα εύκολο ή δύσκολο Password και το χρησιμοποιούν παντού. Τεράστιο λάθος γιατί αν το password σας αποκαλυφθεί μέσω μίας ιστοσελίδας που το χρησιμοποιείτε και έχει προσβληθεί, τότε οι χάκερς θα μπορούν να μπουν παντού! Αντίθετα, πρέπει να έχετε πολλά και διαφορετικά -και δύσκολα- passwords. Πως θα τα θυμάστε; θα εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα -με διαφορετικό Password- στο οποίο θα αποθηκεύεστε όλα τα υπόλοιπα. Πληκτρολογώντας τις λέξεις one+password+free στο google θα βρείτε πολλά δωρεάν προγράμματα.

6. Κρατείστε τα προγράμματά σας ενημερωμένα

Το windows update μπορεί να αναβαθμίζει συνεχώς τον υπολογιστή σας και το office, αλλά στο μηχάνημά σας υπάρχουν πολλά ακόμη προγράμματα που έχετε εγκαταστήσει και χρειάζονται συχνά αναβάθμιση για να αντέχουν τις κυβερνοεπιθέσεις. Το Secunia (http://secunia.com/vulnerability_scanning/personal/) σκανάρει τον υπολογιστή σας και σας λέει τι χρειάζεται update ώστε να είστε πάντα ένα βήμα μπροστά.

7. Προσοχή στις εγκαταστάσεις προγραμμάτων

Οταν κατεβάζετε ένα νέο πρόγραμμα, ειδικά όταν είναι δωρεάν, έχετε συνηθίσει να πατάτε χωρίς σκέψη “ναι” και “συνέχεια” όταν σας ρωτάει το πρόγραμμα εγκατάστασης. Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί γιατί οι εταιρίες μαζί με το δικό τους λογισμικό σας ζητούν πολλές φορές να εγκαταστήσετε toolbars και άλλα όμορφα δωράκια που αν και από μόνα τους δεν είναι απαραίτητα κακόβουλα, καθιστούν τον υπολογιστή σας πιο “ανοιχτό” στο ίντερνετ και μαζεύουν πολλές πληροφορίες για τις κινήσεις σας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook