Ρατσιστική βία: 320 θύματα στην Ελλάδα το 2013

Αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας το 2013-Μείωση το τελευταίο τρίμηνο του έτους μετά τις συλλήψεις των μελών της Χρυσής Αυγής- Φοβισμένα τα θύματα δεν καταγγέλουν τις επιθέσεις

|
SHARE THIS

Η έκθεση για το 2013 από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας έχει πολλές αναγνώσεις. Αυξημένα τα περιστατικά έχει αυξηθεί πολύ και η ένταση τους. Τα θύματα φοβούνται να καταγγείλουν στις αρχές ότι έχουν πέσει θύματα ρατσιστικής βίας. Παρατηρείται αύξηση των περιστατικών όπου η αστυνομική συνδέεται με την αστυνομική βία. Το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις προφυλακίσεις στελεχών της Χρυσής Αυγής υπήρξε κατακόρυφη μείωση των περιστατικών ρατσιστικής βίας. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι απασχολεί πολύ τους φορείς οι οποίοι ερευνούν το ρατσισμό τι θα γίνει με το άρθρο 19. Το άρθρο που στον υπάρχοντα μεταναστευτικό κώδικα επιχειρήθηκε να τροποποιηθεί πρόσφατα (θα επέτρεπε στις αρχές να απελάσουν παράνομο μετανάστη αν έκανε καταγγελία ρατσιστικής βίας από κρατικούς λειτουργούς και στο τέλος η έρευνα έδειχνε ότι ο καταγγέλλων ψεύδεται).

 

 

Η έκθεση για το 2013:

Αποτελέσματα

166 περιστατικά ρατσιστικής βίας, 320 τουλάχιστον θύματα, τα 143 περιστατικά αφορούν μετανάστες, 22 περιστατικά αφορούν άτομα ΛΟΑΤ (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά Τρανσεξουαλικά ). Ο αριθμός των θυμάτων είναι αυξημένος λόγω της καταγραφής του περιστατικού της Νέας Μανωλάδας όπου καταγράφηκαν 155 θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης με ρατσιστικό κίνητρο, κατά των οποίων πυροβόλησαν οι επιστάτες και τραυμάτισαν 35.

Χαρακτηριστικά επιθέσεων

Η πλειονότητα των περιστατικών είναι σωματικές βλάβες

Βαριές σωματικές βλάβες, 75 περιπτώσεις

Απλές σωματικές βλάβες 58 περιπτώσεις

Λεκτική βία 27 περιπτώσεις

Ασέλγεια 1 περίπτωση

Αυθαίρετες προσαγωγές 12 περιπτώσεις

Προσβολή θρησκείας 1 περίπτωση

Εμπρησμός 2 περιπτώσεις

Διατάραξη οικιακής ειρήνης 3 περιπτώσεις

 

Θύματα

296 άνδρες

11 γυναίκες

1 τρανς άνδρας

12 τράνς γυναίκες

Μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων τα 29 έτη

 

 

Από τα 166 περιστατικά που κατέγραψε το δίκτυο μόνο τα 33 έχουν καταγγελθεί στην αστυνομία και έχει κινηθεί ποινική διαδικασία. Είναι εύκολα κατανοητό γιατί συμβαίνει αυτό, τα θύματα φοβούνται να καταγγείλουν τη ρατσιστική βία. Την ανησυχία του εκφράζει το Δίκτυο για την αύξηση των περιστατικών όπου η αστυνομική συνδέεται με τη ρατσιστική βία. Από τα 44 περιστατικά βίας από ένστολους που καταγράφηκαν το 2013, τα 23 συνέβησαν σε χώρους κράτησης. Δυστυχώς όμως αυτή η καταγραφή του Δικτύου είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Το Δίκτυο επισημαίνει με έμφαση πως το επόμενο διάστημα κατά το οποίο θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι δίκες των μελών της Χρυσής Αυγής, απαιτείται ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των μαρτύρων των ρατσιστικών επιθέσεων οι οποίοι ενδέχεται να στοχοποιηθούν λόγω αυτών τους των ιδιοτήτων. Σημαντικές – μεταξύ άλλων - δύο τοποθετήσεις του Κωστή Παπαϊωάννου πρόεδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Οπου τόνισε την σημασία της παιδείας, της εκπαίδευσης για την εξάλειψη του φαινομένου. Ενώ υπογράμμισε ότι , «Μιλώντας για το 2013 δεν μπορούμε παρά να μιλάμε για τη Χρυσή Αυγή. Αλλά η Χρυσή Αυγή δεν μονοπωλεί την ρατσιστική βία. Αυτή έχει πολλές μορφές», επισημαίνοντας ότι η ελληνική πολιτεία άργησε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

 

 

On the Road

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook