Γιάννος Περλέγκας: Απαραίτητο να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο στο Θέατρο Τέχνης με το έργο «Ιμμάνουελ Καντ», η πνευματικότητα που γίνεται ανάπηρη και τυφλή όταν δεν απευθύνεται στην κοινωνία, οι φίλοι.

|
SHARE THIS

Ο Γιάννος Περλέγκας, από τους πιο ενδιαφέροντες ηθοποιούς της γενιάς του -με ένα βραβείο Χορν στις «αποσκευές» του και ένα ρεπερτόριο ζηλευτό- στο studio  του TheTOC, με αφορμή την παράσταση του «Ιμμάνουελ Καντ» που παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης. 

Το πέρασμα από την υποκριτική στη σκηνοθεσία «... έπρεπε να ενηλικιωθώ πνευματικά και εργασιακά» και «ήθελα να βοηθήσω τους φίλους μου, με πρώτο τον Μάκη Παπαδημητρίου...», τα ρεμπέτικα «με τα ρεμπέτικα ξαναβρίσκω τη γείωση μου, τη χαρά μου, το παρελθόν μου, τους φίλους μου», η δυόμισι χρονών κόρη του και «μαθαίνω ακόμη κάθε μέρα πώς να είμαι πατέρας», αλλά και ο δικός του πατέρας, ο ηθοποιός Τίμος Περλέγκας που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, πριν από 22 χρόνια.

Ο Γιάννος Περλέγκας μιλά με αφορμή την παράσταση, για τον φιλόσοφο Ιμμάνουελ Καντ, από τους πιο διακεκριμένους εκπροσώπους του Διαφωτισμού (επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για βιογραφία) και για την «πνευματικότητα που όταν δεν έχει απεύθυνση στην κοινωνία, αλλά είναι τόσο συγκεντρωμένη στον εαυτό της, μοιραία είναι ανάπηρη και τυφλή», όπως ο Καντ στο έργο του Μπέρνχαρντ. 

«Ο Τόμας Μπέρνχαρντ βάζει τον Καντ στον 20ό αιώνα, σε ένα πλοίο που ταξιδεύει στην Αμερική, μαζί με τη γυναίκα του, τον υπηρέτη του και τον παπαγάλο του, το μόνο ον που αγαπά ο Καντ... Στο πλοίο υπάρχουν και αρχετυπικές φιγούρες, όπως μία Ευρώπη φθίνουσα και εκφυλισμένη...»

Ο Γιάννος Περλέγκας μιλά για τη γενιά του και τους φίλους, για τη στήριξη του ενός στον άλλον, όπως τώρα, αλλά όπως το καλοκαίρι...

TOC Studio

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook