Απίστευτες εικόνες: η Αθήνα 100 χρόνια πριν και σήμερα

Με αφετηρία 7 εικόνες από τα βιβλία του δημοσιογράφου Γιάννη Καιροφύλλα, πήγαμε στα ίδια σημεία και τραβήξαμε το ίδιο πλάνο που δείχνει πως άλλαξε η πόλη μέσα σε 100 χρόνια

|
SHARE THIS

Οι φωτογραφίες που πήραμε από τα βιβλία του Γιάννη Καιροφύλλα "Η Αθήνα και οι Αθηναίοι" δείχνουν μια πρωτεύουσα αγνώριστη, σε ό,τι αφορά στις εικόνες του δρόμου με ελάχιστους πεζούς και την απουσία αυτοκινήτων. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αλλαγές που έχουν να κάνουν με κτίρια που πλέον δεν υπάρχουν και άλλα, σύγχρονα, που τα έχουν αντικαταστήσει είναι εκπληκτικές. Ωστόσο, κάποια ιστορικά κτίσματα που βρίσκονται ακόμη στη θέση τους και έχουν αποκατασταθεί, παραμένοντας κοσμήματα για την πόλη, κάνουν τα σημεία αναγνωρίσιμα, ακόμη και 100 και πλέον χρόνια μετά.

Στην Πλατεία Συντάγματος, η βουλή και το ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετάνια" (χαμηλότερο απ' ό,τι σήμερα) παραμένουν στη θέση τους, μέχρι και σήμερα. Το ίδιο συμβαίνει με το Οφθαλμιατρείο, δύο ιστορικά ξενοδοχεία στη γωνία Κοραή και Σταδίου και στην Ομόνοια και το κτίριο του Ελληνικού Ωδείου, στην οδό Φειδίου, το οποίο, όμως, είναι αφημένο στην τύχη του. Το κτίριο που στις αρχές του 20ου αιώνα φιλοξενούσε το ζυθεστιατόριο "'Ανεσις", μπροστά από το οποίο περνούσε το τραμ, έχει δώσει τη θέση του στον ομώνυμο κινηματογράφο, ενώ τίποτα δεν έχει μείνει από τα κτίσματα της γωνίας Κοραή-Πανεπιστημίου, εκεί που σήμερα βρίσκεται το κτίριο του Γενικού Λογιστηρίου. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα της πλατείας Ομονοίας από το 1884, με το πράσινο να κυριαρχεί και να προσφέρει αφθονες σκιές στους περαστικούς.  

On the Road

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook