Follow us

Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη: Πατάει γκάζι για Σύρο

Από τα «μπράτσα» των γερανών που την ελκύουν μέχρι το πως συντηρεί 30 χρόνια το γάμο της με το Σ. Βαλυράκη. Η Μ. Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη εν όψει της νέας της έκθεσης

Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη: Πατάει γκάζι για Σύρο

Η αφορμή ήταν η μεγάλη έκθεση έργων που με τίτλο «Ταξίδια - Διασταυρώσεις» εγκαινιάζεται στις 26 Ιουλίου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη της Σύρου. Και η εικαστικός, Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη μίλησε στο TheTOC.gr για όλα:

Για τα 68 με 70 έργα μεγάλων διαστάσεων που παρουσιάζει, την αναδρομή στη δουλειά της από τη δεκαετία του '90: και πως οργανώνονται οι τέσσερις θεματικές ενότητες της έκθεσης: «Με αιχμαλώτισε το λιμάνι, το ναυπηγείο, τα μπράτσα των γερανών...»

Για το αν - με το χέρι στην καρδιά - η επιλογή της Σύρου έχει κάτι το outsider μετά από εκθέσεις σε μητροπόλεις του κόσμου. «Κάθε έκθεση έχει το δικό της ειδικό βάρος».

Για το αν είναι δυναμική όπως τα έργα της: «Τι είναι ένα έργο; Η καταγραφή του εσωτερικού κόσμου. Αν αυτό δείχνει δυναμισμό και το στίγμα μου είναι η δυναμική, τότε μακάρι...»

Για το πως προέκυψαν οι πασίγνωστες σε όλους «Φόρμουλες»: «Οι φόρμες, η αίσθηση ταχύτητας, ο εκκωφαντικός ήχος...»

Για το πως προέκυψαν οι μεγάλες συνεργασίες με Lamborghini, Ferrari Genesis και τα 13 έργα που υιοθέτησε ο Πρόεδρος της Aston Martin, Τζέιμς Χέιζεν, για να τυπωθούν στη Ιταλία σε αντικείμενα τέχνης και αξεσουάρ μόδας: «Λανσάρονται το φθινόπωρο σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία...»

Τι διατήρησε τη σχέση με το Σήφη Βαλυράκη 30 χρόνια: «Μεταξύ άλλων, ο θαυμασμός...»

Τι κρατάει από το δάσκαλό της Γιάννη Μόραλη: «Το ήθος και τη φιλία του».

Info:

Αναδρομική έκθεση Μ. Παπαθεωδόρου - Βαλυράκη

«Ταξίδια - Διασταυρώσεις»

Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη της Σύρου

26 Ιουλίου - 30 Αυγούστου 2014

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ταινία που βλέπουν όλοι στους κινηματογράφους έχει τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και έναν πωρωμένο σκηνοθέτη

Στην πανηγυρική επιστροφή του, ο σπουδαίος Αμερικανός σκηνοθέτης σκαρφίζεται τα πιο αστείρευτα κινηματογραφικά μπάχαλα.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 24 Σεπ 2025 | 11:52

Λαμπερά εγκαίνια της νέας έκθεσης της Αγγελικής Αγγελίδη- Χρηστίδου, Μπόσνιακ, Μπεκατώρου έδωσαν το παρών

Η Σίσση Χρηστίδου, η Υβόννη Μπόσνιακ, η Μαρία Μπεκατώρου ήταν κάποιες από τις παρουσίες που έδωσαν το παρών στην "Angel's Art Gallery'', το απόγευμα της Τετάρτης.

ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΑΡΑΙΣΚΟΥ 21 Σεπ 2025 | 10:28

Το Κίνημα Δημοκρατίας εγκαινίασε τα νέα του γραφεία στον Πειραιά παρουσία Κασσελάκη - "Μόνο εμείς μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή"

Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας ο Στέφανος Κασσελάκης εγκαινίασε τα νέα γραφεία του κόμματός του στον Πειραιά.

20 Σεπ 2025 | 09:00

Η καρέκλα που απασχολεί όλη την Αθήνα: Τι ακριβώς παίζει στην Art Athena

Ένα από τα πιο εμβληματικά έργα design φιλοξενείται φέτος στη φουάρ.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 19 Σεπ 2025 | 14:40

Η μεγαλύτερη παραγωγή θεματικού πάρκου που έγινε ποτέ για την Αρχαία Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Τσαφούλια

Η μεγαλύτερη παραγωγή θεματικού πάρκου που έγινε ποτέ για την Αρχαία Ελλάδα, μετά τα συνεχόμενα sold out σε Αθήνα και Βουδαπέστη και τις αποθεωτικές κριτικές, έρχεται και στη Θεσσαλονίκη.

ΠΥΡΑ 17 Σεπ 2025 | 22:51

ΠΑΣΟΚ για συνέντευξη Μητσοτάκη: Όσο περισσότερο μένει στη διακυβέρνηση κάνει ζημιά, μονόδρομος οι εκλογές

"Στην αποψινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πόσο μακριά είναι από τα προβλήματα της κοινωνίας. Χωρίς όραμα για τη χώρα και γεμάτος αλαζονεία, με μοναδική αγωνία την εξουσία του", αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ

ΙΣΤΟΡΙΑ 17 Σεπ 2025 | 15:22

Σαν σήμερα, ο Ζισκάρ ντ΄Εστέν επισκέπτεται την Ελλάδα- Ο πρώτος αρχηγός κράτους μετά την πτώση της δικτατορίας

Η έκθεση υπενθυμίζει τις ιστορικές στιγμές από την επίσκεψη τότε του Γάλλου Προέδρου στην Ελλάδα, από τις 17 έως 21 Σεπτεμβρίου του 1975

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ THETOC 16 Σεπ 2025 | 06:39

Η Αδαμαντία Λιόλιου έχει το "μικρόβιο" της δημοσιογραφίας - Από τη Νομική στην καρδιά των μεγάλων γεγονότων

Η δημοσιογράφος Αδαμαντία Λιόλιου -που βρίσκεται στο τιμόνι του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΕΡΤnews κάθε Σαβ/κο- μιλά για την ευθύνη του να ενημερώνεις τους πολίτες, για τις προκλήσεις της νέας τηλεοπτικής εποχής και τις στιγμές που τη συγκλόνισαν.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 09 Σεπ 2025 | 15:00

Η Cilia Katrali είναι η καλλιτέχνις που ακούμε στο repeat: "Δεν ξέρω ακόμα αν εκπροσωπώ τη γενιά μου", δηλώνει στο TheToc.gr

Φορώντας τα "Πατίνια στο Φεγγάρι" όπως είναι ο τίτλος της νέας δισκογραφικής δουλειάς της, η Σίλια Κατράλη μας ξεναγεί στο μουσικό σύμπαν της και όχι μόνο.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 07 Σεπ 2025 | 12:00

Ολη η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: "Δεν με πήραν και τα χρόνια, θα ήθελα και τρίτη θητεία"

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" για την 89η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 06 Σεπ 2025 | 10:30

Στα εγκαίνια της 89ης ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης [εικόνες - βίντεο]

Στις 19.30 σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια ομιλία στα εγκαίνια της 89ης ΔΕΘ.

ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΤΗΣΗ 03 Σεπ 2025 | 20:20

Χαλάνδρι: Τεράστιες ουρές έως και 300 μέτρα για τα εγκαίνια καταστήματος αμερικανικής αλυσίδας fast food [βίντεο]

Πρόκειται για εγκαίνια καταστήματος της αλυσίδας Taco Bell επί της οδού Κολοκοτρώνη - Η ουρά εκτεινόταν για περίπου 300 μέτρα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ 30 Αυγ 2025 | 22:39

Σπάνιο βίντεο-ντοκουμέντο με τον γιο του Αριστοτέλη Ωνάση, Αλέξανδρο, να μιλά για τον πατέρα του: "Είναι τρομερά έξυπνος"

"Θα προσπαθώ πάντα να μην πληγώσω τα αισθήματά του..." - Πενήντα δύο χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό του, βλέπουμε τον Αλέξανδρο Ωνάση να μιλά για τον πανίσχυρο πατέρα του

30 Αυγ 2025 | 09:00

Η Μαρίνα Σπανού πάει Επίδαυρο και μιλά από καρδιάς

Μιλήσαμε με τη νεαρή τραγουδοποιό με αφορμή τη μουσικοθεατρική παράσταση "Ο μικρός εαυτός" που θα αφήσει το στίγμα της στη Μικρή Επίδαυρο στις 30 Αυγούστου.