Θύμα του ελβετικού φράγκου μιλάει στο TheTOC

Για δάνειο ύψους 171 χιλιάδων ευρώ θα κληθεί να πληρώσει 300 χιλιάδες δανειολήπτρια ελβετικού φράγκου - Τι μπορούν να κάνουν οι δανειολήπτες.

|
SHARE THIS

Η Λίτσα Μαθιουδάκη είναι δανειολήπτρια δανείου με ρήτρα ελβετικού φράγκου και πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου. Μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να ξεκλειδώσει την ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ, καλείται για ένα δάνειο 171 χιλιάδων ευρώ έχει πληρώσει ήδη 86 χιλιάδες και το κεφάλαιο έχει ανέβει στις 212 χιλιάδες ευρώ. Ανάλογη είναι η επιβάρυνση και για χιλιάδες δανειολήπτες που γοητεύτηκαν από τα ελκυστικά επιτόκια που έδιναν οι τράπεζες για ένα προϊόν με πολλά επενδυτικά χαρακτηριστικά (άρα και ιδιαιτέρως επισφαλές) και πήραν στεγαστικό με ρήτρα ελβετικού φράγκου.

Από το 2006-07, όταν οι Ελληνικές τράπεζες εγκαινίασαν τις προσφορές δανείων που στηρίζονταν στη δήθεν σταθερότητα των δύο νομισμάτων και την εξίσου σταθερή μεταξύ τους ισοτιμία, χιλιάδες αγοραστές ακινήτων είπαν ναι στα δάνεια αυτά και μπήκαν σε μια περιπέτεια, που δείχνει να μην έχει τέλος.

Όπως λένε, μιλώντας στο TheTOC, ο Βίκτωρας Τσιαφούτης, νομικός σύμβουλος της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. και ο Δημήτρης Σπυράκος, δικηγόρος, ειδικός στα θέματα δανείων σε ελβετικό φράγκο και πρώην γ.γ. Καταναλωτή, οι τράπεζες όφειλαν να ενημερώσουν πλήρως τους δανειολήπτες όχι μόνο για τα πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων δανείων αλλά και τους μεγάλους κινδύνους που έκρυβε ο επενδυτικός τους χαρακτήρας και γι αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, επιβάλλεται οι τράπεζες να γυρίσουν τα δάνεια αυτά σε ευρώ και να απελευθερώσουν τους δανειολήπτες από το αδιέξοδο, καθώς, πλέον, ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το χρέος τους, με το ποσό της δόσης να έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Οι συνήγοροι των δανειοληπτών κάνουν λόγο και για μια πολιτική απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί άμεσα για να λυτρώσει τους χιλιάδες "καμμένους" του ελβετικού φράγκου. Ο κ. Σπυράκος, μάλιστα, υποστηρίζει ότι, σε αυτή τη συγκυρία, συμφέρει τις τράπεζες να προωθήσουν τη σχετική ρύθμιση, γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι δύσκολο να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Κι όλα αυτά, ενώ ήδη, τα δάνεια αυτά είχαν επιβαρυνθεί σε ένα ποσοστό 35%, πριν την απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας και η πλειοψηφία των σπιτιών που αγοράστηκαν την προ κρίσης περίοδο, έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής τους αξίας.  

 

On the Road

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook