Παϊδάκια στην Αθήνα. Αρκούν μόνο αυτές οι τρεις λέξεις για να πυροδοτήσουν τους σιελογόνους αδένες και να στρέψουν το ενδιαφέρον προς μία πολύ συγκεκριμένη γαστρονομική κατεύθυνση. Το θέμα είναι πάντοτε πιασάρικο όσο και υποκειμενικό, τόσο που κάποτε το 'α' είχε καλέσει το κοινό να ψηφίσει τα δικά του αγαπημένα. Anyway, με αφορμή το άρτι αφιχθέν "Manari" που τοποθετήσει το εν λόγω έδεσμα και πάλι στο focus της προσοχής, ανανεώνουμε τη λίστα μας και ετοιμαζόμαστε για το επόμενο κιλό. 'Ή κιλά.
"Manari"
Make παϊδάκι great again θα μπορούσε να πει κάποιος με περισσότερο χιούμορ από μένα για έναν από τους στόχους της άρτι αφιχθείσας κρεατοταβέρνας των Άρη Βεζενέ, Λέλου Γεωργόπουλου και Σωκράτη Τούλια στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων, που ήταν άλλωστε και η πιο πρόσφατη αφορμή για να επανεξετάσουμε την αθηναϊκή χάρτα του σπορ. Το "Μανάρι" έχει κινηματογραφικό σκηνικό, εξαιρετικά μπινελίκια, μαγειρευτά και, φυσικά, παϊδάκια: Αρνίσια και πρόβεια, μερακλίδικα, τρυφερά και χυμώδη. Ό,τι ακριβώς πρέπει δηλαδή.
"Το Ρεμούτσικο"
Ο Κώστας Δήμας μετέτρεψε το 1982 το πατρικό του σπίτι με τους στάβλους, στη Δάφνη, σε ταβέρνα, η οποία με τα χρόνια απέκτησε φανατικούς οπαδούς. Μπαίνοντας, φάτσα-κάρτα στην πόρτα, το ψυγείο με τα κρέατα και τα αραδιασμένα παϊδάκια, αρνίσια και προβατίνας σού δίνει το μήνυμα. Μαζί με το κοντοσούβλι, τα μπιφτέκια, τα λουκάνικα και τις πανσέτες, σου δίνουν ραντεβού στη σάλα με την αύρα του άλλοτε και στη φροντισμένη αυλή του.
"Κουτούκι του Μαραθωνίτη"
Χώρος οικεία παλιακός, σχεδόν πάνω στην Υμητού, με ξύλινο κουστούμι και σκούρο μωσαϊκό κάτω, τα βαρέλια στο background, παρέες κάθε ηλικίας και φάσης, θόρυβο, καθώς και μία συλλογή κομπολογιών του (θεμελιωτή από το 1971) παππού Φώτη σε μια μεριά, μαζί με παλιές φωτογραφίες.
Μετά από όλα αυτά, μιλά η κουζίνα. Απαλή τυροκαυτερή και σπιντάτο τζατζίκι, τηγάνι πολύ προσεγμένο σε οτιδήποτε, κρέατα από διάφορα μέρη της χώρας -ναι, ευτυχώς και από την Αιτωλοακαρνανία- μαζί με βαθιά κρεατωμένο, χοντρόκοκκο και πεντανόστιμο λουκάνικο. Ειδική μνεία στα παϊδάκια, με εκείνα του πρόβατου να είναι εξόχως λιμπιστικά.
Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr