Λίζη Μανωλά:70 κλικ στην αλήθεια της Αιθιοπίας

Φωτογράφησε την Αιθιοποία και την δείχνει Βενετία. Η Λίζη Μανωλά μας μιλά για την τέχνη και τη ζωή εν όψει των εγκαινίων της έκθεσης έργων της στην πόλη των δόγηδων

|
SHARE THIS

Πρωτοπήγε στην Αιθιοπία το 2010. Από τότε επέστρεψε άλλες έξι φορές. Κάθε φορά πίστευε ότι ήταν η τελευταία. Το αποτέλεσμα αυτού του οδοιπορικού είναι οι 70 φωτογραφίες που η Λίζη Μανωλά – γιατί περί αυτής ο λόγος – παρουσιάζει από τις 30 Αυγούστου και για δυο μήνες στο San Giorgio Maggiore της Βενετίας. Για αυτή την έκθεση που θα παρουσιαστεί το 2015 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας η γνωστή φωτογράφος μίλησε στο TheTOC.gr.

Μεταξύ άλλων μας είπε:

«Η Αιθιοπία θέλει γνώση και εκπαίδευση για να τη δεχτείς και να σε δεχτεί»

«Οι φωτογραφίες είναι συναισθηματικές. Δεν έχουν τραβηχτεί με τεχνική τελειότητας, ούτε με φλας και με τρίποδα. Πολλές είναι τραβηγμένες σε μικρά ξωκλήσσια, με ένα μόνο κεράκι, με τη δύναμη του χεριού μου»

«Γοητεύτηκα και μαγεύτηκα από τους Χριστιανούς Μονοφυσίτες της Αιθιοπίας. Είναι περίπου το 60% της χώρας»

«΄Εχω τραβήξει απομονωμένα εκκλησάκια σε υψίπεδα 4.000 μέτρων. Η ευλάβεια των πιστών και η φωτεινότητα των ανθρώπων του Βορρά είναι εκπληκτική. Οι τοιχογραφίες μαρτυρούν την ιστορία αιθιοπικής εκκλησίας»

«Η Αιθιοπία είναι ένα μέρος που με άλλαξε. Αισθάνθηκα ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εκεί για να μας δίνουν μαθήματα που θέλουμε να πάμε. Μου άλλαξε την προσωπική μου αναζήτηση»

«Οι Αιθίοπες είναι ένας ταλαιπωρημένος λαός με μόνο σύμμαχο τη θρησκεία, κι έχουν μια αξιοπρέπεια και μια ιερότητα θαυμαστή. Είναι πολύ φτωχοί άνθρωποι αλλά πολύ πλούσιοι μέσα τους. Σου δίνουν μαθήματα ζωής»

«΄Εχω ταξιδέψει και φωτογραφίσει στα Κασμίρ, Μπουτάν, Μιανμάρ, Ουγκάντα, Ερυθραία και Λατινική Αμερική. Αυτό που τελικά κάνει τη διαφορά είναι αυτό που σε έχει αλλάξει όταν γυρίζεις πίσω»

«Ναι, έχω υπάρξει γυναίκα του εφοπλιστή, Γιώργου Οικονόμου. Οι τίτλοι στις σχέσεις, όμως, δεν χωράνε. Κάναμε μια υπέροχη οικογένεια που είναι για μας με ένα ιδιαίτερο τρόπο ανάμεσά μας. Και όχι, δεν χρειάστηκε να μεσολαβήσει για να μου ανοιχτεί κάποια πόρτα».

«Η πιο σημαντική συμβουλή που έχω δώσει στα παιδιά μου: να είναι ευγνώμονες για ότι έχουν».

TOC Studio

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook