
"Λοιπόν, Babis, σου έχω μία πολύ σημαντική ερώτηση: Πού θα φάμε έναν ωραίο μουσακά στην Αθήνα;". Η φίλη/συνεργάτιδα Bianca -Ιταλίδα, με βάση τη Βαρκελώνη- και η έτερη της παρέας, η Arina από το Καζακστάν, βρέθηκαν για λίγες ημέρες στην ελληνική πρωτεύουσα. Μετά τα κυριακάτικα απογευματινά ποτά μας σε δημοφιλές μπαρ του κέντρου, επιζητούσαν ένα μέρος για να τιμήσουν το πιο διάσημο (μαζί με το gyros και το tzatziki) έδεσμα που (θεωρούν πως) έχει να τους προσφέρει η αθηναϊκή εστιατορική σκηνή. Χρειάστηκε να σκεφτώ αρκετά για να καταλήξω σε κάποιες προτάσεις. Κι επειδή είμαι σίγουρος πως θα μου ξανατεθεί αυτή η ερώτηση, είπα να κάνω μια λίστα για να μη χρονοτριβώ και να μπορούμε να απολαύσουμε ένα Negroni παραπάνω με την ησυχία μας (μου). Αθήνα και μουσακάς λοιπόν. Μουσακάς και Αθήνα, αν προτιμάς.
Για μουσακά στο 'Koutsou & Co'
Εδώ και λίγο καιρό, η Αργυρώ Κουτσού έχει συστήσει στο αθηναϊκό κέντρο το δικό της ξεχωριστό μαγειρείο. Όπως συμβαίνει και με κάθε άλλο πιάτο στο 'Koutsou & Co', έτσι και ο μουσακάς -που φτιάχνεται σχεδόν καθημερινά εδώ- εκπέμπει σε κάθε του μπουκιά αγάπη και θαλπωρή.

Παίζει μόνο με μελιτζάνα-μπεσαμέλ, δίχως πατάτα, κολοκύθι ή τυρί, αφιερώνεται αποκλειστικά στο μπαχάρι για το αρωματικό του προφίλ και διχοτομεί τον κιμά του σε μοσχάρι και χοιρινό κατ' αναλογία 80%-20%, αντίστοιχα. "Να ξέρεις φέρομαι με πολύ αγάπη στις μελιτζάνες, τους δείχνω ευγένεια και τους δίνω το χρόνο τους" μου λέει σχετικά η ίδια η Αργυρώ.
Για μουσακά στον 'Φιλίππου'

Από τα μακροβιότερα αστικά σαλόνια της Αθήνας και ένα από τα πιο αυθεντικά γευστικά ινστιτούτα της πόλης, το εστιατόρια 'Φιλίππου' έχει σβήσει 100 κεράκια στην τούρτα της ύπαρξής του στο γαστρονομικό χάρτη. Μεταξύ των φαβορί του μενού και ο μουσακάς που φτιάχνεται κάθε Πέμπτη, με φροντισμένες στρώσεις από μελιτζάνα και φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά που ξαπλώνει πάνω στις πατάτες, προτού σκεπαστεί με σπιτική μπεσαμέλ.
Για (δημιουργικό) μουσακά στο 'Ateno'

Δε γίνεται να υπάρχουν στην ίδια κουβέντα οι λέξεις "μουσακάς" και "Αθήνα" και να μην βρίσκεται κάπου εκεί κοντά και το όνομα του Νίκου Καραθάνου. Ο νεότερος 'Ελληνας σεφ με αστέρι Michelin φροντίζει εδώ και μερικούς μήνες για ό,τι καλό βγαίνει από την κουζίνα του 'Ateno'. Ο περίφημος μουσακάς του βρίσκει χώρο και στο εδώ μενού: Σερβίρεται ανατρεπτικά, "κρυμμένος" μέσα σε ένα κουκούλι από μπεσαμέλ, που σκίζεται μπροστά σου με μαχαίρι. Μέσα του, χοντρόκοκκος καβουρδισμένος κιμάς και μελιτζάνες που μελώνουν υπέροχα απλώνουν το χέρι πειστικά προς την παράδοση.
Για μουσακά στο 'Βραστό'

Για πάνω από μισό αιώνα, το 'Βραστό' μεριμνά μέσω των γεύσεων και των αρωμάτων του να προμηθεύει με ποιοτικό φαγητό επισκέπτες και κατοίκους στο Χαλάνδρι. Από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του, ο μουσακάς βρίσκεται στο μενού, με την ίδια ακριβώς συνταγή, σε παραδοσιακή βερσιόν, εξόχως αρωματικός και σε εξαιρετικά γενναιόδωρη μερίδα.
Για (vegan) μουσακά στο 'Veganaki'
Δημοφιλής επιλογή για τους vegan foodies της πόλης, το 'Veganaki' βάζει στο κάδρο την ιδέα του αντίστοιχης φιλοσοφίας μουσακά: Ο παραδοσιακός μουσακάς σε vegan εκδοχή καταφθάνει με μελιτζάνες, πατάτες, κιμά από κόκκινες φακές, μπεσαμέλ από κουνουπίδι και γάλα αμυγδάλου.
Για (fine comfort) μουσακά στο 'Lobby Bar' του NEW Hotel
Πέρα από την πολύ αξιόλογη πρόταση του 'Art Lounge', το NEW Hotel έχει να παρουσιάσει μία ακόμη ενδιαφέρουσα επιλογή όσον αφορά το dining. Το σαν αστική όαση 'Lobby Bar' στο ισόγειο είναι το αποτέλεσμα τόσο της ανανέωσης του χώρου -με την υπογραφή των Manhattan Projects - όσο και της ανανέωσης του μενού, με την υπογραφή του executive chef Μπάμπη Κουντούρη.

Ειδικά για τον νέο αυτό χώρο ο σεφ Κουντούρης παρουσιάζει ένα μενού με πιάτα που ενδείκνυνται για lunch ή για ένα refueling break από τη βόλτα στο κέντρο. Ανάμεσα σε αυτά και μία ιντριγκαδόρικη προσέγγιση στον μουσακά με σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια πλευρά Black Angus, τηγανητή μελιτζάνα, κολοκύθι αλλά και πατάτα, plus μπεσαμέλ με κλασικό τρόπο.
Η συνέχεια στο Athinorama.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr