
Μέρη που θυμίζουν εξοχή, χωριό ή νησί και μαζί με τη δροσιά σκιάς τους σερβίρουν κάτι παραπάνω από αξιοπρεπή πιάτα. Ιστορικές και νεότερες, κλασικές και μοντέρνες ταβέρνες της Αθήνας με αυλή λοιπόν.
"Καραβίτης"
Η προπολεμική ταβέρνα - αστικός θρύλος. Κοντεύει σχεδόν τον αιώνα και σε διακτινίζει στην παλιά Αθήνα: από το μακρινό 1926 που ξεκίνησε σερβίρει κλασικά κλασικότατα ορεκτικά και πιάτα της ώρας, το χειμώνα πάντα με φόντο τα παλιά κρασοβάρελα, το καλοκαίρι σε μια υπέροχη αυλή με δέντρα.
"Ηλίας"
Δεν είναι ένα. Είναι δύο, αμφότερα στον πεζόδρομο που συνδέει Θησείο και Πετράλωνα, παράλληλα με τις γραμμές του Ηλεκτρικού. Ο Ηλίας Κολόβης άνοιξε το στέκι του το ’81, στο κομμάτι που λέγεται Θεσσαλονίκης, και το ’92 επεκτάθηκε στη συνέχειά της, την Επταχάλκου. Πάντα οικογενειακή υπόθεση, με τον ίδιο και την κόρη του Σπυριδούλα σε μια αυλίτσα ανάμεσα στον μικρό και τον μεγάλο Άγιο Αθανάσιο, και τον Χρόνη και τη Μαρία, τα άλλα του παιδιά, στο πλακόστρωτο κάτω από τις ελιές, τις μουριές και τις κουτσουπιές, επιμένει με ονομαστά παϊδάκια, μπιφτέκια, αρνίσια συκωταριά και πατάτες κομμένες στο χέρι.
"Λεύκες"

Πλησιάζοντας την τρίτη δεκαετία λειτουργίας του, το εστιατόριο "Λεύκες" συνεχίζει να χαράσσει σταθερά τη δική του διαδρομή με κουζίνα νόστιμη που συνεχώς εξελίσσεται. Η κατάφυτη αυλή που από την είσοδο σε κάνει να ξεχνάς ότι η Γαλατσίου είναι ακριβώς δίπλα, οι διακοσμητικές λεπτομέρειες εντός και εκτός της σάλας, με την προσωπική αισθητική του σεφ ιδιοκτήτη Τάσου Ντούμα και τα βαθιά νόστιμα πιάτα με καθαρές γεύσεις και προσωπικότητα είναι μερικοί από τους (βασικούς) λόγους που βαστά στο χρόνο και έχει αποκτήσει πιστούς θαμώνες.
"Πυρολίκι"
Κρυφή και κρυμμένη, ασβεστωμένη, με λαμπιόνια και με βουκαμβίλιες, η αυλή στο Πυρολίκι παραπέμπει κάπου ανάμεσα σε παλιό σπίτι και πανηγύρι στο Αιγαίο. Συμπληρώνει το λιτό εσωτερικό και μαζί συνθέτουν το χωροταξικό σύμπαν του μαγαζιού. Η κουζίνα επενδύει σε ελληνικές γεύσεις και δίνει έμφαση στο κρέας. Το μπιφτέκι προβατίνας που σερβίρεται εδώ έχει χτίσει το δικό του μύθο.
"Ροζαλία"

Κλασική, κλασικότατη ταβέρνα και διαχρονικό στέκι που ταΐζει φοιτητές, εργαζόμενους και νοικοκυραίους, αδιάλειπτα από το 1980. Πολλά ορεκτικά, μεγάλη ποικιλία από μαγειρευτά (κυρίως το μεσημέρι) και ψητά κρεατικά. Η γνωστή αυλή με τα λουλούδια και τα δέντρα, σκεπάζεται με τέντα που ανοίγει και κλείνει σε συντονισμό με τον καιρό. Καλές τιμές.
"Ο Σαντορινιός"
Κοντά στον σταθμό του ηλεκτρικού των Πετραλώνων, ο Σαντορινιός απλώνει τα τραπέζια του σε μία παραδοσιακή κυκλαδίτικη αυλή και σερβίρει νοστιμιές με πρόσημο ελληνικό, καλομαγειρεμένα πιάτα και, κυρίως, την αίσθηση της ταβέρνας της γειτονιάς.
"Η Ταβέρνα των Φίλων"

Οι Γιάννης Μούσιος και Γιώργος Κοντορίζος έχουν αναλάβει την παλιά ταβέρνα του Κολωνού και την επανασυστήνουν στο κοινό, μέσα από ένα κόνσεπτ που πατά στην παράδοση και μια γαστρο-καφενειακή κουζίνα, μαζί με value for money κρασιά από τον ντόπιο αμπελώνα. Στις πιο ζεστές συνθήκες, η δράση μεταφέρεται στην αλέγρα αυλή.
Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr