Πρεμιέρα για τα πολυιατρεία με προβλήματα

Ο νέος φορέας πρωτοβάθμιας περίθαλψης, το περίφημο ΠΕΔΥ, υποδέχτηκε, σήμερα, τους ασφαλισμένους, αλλά με ελλείψεις, κυρίως σε γιατρούς, αφήνοντας ανάμεικτα συναισθήματα στους ασφαλισμένους

|
SHARE THIS

Με την κάμερα του theTOC.gr επισκεφτήκαμε το υποκατάστημα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ήταν σαν να μην πέρασε μια μέρα από την εποχή που λειτουργούσε το παλιό ΙΚΑ ή ο ΕΟΠΥΥ, αλλά με μία διαφορά: την έλλειψη γιατρών και με πολλά αναπάντητα ερωτήματα από την πλευρά του προσωπικού για τα κενά, μετά και την απόφαση χιλιάδων γιατρών να μην ενταχθούν στο νέο σύστημα για να μπορούν να λειτουργούν τα ιατρεία τους.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για μείωση του ιατρικού προσωπικού από τους 120 που ήταν επί ΕΟΠΥΥ σε 80, στο συγκεκριμένο υποκατάστημα. Σύμφωνα με δύο γιατρούς που μίλησαν στην κάμερα του theTOC.gr, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με ειδικότητες όπως του παιδιάτρου και του γυναικολόγου, γεγονός που εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του Κέντρου Μάνας και Παιδιού, που είναι επιφορτισμένο με τους εμβολιασμούς και την εξυπηρέτηση των εγκύων.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η παιδίατρος Μαρία Γιαννακούλη, στο συγκεκριμένο υποκατάστημα έμειναν 2 παιδίατροι, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 4 για να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι και, πλέον, και οι ανασφάλιστοι. Επίσης, υπάρχει μία μόνο γυναικολόγος που δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες και στο Κέντρο Μάνας και Παιδιού.

Ο χειρούργος ορθοπεδικός Παναγιώτης Σιούνας κάνει λόγο για ελλείψεις προσωπικού στο ακτινολογικό, υλικών για το μικροβιολογικό, ενώ αναρωτιέται με ποιό τρόπο και από που θα παίρνουν τα φάρμακα που θα τους συνταγογραφούνται οι ανασφάλιστοι. Επίσης, τονίζει ότι δεν υπάρχει, για την ώρα, διευκρίνιση για το θέμα των οικογενειακών γιατρών και το ποιοί θα συνταγογραφούν και θα επισκέπτονται κατ' οίκον άτομα ευπαθών ομάδων και μεγάλοι σε ηλικία.

Από την άλλη πλευρά, οι ασφαλισμένοι που έσπευσαν, σήμερα, να εξυπηρετηθούν έφυγαν άλλοι με θετικές και άλλοι με αρνητικές εντυπώσεις. Το βέβαιο είναι ότι οι γιατροί που καλούνται, πλέον, να εργαστούν με μισθούς 1100 και 1200 ευρώ, έκαναν, σήμερα, ό,τι μπορούσαν για να εξυπηρετήσουν και οι ασφαλισμένοι που αναζήτησαν ειδικότητες στις οποίες δεν υπάρχουν ελλείψεις, έφυγαν ικανοποιημένοι.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, μένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί έπρεπε η μετάβαση στο νέο σύστημα να γίνει με ενάμισι μήνα κλειστές τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και το εκβιαστικό δίλημμα για τους γιατρούς που ανάγκασε το 50% να μείνει εκτός του νέου φορέα.

Και μια λεπτομέρεια: Τα φαντάσματα του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ κυκλοφορούν, ακόμη, στους διαδρόμους και τα γραφεία του κτιρίου της λεωφόρου Αλεξάνδρας, αφού η ένδειξη ΠΕΔΥ δεν εμφανίζεται πουθενά και στην είσοδο του κτιρίου υπάρχουν ακόμη η παλιά αναφορά στο ΙΚΑ με τα βαριά μεταλλικά στοιχεία και η πινακίδα του ΕΟΠΥΥ.

On the Road

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook