Κοντεύει πια περίπου μια πενταετία που, βδομάδα παρά βδομάδα, μαθαίνουμε για κάποιο χολιγουντιανό σταρ ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα, όσο το δυνατόν πιο ινκόγκνιτο γίνεται, για τα γυρίσματα κάποιας σειράς ή ταινίας. Εκτός από ορισμένες κομβικές θεσμικές αλλαγές που βοήθησαν στην προσέλκυση διεθνών παραγωγών στη χώρα, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και οι άνθρωποι που προσέδωσαν αξιοπιστία στο ντόπιο δυναμικό. Ανάμεσά τους ο παραγωγός Κωνσταντίνος Κοντοβράκης ο οποίος, μαζί με το μέχρι πρότινος συνεργάτη του στην εταιρεία Heretic Γιώργο Καρναβά, έχει διαμορφώσει έναν τρόπο δουλειάς ο οποίος δεν περιορίζεται στα σύνορά μας. Αυτό αποδεικνύεται τόσο από τη συμμετοχή τους στο "Τρίγωνο της Θλίψης" (Ρούμπεν Έστλουντ) που έφτασε να κερδίζει το Χρυσό Φοίνικα, όσο και από την ανάμειξή τους στο επίσης βραβευμένο στις Κάννες "How to Have Sex" (Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ). Τώρα, όμως, ο κ. Κοντοβράκης ανέλαβε τη φιλόδοξη πραγματοποίηση της "Επιστροφής". Της νέας ταινίας του πολύπειρου Ουμπέρτο Παζολίνι ("Για Πάντα Κοντά σου") που βασίζεται στην τελευταία ραψωδία της "Οδύσσειας" του Ομήρου και θέλει τη Ζιλιέτ Μπινός σε ρόλο Πηνελόπης και τον Ρέιφ Φάινς να ενσαρκώνει τον Οδυσσέα. Οι δύο σπουδαίοι ηθοποιοί συναντιούνται κινηματογραφικά σχεδόν τριάντα χρόνια μετά τον "Άγγλο Ασθενή", για χάρη μιας παραγωγής που γυρίστηκε, μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα και στα θρυλικά στούντιο της Τσινετσιτά. Αναπόφευκτα, το ενδιαφέρον μας για την ταινία ήταν μεγάλο, έτσι συναντηθήκαμε με τον κ. Κοντοβράκη για να μάθουμε τα πάντα γύρω από τα παρασκήνια.

Συνήθως, πώς ξεκινάει μια τέτοια παραγωγή; Έχετε εσείς την ιδέα για μια ταινία και βρίσκετε τους συντελεστές ή το αντίθετο;
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει προκαθορισμένη "πεπατημένη" που ακολουθείται. Κάθε ταινία έχει τις δικές της προκλήσεις και ιδιότυπες ανάγκες που καθορίζουν πώς στήνεται. Στην περίπτωση της "Επιστροφής" η ιστορία αρχίζει πολλά χρόνια πίσω. Ο Παζολίνι, ο οποίος παρεμπιπτόντως έχει πολυετή εμπειρία και ως παραγωγός εκτός από σκηνοθέτης, πριν από περίπου εικοσιπέντε χρόνια είχε την ιδέα να γίνει μια διασκευή της συγκεκριμένης ραψωδίας, χωρίς όμως πρόθεση να τη σκηνοθετήσει ο ίδιος. Για να καταλάβεις, στις τότε συζητήσεις είχε αναμειχθεί μέχρι και το όνομα του Νιλ Τζόρνταν. Αντίστοιχα, αργότερα, μια ακόμα ιδέα που έπεσε στο τραπέζι ήταν να αναλάβει τη σκηνοθεσία ο Φάινς, ο οποίος ήδη προοριζόταν για το ρόλο του Οδυσσέα. Ωστόσο εκείνος θεώρησε πως καταλληλότερος για τη δουλειά ήταν ο Ουμπέρτο, έχοντας δει πώς χειρίστηκε τη σχέση πατέρα-γιου στο "Για Πάντα Κοντά σου". Επέμεινε, μάλιστα, πως θα έμενε στο πρότζεκτ μόνο με την προϋπόθεση να είναι αυτός ο σκηνοθέτης. Έπειτα, για τη συμμετοχή της Μπινός ευθύνεται η φιλική σχέση που διατηρούν με τον Ρέιφ. Οι δυο τους έτυχε να συμπέσουν στην ίδια περιοχή των ΗΠΑ όπου έκαναν διαφορετικά γυρίσματα και συζητώντας έγινε η συμφωνία. Άρα, ουσιαστικά η "Επιστροφή" αποτελεί υπόθεση που όλα ξεκίνησαν από τον παραγωγό, ασχέτως που κατέληξε να σκηνοθετεί κιόλας.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο athinorama.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr