
"Varoulko Seaside": Μια θάλασσα φινέτσας στο Μικρολίμανο
Περισσότερα από 30 χρόνια στον αφρό της ψαρο φαγίας μετρά το θρυλικό "Βαρούλκο", κι αυτό είναι ίσως η μεγαλύτερη απόδειξη για την υψηλού επιπέδου εστιατορική εμπειρία που προσφέρει αυτό το μαγειρικό σπίτι του σεφ-πατρόν Λευτέρη Λαζάρου. Έμβλημα της ελληνικής γεύσης συνδεδεμένο απόλυτα με την άλλοτε κλασική, άλλοτε πιο δημιουργική, αλλά πάντα νόστιμη ψαροφαγία αξιώσεων, αποτελεί σημείο αναφοράς στην εστιατορική Αθήνα, με την αξία του να επιβεβαιώνουν τόσο η σταθερή παρουσία του στους Χρυσούς Σκούφους όσο και η θέση που κατέκτησε στη La Liste 2024, ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα εστιατόρια του κόσμου.
Στα όμορφα τραπέζια του, παρατεταγμένα απλόχωρα στην κομψή σάλα και με θέα στη γοητευτική προμενάδα του Μικρολίμανου, signature πιάτα σαν τη σούπα πεσκανδρίτσας και το καλαμάρι pesto εναλλάσσονται με νέες, κομψές δημιουργίες, που ανοίγουν νέους ορίζοντες στη fine comfort θαλασσινή απόλαυση. Η τελευταία γαστρονομική δημιουργία του σεφ, το χριστόψαρο με αφρό φουντουκιού, τρούφα και μανιτάρια σοτέ είναι ένα μόνο δείγμα του γευστικού σύμπαντος που ξεδιπλώνει η εξαιρετική μπριγάδα της κουζίνας, με τον Γιάννη Υφαντίδη επικεφαλής, ενώ ανοιχτό καθημερινά απότη μία το μεσημέρι, το εστιατόριο κρύβει στο μανίκι του κι ένα σωρό άλλους casual γευστικούς θησαυρούς, που καθιστούν το "Varoulko Seaside" ιδανικό γευστικό λιμάνι για κάθε ώρα της ημέρας.
Tip: Τα φινετσάτα επιδόρπια του Θοδωρή Μωυσίδη λειτουργούν εξίσου καλά ως φινάλε ενός απολαυστικού γεύματος, αλλά και ως αυτόνομος προορισμός στο τέλος του περίπατού σας στο Μικρολίμανο.
Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο, 2105228400, varoulko.gr, IG:@varoulkoseaside
"Βασίλαινας": Η γοητεία του κλασικού
Mακριά από τις σειρήνες των τάσεων και των περαστικών μοδών, ο "Βασίλαινας" συνεχίζει να πλέει πλησίστιος στα γοητευτικά νερά της comfort καλοφαγίας, κρατώντας σταθερά στο προσκήνιο την αγάπη του για την εξαιρετική πρώτη ύλη και την προσεκτική της διαχείριση – ακριβώς αυτό, δηλαδή, που τον έχει αναδείξει ως εστιατόριο αναφοράς στην πόλη, με περισσότερα από 100 χρόνια ιστορίας!
Με τη θαλασσινή γεύση σε πρώτο πλάνο και τις δημιουργικές ανησυχίες του να εκφράζονται στην πιο δουλεμένη εκδοχή της nose-to-tail φιλοσοφίας του, η zero waste λογική της κουζίνας του εκφράζεται σε συνταγές που φροντίζουν να αναδείξουν ακόμη και τα πιο ταπεινά κομμάτια της καθημερινής ψαριάς και συμπληρώνεται από φιλοσοφία σεβασμού των θαλασσινών αποθεμάτων, που κρατά επαπειλούμενα ή εκτός εποχής ψάρια μακριά από το μενού. Έτσι, παρέα με κλασικές, αγαπημένες συνταγές, ο "Βασίλαινας" συνθέτει τη γεύση μιας νέας εποχής ηθικής ψαροφαγίας και μας τη συστήνει μέσα από πιάτα όπως η Aθηναϊκή με ρίκι και χειροποίητη μαγιονέζα μάραθου, το χριστόψαρο αλά πολίτα με τσιπς αγκινάρας ή ο σκοπελίτικος μπακαλιάρος με στιφάδο από δαμάσκηνα, υπογραμμίζοντας έτσι την έφεση της κουζίνας σε ευρηματικές, ραφινάτες αναδιατυπώσεις της ελληνικής παράδοσης.
Tip: Η πλούσια, πολυσυλλεκτική κάβα του "Βασίλαινα", με ετικέτες προσεκτικά επιλεγμένες για κάθε περίσταση, αλλά και σπάνιες, δυσεύρετες χρονιές, είναι ένας ιδανικός ξεναγός τόσο για τον πλούτο του ελληνικού αμπελώνα, όσο και για τις διεθνείς οινικές τάσεις
Βρασίδα 13, Ιλίσια, 2107210501, vassilenas.gr, FB: Vassilenas Restaurant, IG: @vassilenasrestaurant
Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr