Η γλύπτρια Σοφία Βάρη: Δεν ανταγωνίζομαι τον άντρα μου Φ. Μποτέρο

Εργα της βρίσκονται στις σημαντικότερες πόλεις του κόσμου. Η διεθνούς φήμης γλύπτρια, σύζυγος του Μποτέρο, Σοφία Βάρη, μιλά στο TheTOC.gr για όλους και για όλα με αφορμή τη νέα της έκθεση.

|
SHARE THIS

«Δεν νιώθω σαν να γυρίζω σπίτι, απλούστατα διότι ... δεν έφυγα ποτέ», μας λέει η 73 χρονη καλλιτέχνιδα και σύντροφος ενός από τους μεγαλύτερους γλύπτες της εποχής μας, Φερνάντο Μποτέρο. Η Σοφία Βάρη ανακαλεί στη μνήμη της την ΄Ανδρο που γνώρισε προ τριών δεκαετιών και τη στενή σχέση που την ένωνε με το ζεύγος Βασίλη και Ελίζα Γουλανδρή. «Με συγκινεί που ξαναγυρίζω στην ΄Ανδρο και “επιστρέφω” τη ζεστασιά που μου έχουν δώσει παρουσιάζοντας τη δουλειά μου». Σύμφωνα με την ίδια, στα εγκαίνια θα βρίσκονται 150 σημαντικοί άνθρωποι από το Χογκ Κογκ έως τη Νέα Υόρκη όχι μόνο για να δουν την έκθεση αλλά και για να γνωρίσουν την ΄Ανδρο.

«Με συγκινεί που ξαναγυρίζω στην ΄Ανδρο και “επιστρέφω” τη ζεστασιά που μου έχουν δώσει ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή»

Η έκθεση: έργα και ... «γλυπτά που φοριούνται»

Η Σοφία Βάρη θα παρουσιάσει μια μεγάλη επιλογή από έργα της, κυρίως γλυπτά από μάρμαρο κι ασήμι, κολάζ, ακουαρέλες, λάδια αλλά και κοσμήματα τα οποία η ίδια τιτλοφορεί «γλυπτά που φοριούνται».

«Αν αισθανόμουν αντραγωνιστικά προς τον Μποτέρο δεν θα είμασταν 38 χρόνια μαζί. ΄Εχουμε ενθουσιασμό και εκτίμηση ο ένας για τον άλλο. Είναι μεγάλος καλλιτέχνης αλλά όταν μιλάμε για τη δουλειά με βάζει στο ίδιο επίπεδο. Επηρεάζομαι πολύ από την τεχνική αλλά κυρίως τη στάση του να μη βάζει κανείς το κεφάλι κάτω». Αισθάνεται μαθήτριά του; «΄Οχι», λέει η Σοφία Βάρη. «Αντίθετα έχω ένα “μάτι” πάνω στη δουλειά του που το έχει ανάγκη».

Στα εγκαίνια της έκθεσής της Βάρη στην ΄Ανδρο, ο Φερνάντο Μποτέρο θα είναι παρών, κάτι που το έχει επιχειρήσει σπανίως

Στα εγκαίνια της έκθεσής της αυτής, ο Φερνάντο Μποτέρο θα είναι παρών (κάτι που το έχει επιχειρήσει σπανίως) «διότι ξέρει πόσο πολύ είναι στην καρδιά μου αυτή η έκθεση», μας λέει η Σοφία Βάρη. «Παρ' ότι έφυγα από την Ελλάδα σε ηλικία 17 χρονών και μιλώ άσχημα τα ελληνικά νιώθω απολύτως Ελληνίδα», σχολιάζει.

Και οι τιμές των έργων της είναι συμφιλιωμένες με την Ελλάδα της κρίσης; «Δεν νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν διαφορετικές τιμές των έργων σε κάθε χώρα», απαντά. «Για όλο τον κόσμο πρέπει να είναι οι ίδιες».

TOC Studio

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook