Προσοχή αλλά όχι πανικό με τη γρίπη λένε οι επιστήμονες

Στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οφείλεται η έξαρση των κρουσμάτων της γρίπης και ο αυξημένος αριθμός θανάτων, σύμφωνα με τους επιστήμονες

|
SHARE THIS

Γιατροί:ομάδες υψηλού κινδύνου, να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα

Αυξημένη προσοχή αλλά όχι πανικός είναι η συμβουλή των γιατρών για την έξαρση του ιού της γρίπης Η1Ν1, που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες και έχει οδηγήσει σε 64 θανάτους, ενώ 61 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Ο ιατρός - βιοπαθολόγος, διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος, Ανδρέας Μεντής, υπογραμμίζει ότι ο αυξημένος αριθμός θανάτων από τη γρίπη οφείλεται στη μεγαλύτερη εξάπλωσή της και στους λιγότερους εμβολιασμούς, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στην ερώτηση εάν ο ιός έχει μεταλλαχθεί, ο κ. Μεντής απαντά "όχι" και καλεί τα άτομα που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα. 

 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής θεωρεί ότι υπήρξαν κάποιες μικρομεταλλάξεις που έχουν ενισχύσει το στέλεχος Η1Ν1, ενώ θεωρεί ότι για την αύξηση των κροσυμάτων που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η μη έγκαιρη αντιμετώπιση των περιστατικών. 

Και οι δύο επιστήμονες εφιστούν την προσοχή στα μέτρα πρόληψης τα οποία θα πρέπει να είναι αυξημένα, με σημαντικότερο την αποφυγή επαφής με ανθρώπους που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης. Θα πρέπει, ωστόσο, να φτάσουμε στα τέλη Απριλίου όταν και θα σταματήσει η εξάπλωση του ιού, για να μπορούμε να βγάλουμε τελικά συμπεράσματα.

On the Road

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook