
Δεν είναι μόνο τα ιστορικά εστιατόρια της πόλης που συντηρούν την πατίνα του κλασικού στα της γεύσης πεπραγμένα. Παράλληλα και πολύ πριν από αυτά, υπήρξαν εξίσου ιστορικές ταβέρνες και μαγειρεία (50+ ετών), που συνεχίζουν ακάθεκτα μέχρι σήμερα. Σαν τα παρακάτω.
"Καραβίτης"
Η προπολεμική ταβέρνα στο μεγαλείο της. Αγγίζει τον έναν αιώνα ζωής και από το Παγκράτι σε διακτινίζει στην παλιά Αθήνα. Από το μακρινό 1926 που ξεκίνησε σερβίρει κλασικά κλασικότατα ορεκτικά και πιάτα της ώρας, το χειμώνα πάντα με φόντο τα παλιά κρασοβάρελα, το καλοκαίρι σε μια θαυμάσια αυλή με φροντισμένα δέντρα.
"Λελούδας"
Αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου αλλά παραμένει επίκαιρο σχεδόν έναν αιώνα μετά το ντεμπούτο του. Ο "Λέλουδας" στην off Brodway γειτονιά του Βοτανικού, κοντά στο μετρό του Ελαιώνα, ακολουθεί από το 1928 τον δρόμο της νοστιμιάς χορταίνοντας με θαλπωρή τους εκατοντάδες ανθρώπους που έχουν περάσει από την οικεία σάλα με τα δρύινα βαρέλια (που δεν είναι μόνο διακοσμητικά). Ο κατάλογος απρόβλεπτος όπως και ο κόσμος που συχνάζει εδώ, από εργάτες, φορτηγατζήδες, ρεμπέτες όπως ο γνωστός Ρούκουνας, άνθρωποι των τεχνών, ποδοσφαιριστές, ποιητές, καθηγητές πανεπιστημίου, ακόμη και επώνυμοι που θέλουν να βρουν την απομόνωσή τους σε μια γωνιά.
Οι γενιές αλλάζουν αλλά ο "Λέλουδας" και τα ελληνόστροφα πιάτα της μοιρασιάς, παραμένουν το ίδιο σπιτικά. Στην πρώτη γραμμή οι εξαιρετικές πρώτες ύλες που καθορίζουν τις διαχρονικές σταθερές όπως τα τραγανά κεφτεδάκια, τα κοκκινιστά ρεβύθια με ρέγγα στον φούρνο και τις πατάτες γιαχνί. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει τον ελαφροτηγανισμένο μπακαλιάρο με τη σκορδαλιά που είναι όσο αλμυρός χρειάζεται για να "τραβιέται" το κρασί.
"Δίπορτο"
Αυτό το υπόγειο κουτούκι μοιάζει σαν καρέ από την εποχή του Μεσοπολέμου. Θρυλικό πια σποτ της Πλατείας Θεάτρου αλλά και της πόλης ολόκληρης, το "Δίπορτο" προχωρά με καύσιμο τη ρετσίνα από το κατρούτσο και όχημα τις φασολάδες, τα γιουβέτσια, τις σαρδέλες και τα γιαχνερά, μαζί με τη διάσημη ρεβιθάδα και τους μεζέδες της ημέρας, βασισμένους σε υλικά φρεσκότατα και οδηγό τη γεύση της Ελλάδας προ Τσελεμεντέ.
Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr