Στο εμβληματικό -και φαραωνικό- έργο του Marcel Proust (και σημαντικότερο του Γάλλου συγγραφέα), "Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο" ('À la recherche du temps perdu'), ο ίδιος εξετάζει το θέμα της ακούσιας μνήμης, με πιο γνωστό το παράδειγμα του γλυκού που περιγράφεται στην αρχή του πρώτου τόμου. Το μυθιστόρημα αποτελείται από ανασκοπήσεις του συγγραφέα από την παιδική του ηλικία και τις εμπειρίες του κατά την ενηλικίωση στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, στην αριστοκρατική Γαλλία, ενώ σκέφτεται τον χαμένο χρόνο και την απώλεια του νοήματος στον κόσμο.
Ακρίβως από εκεί -και πιο συγκεκριμένα από μέρος του γαλλικού του τίτλου- βαπτίζεται το "Temps Perdu", ένα φρέσκο γαστρονομικό εγχείρημα από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου έκανε την εμφάνισή του σε αστικό πεζόδρομο του Πειραιά. Συστήνεται ως ένα εργαστήριο ζύμης που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με τη μοντέρνα, βιομηχανική αισθητική και σκοπό έχει να αναδείξει την αίσθηση του 'χαμένου' χρόνου, ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες των γεύσεων αναβιώνεται και, τελικά, 'ξανακερδίζεται'.
Διαβαστε περισσότερα στο athinorama.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr