Ζητούν αλλαγές στον αντικαπνιστικό νόμο

Θα κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις με την απαγόρευση-Τα καταστήματα είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και όχι δημόσιοι χώροι-Θέλουμε το δικαίωμα της επιλογής- Ετοιμάζουν πανελλαδικό συλλαλητήριο

|
SHARE THIS

Το ρεπορτάζ άρχισε από την Αιόλου, συνεχίσαμε στα Εξάρχεια, μετά στην Πλατεία Συντάγματος και σε άλλες περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Ολοι οι καταστηματάρχες ήταν ενημερωμένοι και αναστατωμένοι (τόσο αυτοί που μας μίλησαν στην κάμερα όσο και αυτοί που μας μίλησαν of the record). Σχεδόν όλοι γνώριζαν ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος. «Θα κλείσουν τα μαγαζιά μας, κυνηγάμε τον πελάτη με το «τουφέκι», να μας δώσουν το δικαίωμα να επιλέξουμε αν στο κατάστημα μας θα επιτρέπεται ή όχι το κάπνισμα», ακούγαμε συνεχώς. Ο κύριος Δημήτρης Αρβανίτης είναι ιδιοκτήτης καφετέριας και υπεύθυνος του συντονιστικού των επαγγελματιών που ιδρύθηκε πριν απο μερικά χρόνια με αφορμή κυρίως την εφαρμογή του νόμου για το κάπνισμα. Το τηλέφωνο χτυπάει συνεχώς, «Ετοιμάζουμε την επόμενη εβδομάδα μια πανελλαδική συγκέντρωση επιχειρηματιών του κλάδου, είναι όλοι ανάστατοι. Εχουμε μιλήσει με εκπροσώπους των κομμάτων. θέλουμε το δικαίωμα της επιλογής,, να επιλέξουμε εμείς τι θα κάνουμε στο κατάστημα μας, γιατί υποχρεωτικά να απαγορεύεται το κάπνισμα;». Τις ίδιες θέσεις έχει και ο κύριος Σπύρος Κογιάνης που διατηρεί καφέ-μπαρ στο κέντρο της Αθήνας για περισσότερα από 20 χρόνια. “Το κατάστημα μου είναι ιδιωτική επιχείρηση και όχι δημόσιος χώρος. Το 99,9% των πελατών μου καπνίζει, αν το απαγορεύσουν εγώ τι θα κάνω; Θα αναγκαστώ να κλείσω την επιχείρηση μου».

Οι καταστηματάρχες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την παρούσα οικονομική κατάσταση. Εκτιμούν ότι η απαγόρευση του καπνίσματος θα είναι το τελειωτικό χτύπημα. Θεωρούν ότι θα πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα της επιλογής. Ισως και φοροαπαλλαγές για όσους επιλέξουν την απαγόρευση του καπνίσματος στο κατάστημα τους.

Ο κύριος Αντώνης Φεράρας συμμετέχει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς τριών συναφών καταστημάτων , σε κάθε ένα έχει διαφορετική πολιτική. Στο ένα απαγορεύεται το κάπνισμα, στο άλλο υπάρχει ειδικός χώρος για καπνιστές, και στο τρίτο επιτρέπεται το κάπνισμα. «Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να επιλέξει, η λύση είναι απλή, η απαγόρευση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα».Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Στράτος Νταργαράς ο οποιος διατηρεί εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας. «Εγώ δεν καπνίζω, αλλά η πελατεία μου καπνίζει, θέλω να έχω το δικαίωμα να επιλέξω εγώ στο κατάστημα μου αν θα επιτρέπεται ή όχι το κάπνισμα, η κατανάλωση έχει μειωθεί πολύ, πως θα αντέξουμε αν τελικά ισχύσει η απαγόρευση;; Εχουμε κάνει επενδύσεις στον εξαερισμό, κανείς δεν θέλει να μπαίνει σε ένα μαγαζί που είναι σαν «τεκές», συμπληρώνει.

Ο πολίτης την ίδια στιγμή είναι μπερδεμένος,. Ναι μεν απαγορεύεται αλλά...ναι μεν επιτρέπεται αλλά...Τα πρόστιμα όμως είναι τσουχτερά για όποιον καπνίζει σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος(καφετέριες, εστιατόρια κλπ), 50 ευρώ για τον καπνιστή, 500 ευρώ για τον υπεύθυνο διαχείρισης του καταστήματος. Κοινή πεποίθηση είναι πάντως ότι ο νόμος χρειάζεται βελτιώσεις, καθώς νόμος που δεν εφαρμόζεται, είναι μάλλον προβληματικός...

On the Road

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook